· 

Java: het culturele hart van Indonesië

Door: Iris de Jong

Het is één van de 14.572 eilanden van Indonesië en de hoofdstad is ook direct hét culturele hart van de bekende eilandenstaat. Met het bekendere Bali, wordt dit prachtige eiland vaak wat onderbelicht, terwijl ook een bezoek aan Java zeer de moeite waard is. Ga dit keer alvast mee op reis naar Java en ontdek de mooiste plaatsen!

Cultuur in Yogyakarta

Bent u een echte cultuurliefhebber? Reis dan richting Yogyakarta. In vergelijking met Jakarta is deze stad een stuk rustiger en aangenamer. Het een absolute aanrader om de stad zelf te verkennen in Malioboro Street waar winkels, kraampjes en terrassen gelegen zijn. Verder staat de stad bekend om de oude tradities en gewoonten. Zo vindt u hier het paleis waar nog steeds de sultan woont. Het aanzicht van het paleis is misschien niet heel bijzonder, maar wel erg belangrijk voor de Javaanse bevolking. De Taman Sari, ook wel het waterpaleis genoemd, is de plek waar rond de 18e eeuw de koninklijke tuin was gelegen. Het bestond uit onder andere een meer met eilanden en verschillende baden waar men zich bevond voor rust en meditatie. Momenteel is alleen het meest centraal gelegen bad complex nog zichtbaar, maar tijdens een bezoek aan Yogyakarta zeker de moeite waard.

 

Tempels met een rijk verleden

Meer cultuur vindt u net buiten Yogyakarta. De Borobordur is vlakbij Yogya gelegen en één van de bekendste toeristische plekken. Het staat ook wel bekend als het grootste boeddhistische monument van de wereld. Het tempelcomplex is prachtig gelegen in een soort van sprookjesachtig landschap met bergen. Daarnaast is het mogelijk om u in deze omgeving van u meest Nederlandse kant te laten zien: de fietstochten zijn in deze omgeving ontzettend mooi. Als u de Borobudur op zijn mooist wil zien, kunt u deze het beste tijdens de zonsopgang bekijken. Dat maakt een bezoek extra speciaal!

Op twintig kilometer ten oosten van Yogyakarta is ook nog een ander indrukwekkend tempelcomplex te vinden. Het is het hindoeïstische antwoord op de Borobudur, namelijk de Pramaban. Deze bestaat uit meerdere tempels, maar drie hiervan vallen op: de Shiva Mahadeva, Candi Vishnu en Candi Sewu. Verder naar beneden vindt u nog ruim 230 kleinere heiligdommen. Ook dit complex wordt beschermd door de UNESCO Werelderfgoedlijst. Er zijn veel indrukwekkende verhalen rondom dit tempelcomplex door de rijke historie ervan. Daarom is een rondleiding met een lokale gids een echte aanrader.

 

Duik in het verleden in Jakarta

Jakarta staat bekend om de historische erfgoederen. Ook de connectie met het Nederlandse kolonialisme is hier duidelijk zichtbaar. U vindt in het Maritiem Museum bijvoorbeeld verschillende voorwerpen die met deze tijd te maken hebben. Daarnaast is de oude haven, Sunda Kalepa, nog steeds in gebruik. Vroeger was dit de belangrijkste haven en werd de haven gebruikt tijdens de VOC. Tot slot komt u in het Fatillah Museum meer te weten over de rijke historie van Jakarta. Een leuke wetenswaardigheid hierover is dat de locatie en vormgeving van dit gebouw geïnspireerd is door ons eigen Paleis op de Dam in Amsterdam.

Een immens vulkaanlandschap

In Indonesië bevinden zich de meeste vulkanen ter wereld. Op Java is de bekendste gelegen: de Bromo vulkaan. Deze ligt in het Bromo Tengger Semeru National Park. Voor iedereen die geïnteresseerd is in natuur en vulkanen, is een bezoek aan dit park een must. Alle vulkanen zijn gelegen in een enorme krater die zich heeft gevormd in een zandzee van maar liefst 11 kilometer!  U ziet hier de rook uit de nog actieve Mount Semeru die bijna 4.000 meter boven het zeewaterniveau uitstijgt. Daarnaast vindt u de Batok en uiteindelijk de Bromo. De laatstgenoemde is nog steeds actief. Er komt ook nog vaak rook uit, wat zorgt voor een prachtig beeld. 

Eindeloze mogelijkheden

Natuurlijk is er nog veel meer te doen op dit bijzondere eiland met de prachtige tempels, het wonderbaarlijke aanzicht van vulkanen en de culturele activiteiten die in de grote steden te doen zijn. Ontdek de mooiste, indrukwekkendste en meest bijzondere plaatsen tijdens een individuele- of groepsrondreis óf maak een combinatie met de andere eilanden. Maar zorg ervoor dat u één eiland niet vergeet en dat is Java, want dit eiland zorgt voor onvergetelijke herinneringen door haar eindeloze mogelijkheden!

 

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.