· 

Charmant Ierland

Geschreven door: Iris de Jong

Prachtige rotsformaties, interessante verhalen uit het verleden en een indrukwekkende groene omgeving. Er is maar genoeg te beleven in het charmante Ierland. Door de vele overgebleven kastelen en forten, lijkt het net alsof u zich een stap in het verleden zet, terwijl de bruisende steden u weer naar het heden brengen. De echte natuurliefhebber geniet al wandelend, fietsend of met de auto van de overweldigende natuur. Bent u klaar voor een rondreis die u niet snel zal vergeten? Wij nemen u alvast mee naar Ierland en het aangrenzende Noord-Ierland en laten u de meest interessante, mooie en indrukwekkende plekken zien.

Algemene informatie

Ierland kent met een oppervlakte van bijna 70.000 vierkant kilometer is het land ongeveer twee keer zo groot als Nederland. Ierland kent zo'n 4,5 miljoen inwoners en is het op twee na grootste eiland van Europa. Ierland grenst aan het noordoosten aan de republiek Noord-Ierland, waar we het ook over hebben in dit blog, welke ten westen van Groot-Brittannië ligt. Ierland wordt grotendeels omringd door de Atlantische Oceaan en aan de oostzijde is dit de Ierse Zee. De kustlijn van Ierland is zo'n 1.450 kilometer lang. Ierland staat met name bekend als een heel groen eiland met veel Nationale parken en de waanzinnige natuur die u telkens weer doet verbazen. Het is een mysterieus land dat in het bezit is van een prachtige, fascinerende en ongerepte natuur,  rotsformaties, watervallen, maar ook beschikt over veel levendigheid in de steden en verschillende interessante overblijfselen uit het verleden, zoals kerken, kloosters en kastelen. Tot slot staat Ierland ook bekend om de verschillende sporten die hier beoefend worden, zoals rugby, duiken, golfen en vissen. 

Dublin

We beginnen dit blog met de hoofdstad van Ierland oftewel Dublin. Met een inwonersaantal van van ruim een miljoen inwoners is het de grootste stad van het land. Daar waar Ierland met name bekendstaat om de vele pubs waar de lekkerste zwarte Guinness bier gedronken kan worden, staat Dublin ook bekend om haar warme sfeer en interessante bezienswaardigheden. Het lijkt net alsof de tijd stilgestaan heeft. Alleen al hierom is Dublin zeer uniek. Wie echt voor het bier naar Ierland reist, kan niet om de bekendste bierbrouwerij van Dublin heen. U komt hier meer te weten over de geschiedenis van de Ierse bierbrouwerij, maar ook leert u meer over het gehele bierproces. Verder is de, in het centrum gelegen, baai in Dublin een echte must te bezoeken. De Dublin Bay heeft een inham van maar liefst tien kilometer lang en is de plek waar ook bekende Ierse rivieren samenkomen. Daarnaast is ook één van de mooiste golfbanen van heel Ierland hier gelegen, voor de echte golfliefhebber dus een echte must om te bezoeken. Het is ook de thuisbasis van verschillende dieren, zoals watervogels, die hier maar al te graag voorbijvliegen. Ook de Dublin Castle, welke in het stadshart ligt, is meer dan de moeite waard om te bezoeken. Het interessante hieraan is dat het een enorm oppervlakte heeft en hierdoor niet alleen het kasteel bezocht hoeft te worden, maar u er ook musea kunt bezoeken, kunt genieten van een kop koffie bij één van de cafés of in de boeken kunt duiken in de plaatselijke bibliotheek. U hoeft zich hier dus absoluut niet te vervelen. Tot slot kunnen we het postkantoor, The General Post, op O'Connel Street niet overslaan. Volgens velen staat deze bekend als één van de meest imposante en interessante monumenten van de stad. Voor het verhaal rondom dit monument, duiken we terug de geschiedenis in, namelijk naar het jaar 1916, toen het postkantoor volledig werd verwoest. Dit was in tijden van de Paasopstand. Inmiddels is The General Post, gelukkig voor zowel de inwoners als de toeristen, volledig hersteld. U treft hier de mooiste schilderijen en een bronzen beeld van een zeer belangrijke held en halfgod 'Cuchulainn'. Alle kunstwerken die zich binnen de General Post bevinden vertellen het verhaal van de 'Easter Ring'.

Connemara

In het wilde westen van Ierland bevindt zich het betoverende gebied Connemara. Het is een relatief rustige regio met de meest prachtige heuvels, ontelbaar veel meren en rivieren, maar ook een streek die bekendstaat om haar typische Ierse tradities en gewoonten. Ga bijvoorbeeld naar de verlaten valleien Delphi en Doo Lough, waar u omgeven wordt door fjorden en olijfkleurige bergen en heuvels. Ontdek de ongerepte landschappen en laat u overdonderen door de flora en fauna die zich hier bevinden. Er wordt weleens gezegd dat alles waar Ierland bekend om staat; het bier, de taal, de literatuur, dat alles wat u hier ziet en voelt, gestart is in de regio Connemara.

Galway

Galway staat ook wel bekend als een bohemian-achtige feeststad. Het is dé plek waar het altijd bruist, gezellig is, een aanstekelijke energie heerst en creativiteit de boventoon voert. Wie van heerlijk eten houdt, zichzelf onder wil dompelen in de festivals en evenementen, maar ook de beste pubs wil bezoeken, is hier helemaal in zijn element. Het hele jaar door hangt hier een levendige feeststemming. Als er dus maar iets gevierd kan worden, wordt dit ok gedaan. Daarnaast trekt Galway veel kunstzinnige en creatieve bezoekers uit de hele wereld. Er wordt veel georganiseerd op dit gebied, zoals  het Galway International Arts Festival en het Galway International Oyster and Seafood Festival. Daarnaast staat Galway ook bekend om de jaarlijkse terugkerende Galway Races, waarbij het een week lang draait om de paardensport. Geniet van alles wat Galway u te bieden heeft, want het is haast onmogelijk dat deze stad u teleurstelt. 

Dingle

Het schiereiland Dingle wordt volgens velen ook wel het mooiste stukje op aarde genoemd vanwege de zeer indrukwekkende kustlijn en de pittoreske plaatsjes. Het schiereiland ligt op niet ver van Count Kerry en het veel bezochte Killarney, welke meer toeristisch is dan Dingle en dat terwijl Dingle een waar sprookje is om te bezoeken. Het is een rustige, indrukwekkende en niet al te toeristische bestemming. Het gebied wordt gekenmerkt door de ruige kustlijn met een fantastisch uitzicht. Het unieke aan deze regio is dat de fascinerende natuur gecombineerd wordt met een rijke geschiedenis. Op Dingle is namelijk ontzettend veel cultureel erfgoed in de vorm van archeologische opgravingen en monumenten, maar ook door de aanwezigheid van mythologieën. Het is net alsof u zich in een waar openluchtmuseum bevindt. De bewoners van het schiereiland vertellen u maar al te graag meer over.

Killarney National Park

Het is één van de meest bekende plaatsen van Ierland en is gelegen in Count Kerry. Daarmee is het ook een onmisbare locatie voor iedere rondreis; het Killarney National Park. Zoals de naam al aangeeft, grenst het park aan het plaatsje Killarney. Het is het eerste nationale park dat in Ierland gevestigd is. Met een oppervlakte van maar liefst 102 vierkante kilometer, wordt het omvat door bergen, bossen en meren. Het is een prachtig aanzicht, vooral omdat zich in het gebied ook veel kastelen en abdijen bevinden. Het nationale park staat met name bekend om zijn drie bekend meren; Muckross Lake, Upper Lake en Lough Leane. Omdat deze meren met elkaar verbonden zijn, neemt het zo'n 25% van het oppervlakte in beslag. Geniet van de indrukwekkende natuur met de kleurrijke bloementuin en de aanwezige culturele hoogtepunten.

Cork

Het is de tweede stad van Ierland en een ware must om te bezoeken; de stad Cork. Ze staat met name bekend om haar prachtige heuvels. Vooral de wandelliefhebbers zijn hier helemaal in hun element. Ze kunnen de prachtigste wandelingen maken en bewonderen hier de schilderachtige bruggetjes en meest waanzinnige natuur. voor wie meer op zoek is naar culturele activiteiten, is de Cork City Gaol echt een bezienswaardigheid die u op de to-do list moest zetten. Vroeger was dit een gevangenis, maar vandaag de dag staat de Cork City Gaol bekend als indrukwekkend museum. U leert hier meer over de jaren twintig en de ontsnapping die hier destijds plaatsvond. Verder is het Blackrock Castle een kasteel dat gebouwd is in de 16e eeuw die u zeker niet mag en kan missen. Het is een heel indrukwekkend gebouw dat vandaag de dag gebruikt wordt als een restaurant waar u de heerlijkste gerechten kunt proeven. Ook zit er een observatiepost in het kasteel.

Wicklow

Als Ierland ergens om bekendstaat, dan is het wel om de zeer indrukwekkende en telkens weer verrassende natuur. Wicklow, dat gelegen is in het oosten van Ierland, is wederom zo'n plek die u Ierland op haar mooist laat zien. Daar waar de wandelliefhebber haar geluk niet op kan door het wandelen van de - maar liefst - 127 kilometer lange Wicklow Way, kan de fietsliefhebber genieten van het Ballinastoe Forest. Het is de ideale locatie om rond te trekken met een mountainbike, waarbij u uitzicht heeft op de Sugar Loaf Mountain. Er zijn veel slingerende paden die recht door het struikgewas gaan langs prachtige rotswanden. Een bezoek aan het Wicklow Mountains National Park kunt u natuurlijk ook niet overslaan als u in de buurt bent. Het is een waar natuurparadijs met heidevelden en een ontzettend ruige moerasland. Dit is opnieuw aantrekkelijk voor wie een wandeltocht wil maken, maar ook met de auto kunt u hier prima rondtrekken. De omgeving en natuur zullen u op geen enkele manier teleurstellen.

Londonerry

Inmiddels zijn we in Noord-Ierland beland. Derry, officieel ook wel Londonerry genoemd, ligt aan de rivier de Foyle. In Derry kunt u onmogelijk om de stadsmuren heen. Ze kennen een hoogte van zes meter en lopen in een ovale vorm langs de stad. Verder zijn ze maar liefst 1,7 kilometer lang, waarbij ze uitgerust zijn met poorten, immense kanonnen en wachttorens. Derry is zo uniek, omdat het de enige volledig ommuurde stad van Europa is. Als u in Derry bent, is het meer dan de moeite waard om naar het bekroonde Tower museum te gaan. U stapt hier letterlijk en figuurlijk in een de geschiedenis van Derry. La Trinidad Valencera was een immens schip van de Spaanse Armada dat in het jaar 1588 zonk. Het museum is in het bezit van de scheepswrakken en door middel van beeld en geluidsfragmenten komt u alles te weten over deze trieste gebeurtenis. Derry is verder de perfecte locatie voor het ontdekken van de Ierse kustroutes, waar u gegarandeerd uw ogen uitkijkt.

Belfast

De hoofdstad van Noord-Ierland, Belfast, is een ware must-see tijdens uw reis in Ierland. Het is een levendige stad die het best te voet de ontdekken is. Het is de plek waar lange tijd geleden de Titanic gebouwd is, de indrukwekkende kunstgeschiedenis te ontdekken is, u kunt genieten van muziek, maar ook van heerlijk eten in een fijne sfeer. De hoofdstad van Noord-Ierland wordt gekenmerkt door de verschillende musea en prachtige bezienswaardigheden, zoals de Belfast Castle en Belfast Castle Hill. Verder staat Belfast ook bekend om de vele muurkunstschilderijen. De beste manier om deze te kunnen bewonderen is door een taxirit te plannen met de Black Taxi Tour. Het leuke hieraan is dat de chauffeurs u hier alle informatie geven over de kunstwerken en eigen tradities toelichten. Bezoek ook zeker Het Cathedral Quarter, dit is één van de levendige stadswijken die zich in Belfast bevinden. Hier ervaart u het echte stadse leven met verschillende restaurants, pubs, live muziek en schitterende architectuur. Ook treft u hier het onlangs gebouwde Metropolitan Arts Centre, ook wel bekend als MAC, waar verschillende tentoonstellingen en exposities gehouden worden.

Donegal

Soms is het goed om buiten de gebaande panden te reizen en om te ontdekken wat andere - minder toeristische - gebieden u allemaal te bieden hebben. Het Ierse graafschap Donegal is het voorbeeld dat wanneer u een minder toeristisch gebied bezoekt, u overweldigd kunt worden door alles wat Donegal u te bieden heeft. Het gebied wordt gekenmerkt door een zeer ruig landschap met prachtige landwegen en een grillige kustlijn. Het landschap van Donegal is heel erg ongerept. Ga bijvoorbeeld naar het schiereiland Slieve Veagh met de gelijknamige Slieve Veagh Cliffs, welke 600 meter op rijzen en hierdoor bij de hoogste van West-Europa horen. Verder is Donegal ook een fantastische bestemming voor wie van surfen houdt. Het is niet voor niets dat Bundoran, gelegen in Donegal, is uitgeroepen tot één van de meest bijzondere surfplaatsen ter wereld.

Ontdek meer

Ierland en Noord-Ierland zijn onvergetelijke bestemmingen om te bezoeken. Er zijn nog zoveel meer plekken te bezoeken, waar wij u maar al te graag meer over vertellen. Zo kunt u Kenmore, wat gelegen is in het Ierse Graafschap Country Kerry, de stad Lisdoonvarna die op de rand ligt van het Burren Nationaal Park of Clonakilty en het nabijgelegen Cork ook zeker niet overslaan. Ierland stelt u op geen enkel vlak teleur en zorgt telkens weer voor verrassingen. Kortom, één ding is zeker: het charmante Ierland moet u beslist een keer bezocht hebben!

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.