· 

Kreta: hét eiland voor een unieke roadtrip

Door: Iris de Jong

Ooit was de inmiddels zeer populaire vakantiebestemming, vooral bekend om de uitgaansplaats Chersonissos en dan met name onder de jongeren. Inmiddels is Kreta zoveel meer dan dat. Het is namelijk een heerlijk Grieks eiland waar u met een huurauto prima kunt rondtoeren. Op die manier ontdekt u namelijk de meest unieke plaatsen én geniet u van de mooiste stranden, bergdorpjes, opgravingen, baaien en geniet u van de heerlijke Griekse maaltijden. Oftewel: hét eiland voor een unieke roadtrip!

Een combinatie van drukte en rust

Kreta is, met een lengte van 260 kilometer en een breedte van 60 kilometer, het grootste Griekse eiland en daarmee uitermate geschikt om met de auto te verkennen. In de plaatsen Herkalion en Agion is het wellicht iets drukker, maar ook als u op zoek bent naar wat meer rustige plaatsen, bent u op Kreta aan het juiste adres. Dit geldt vooral aan de zuidkant, waar afgelegen baaitjes, rustige stranden en prachtige haventjes gelegen zijn. Het ideale eiland als u een rustige vakantie zoekt, maar de drukte wilt opzoeken. Maar als u het eiland per auto wilt bewonderen, is het natuurlijk wel het meest bijzonder om zoveel mogelijk te kunnen zien. Daarom nemen we u alvast mee langs de meest unieke plekken van Kreta.

Westkust 

Heeft u niet de behoefte om het hele eiland te bezoeken, maar wilt u wel het typische Griekse gevoel ervaren? Breng dan een bezoek aan Chania. Dit is volgens vele reizigers de mooiste stad van Kreta en gelegen in het westen. De vele smalle steegjes, winkeltjes en restaurantjes zorgen voor veel gezelligheid in deze stad. Daarnaast vindt u hier ook prachtige zandstranden. Een leuke bijkomstigheid is dat u hier caretta-caretta schildpadden ziet die hun eieren op het strand achterlaten. 

Zuidkust

Bent u echt een liefhebber van zandstranden? Dan is het zeker een aanrader om over de Lefka Ori in het zuiden van Kreta te gaan. Dit zijn de witte bergen waar u overheen kunt rijden en die u naar de zuidkust van Kreta brengen. Er zijn prachtige parelwitte stranden te vinden, met name tussen Elafonisi en Plakias, waar u eveneens prachtige wandelingen kunt maken. In dit bergachtige gebied zijn veel kloven te vinden, waaronder de Samaria kloof. Deze indrukwekkende kloof wordt gekenmerkt door de prachtige rotspartijen en is maar liefst 16 kilometer lang! Houdt u van wandelen? Ga dan vroeg richting de Samaria kloof, zodat u optimaal kunt genieten van de wandeltocht als het nog wat koeler is. 

Noordkust

Van de westkust gaan we naar de noordkust, want wat is daar allemaal voor moois te beleven? Hier is de stad Rethymnon gelegen, wat de derde stad van Kreta is en vooral bekend staat om haar Turkse invloeden. Een van de bezienswaardigheden waar deze stad om bekend staat, is het Fortezza. Een fort dat oorspronkelijk gebouwd is door de Venetianen ter bescherming tegen de Turken. Het fort werd later alsnog ingenomen en daarom hebben ze van de kathedraal een eigen moskee gebouwd, die er overigens nog steeds staat. De Venetianen hebben er ook wat moois aan overgehouden, namelijk de Theodorus kapel. Door middel van een flinke wandeling is het Fortezza te bereiken en kunt u het met eigen ogen aanschouwen, maar dat is het zeker waard!

Vervolgens vindt u tussen Heraklion en Agios Nicolaos de meeste toeristische bezienswaardigheden. Als u niet van de drukte houdt, is het uiteraard mogelijk om gewoon verder te rijden, maar wilt u toch één van de toeristische bezienswaardigheden zien? Stop dan bij Elounda, een bekend en gezellig plaatsje dat zeer geschikt is om een tussenstop te maken. Ook is het vanaf daar mogelijk om met de boot vanaf Elounda naar Spinalonga te gaan, ook wel het lepra-eiland genoemd. In eerste instantie was het eiland vooral bedoeld als invasie tegen Turkije. In 1202 kwamen de Venetianen richting Kreta om een imposant fort te bouwen met als doel de haven van Kreta te beschermen tegen de Turken. Van 1715 tot en met 1898 waren de Turken toch aan land en bewoonden het eiland tot 1903. Hierna werd Kreta namelijk een republiek. Kreta eiste dat alle Turken het land verlieten en uit angst voor besmetting deden zij dit ook. Vanaf dat moment werd Spinalonga het lepra-eiland. Inmiddels is de leprakolonie vertrokken, maar vandaag de dag is het nog steeds één van de meest bijzondere plekken op Kreta die u absoluut gezien moet hebben.

 

Als u toch in de buurt van Heraklion bent, is het ook een aanrader om naar Knossos te gaan. Dit ligt op een kwartiertje afstand rijden van Heraklion. Eeuwenlang was Knossos de grootste stad van Griekenland en tevens van Europa. Inmiddels is ze vooral bekend van de overblijfselen van de Griekse Koning Minos. U vindt hier onder andere de overblijfselen van het paleis, maar ook van de theaters en de villa's. 

Oostkust

Bij een bezoek aan Kreta is het ook erg leuk om met de auto naar het meest Oostelijke punt van Kreta te rijden. Daar vindt u namelijk het palmenstrand Vai. Naast het feit dat het een prachtig strand is, wordt het omringd door een waar palmenbos. Daarnaast zijn er overblijfselen uit de Minoïsche tijd te vinden, waaronder de dadelpalmen. Inmiddels is het een beschermd natuurgebied, mede vanwege het feit dat het zo uniek is. Wilt u toch meer zien dan alleen het strand, de zon en de palmbomen? Neem dan snorkel- en duiksets mee, want daarmee ontdekt u de fascinerende onderwaterwereld.

 

Roadtrippen op zijn best

Het is duidelijk dat Kreta voor ieder wat wils heeft en dat de huurauto dé perfecte manier is om dit prachtige Griekse eiland te verkennen. Mede omdat er naast dit alles nog zoveel andere mooie plaatsen te zien zijn. Heeft u interesse en wilt u alvast kijken naar de huurautomogelijkheden? Klik dan hier voor alle auto's van Sunny Cars en ontdek de mooiste plekken zelf!

 

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen. Mede met dank aan Sunny Cars.