· 

Amerika deel 2: Natuurparken West-USA

Geschreven door: Iris de Jong

Amerika, we kunnen er uren over praten. Het land heeft zoveel te bieden, dat we eenvoudigweg niet alles in slechts één blog kunnen vertellen. Daarom besloten we om over deze bijzondere bestemming meerdere blogs te schrijven, juist omdat we er altijd zo enthousiast over zijn. De vorige keer bent u al meer te weten gekomen over de Sunshine State, oftewel Florida. Ditmaal is het tijd voor de prachtige natuurparken die Amerika te bieden heeft. Amerika beschikt over de mooiste nationale parken, waarvan sommige parken ook als mooiste ter wereld bestempeld zijn. Het fascinerende is dat ieder park uniek is met een verscheidenheid aan landschappen. Aangezien er zoveel te ontdekken valt op het gebied van de Nationale Parken, hebben we ditmaal een top vijf gemaakt van de leukste, mooiste en meest bijzondere parken. Lees gauw verder!

1. Yosemite National Park

Als er een park is wat u niet over mag slaan tijdens een bezoek aan het westen van Amerika, dan is het wel het Yosemite National Park. Het in de staat Californië gelegen park moet u absoluut een keer bezocht hebben. U treft hier waanzinnige watervallen, granieten rotsen, prachtige meren die absoluut een lust voor het oog zijn en daarbij leven er honderden zeer bijzondere inwoners het park nog unieker maken, Denk hierbij aan beren, poema's herten en vleermuizen. Tijdens een bezoek zijn de Half Dome en el Capitan met voorsprong de twee meest indrukwekkende punten die u gezien moet hebben. Om überhaupt toegang tot het park te hebben, is het gebruik van een auto zeker wel een must. Laat het nu net het geval zijn dat de Tioga Road de weg is die u kunt nemen. Deze weg staat bekend als één van de prachtigste wegen, die meestal bedekt is met sneeuw, van Amerika en is eveneens de hoogte weg van maar liefst 3.000 meter. Zo gaat het niet alleen meer om een bezoek aan het Yosemite National Park, maar is de weg er naar toe ook al een beleving op zich. In het park zelf is meer dan voldoende te zien en beleven. Voor wie van een stevige wandeling houdt, zijn de verschillende routes ook zeker aan te raden. Al wandelend heeft u een waanzinnig uitzicht over de prachtige watervallen. De moeilijkheidsgraad kunt u zelf kiezen en daardoor is er voor iedereen een geschikte hike te kiezen.

2. Bryce

U ziet de prachtige rode kenmerken en het is gelijk duidelijk dat het de rotsen van de Bryce Canyon in Amerika zijn. U geniet hier van prachtige uitzichten, immense vergezichten en waanzinnige uitzichtpunten. Bryce is misschien niet heel groot, maar het is een betoverend park dat gekenmerkt wordt door de zogeheten 'hoodies'. Dit zijn de pilaren die overal te zien zijn in verschillende kleuren, van oranje tot rood en van beige tot bleekroze. Deze zijn door erosie ontstaan. Het park wordt ook weleens vergeleken met een amfitheater die natuurlijk gevormd is. De wanden bestaan uit verschillende materialen, zoals zand, steen en kalk.  Tijdens de zonsondergang is het nog mooier en unieker dan overdag. Houd wel rekening met de kou waar u tijdens de zonsondergang ongetwijfeld mee te maken krijgt. Dankzij de hoogte wordt het namelijk gedurende de avond steeds koeler. Neem daarom dikkere kleding of een sjaal mee om hier goed op voorbereid te zijn. Het is niet voor niets dat Bryce als één van de mooiste parken van Amerika bestempeld wordt. Het is zo uniek en verrassend dat u uw ogen uitkijkt. Dit park mag u dan ook beslist niet overslaan.

3. Zion

Een ander bekend en vooral geliefd park is Zion. Net als Bryce, is Zion ook geleden in de Amerikaanse staat Utah. Meer dan 2.5 miljoen bezoekers bewonderen jaarlijks al het natuurschoon. Daar waar Zion met name bekendstaat om de canyons, is er nog veel meer te zien. Hierbij kan u denken aan groene bossen, hoogteverschillen met eveneens diepe dalen en woestijnachtige gebieden. Wat betreft het dierenrijk, kunt u hier herten en bevers treffen, maar vooral in de lucht ziet u veel dieren. De vogelsoorten zijn namelijk sterk vertegenwoordigt, met bijvoorbeeld condors en kolibries. Zion wordt gekenmerkt door een aantal kenmerken, zoals de imposante rotsen. Deze treft u met name bij de Virgin rivier. De rotspartijen zijn zo'n 3.000 meter hoog en zijn er overweldigend. De combinatie van rode en witte rotsen zorgen voor een waanzinnig uitzicht. Het is dan ook een aanrader om een wandeling door dit gebied te maken. Voor ons als Nederlanders is het misschien nog wel leuker om een fietstocht door het gebied te maken, want ook dat behoort tot de mogelijkheden.

4. Antelope

Zoals inmiddels wel duidelijk is, kent Zuid-West Amerika een verscheidenheid aan natuur. Desalniettemin is de zijn de slot canyons toch wel zeer uniek. Toch zijn en blijven ze bij het grote publiek nog onbekend. In feite ontstaan deze in zeer droge gebieden waar plotseling heftige overstromingen plaatsvinden. Juist doordat het water moeite heeft weg te komen, ontstaan smalle kloven. Dit komt omdat het water op zo'n moment schuurt met het steen. In het Antelope National Park zijn deze slot canyons ook te vinden en dat maakt ook waarom het park zo in trek is. Het park bestaat uit de Upper Antelope Canyon en de Lower Antelope Canyon. Daar waar de eerste het bekendste is, komt de Lower Antelope Canyon ook steeds meer in beeld. De Upper Antelope Canyon is te bezoeken middels een smalle ingang. Ondanks het feit dat u in het begin niet denkt dat het zo bijzonder is, stapt u wel degelijk in een soort magische wereld wanneer u het canyon betreedt. Met een lengte van 140 meter en een hoogte van 40 meter, is de canyon gemakkelijk te betreden. Houd echter wel in gedachten dat het niet toegestaan is om te canyon zonder gids te betreden. De Lower Antelope Canyon is door een overstroming in 1997 voor lange tijd gesloten geweest. Dit kwam met name doordat een aantal mensen verdronken waren na een heftige onweersbui. Daarom zal het opvallen bij een bezoek dat zich in de canyon verschillende trappen bevinden om op die manier te kunnen vluchten indien zich weer een heftig incident voordoet. Het grootste verschil tussen de twee canyons is dat de Lower Canyon ruim 360 meter langer is. Verder is de Upper Canyon nog veel magischer wanneer het zonlicht in kloven schijnt. Dit is vrijwel niet zichtbaar in de Lower Canyon. Welke kloof u ook bezoekt, één ding is zeker: een bezoek aan dit park kunt u beslist niet overslaan.

 

5. Grand Canyon

De Grand Canyon, wie heeft er niet van gehoord? Het is misschien wel één van de meest bijzondere natuurverschijnselen ter wereld. Met haar roodbruine rotsen en diepe ravijnen is het onwaarschijnlijk mooi. De rand van de Grand Canyon heeft verschillende uitkijkpunten, waardoor u het natuurverschijnsel op op verschillende plekken kunt bewonderen. Het is uiteindelijk ontstaan doordat er in de loop der jaren dermate veel water is geweest dat de canyons zo heeft gevormd. Juist door de erosie zijn de Grand Canyons dus op natuurlijke wijze ontstaan. De Colorado River zorgt ervoor dat het Nationale Park in twee delen gedeeld wordt, namelijk de noordelijke rand en de zuidelijke rand. De laatstgenoemde is ook direct de meest bezochte rand. Niet voor niets is het nationale park in Arizona één van de grootste toeristentrekkers van Amerika. Jaarlijks komen maar liefst rond de 6 miljoen bezoekers de Grand Canyon bezoeken. De kloof is een kleine 450 kilometer lang en kent een diepte van 1.829 meter. Wie echt naar de bodem van de Grand Canyon wil lopen, is hier te voet zo'n twee dagen mee bezig. Een hele afstand om te lopen, maar als u dit doet, is het zeker de moeite waard. U heeft een waanzinnig uitzicht en de natuur zal u op geen enkele wijze teleurstellen. Toch kiezen de meesten er voor om helikoptervlucht te maken om zodoende alles van bovenaf te bewonderen.

Ontdek nog meer natuurparken

Amerika heeft zoveel moois te bieden wanneer het gaat om natuurparken. Het is dan ook niet vreemd als u zich bedenkt dat de meeste vakantiegangers tijdens hun rondreis zoveel mogelijk parken bezoeken. Daarnaast waren dit slechts 5 parken van de 58 parken waarover het land beschikt. Ieder park heeft zijn eigen unieke elementen, waardoor het altijd weer bijzonder is. Voor wie een prachtige reis in het vooruitzicht heeft richting west-Amerika of plannen heeft, zijn de bovenstaande parken een echte must-see, waardoor een bezoek aan Amerika nog specialer is. 

Klik hier om alvast naar mogelijkheden in West-Amerika te kijken.

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.