· 

Alaska: grenzeloos en betoverend

Geschreven door: Iris de Jong

Er zijn van die bestemmingen waar je letterlijk ogen tekort komt, omdat er zoveel moois om je heen te bewonderen is. Alaska is zo'n betoverende bestemming. Met haar prachtige natuurparken die in het bezit zijn van de meest bijzondere flora en fauna, kijkt u hier uw ogen uit. Omdat er zoveel te zien valt, maar ook nog aardig wat voor ons onontdekt is, wordt het de hoogste tijd om u mee te nemen naar een van de meest bijzondere staten van Amerika. De plek op onze aardbol waar de husky haar oorsprong kent en u met veel enthousiasme meeneemt naar al het moois wat Alaska te bieden heeft. Bent u er klaar voor om met ons mee op ontdekkingstocht te gaan? Lees dan gauw verder en laat u betoveren!

Algemene informatie over Alaska

Het is de grootste staat van de Verenigde Staten van Amerika; Alaska. Ze is gelegen in Noord-Amerika met als aangrenzende zeeën de Stille Oceaan en de Noordelijke IJszee. Naast het feit dat ze de oudste staat van de VS is, staat Alaska ook bekend als de langst bewoonde staat.  Het is inmiddels al ruim 15.000 jaar geleden dat de eerste bewoners, destijds van Aziatische bodem, Alaska betraden. Er was een enorme landbrug in de Beringenzee toen de ijstijd plaatsvond. Doordat de zeespiegel enorm laag zakte, was er een strook land dat Azië met Alaska verbond. Voor een zeer lange tijd werd Alaska onderdeel van Rusland, wat uiteraard in Azië gelegen was. In het jaar 1887 kwam hier verandering in, en werd Alaska overgekocht door de Verenigde Staten, waar ze vandaag de dag ook nog steeds toe behoort. Echter zijn toen te rollen wel volledig omgedraaid: inmiddels is het de minst bevolkte staat. De bewoners die hier vandaag de dag nog leven zijn afstammelingen van de Eskimo's en Indianen. Wie Alaska bezocht heeft, zal haar direct associëren met blauwe gletsjers, besneeuwde bergtoppen en groene landschappen. De bekendste steden in Alaska zijn Anchorage, Unalaska en Fairbanks. Vooral op de eerste stad gaan we later in dit blog dieper in, omdat de meeste bezienswaardigheden zich in Anchorage bevinden. De meeste toeristen trekken naar Alaska vanwege de sporten en activiteiten die hier te beoefenen zijn zoals raften, vissen, wandelen en kajakken.

 

Glacier Bay National Park

Een enorm natuurgebied met hoge bergen, regenwoud, woeste kunstlijnen en diepe fjorden, dat is hoe Glacier Bay National Park met recht beschreven kan worden. De IJstijd is inmiddels alweer een hele poos geleden, maar toch lijkt het alsof u zich hierin bevindt als u deze speciale plek op onze wereld bezoekt. Het gebied met eigen ogen bewonderen is niet voor iedereen weggelegd. Het Glacier Bay National Park is alleen maar per cruiseschip, ferry of een Gustavus Airfield te bereiken. Des te unieker is het wanneer u hier zelf een bezoek aan kunt brengen.

Portage Glacier

Op het Kenai-schiereiland ligt een wel heel bijzondere gletsjer, namelijk Portage Glacier. Het is een van de mooiste en bijzonderste attracties van Alaska en wordt ook wel omschreven als een waar kroonjuweel. Portage Glacier is een vallei vol met gletsjers in de Alpen. De Portage vallei, als onderdeel van de Portage Glacier, is in het verleden volledig gevormd door gletsjers.  De Portage Glacier is kilometers lang en gelegen aan het uiteinde van een meer. Het bijzondere hieraan is, dat deze unieke attractie alleen maar te bereiken is per boot. Veel organisaties verzorgen dan ook georganiseerde boottrips die dieper ingaan op het verleden, de natuur en geologie. Verder is op het nabijgelegen land een groot aantal wandelingen en trektochten die toeristen jaarlijks met veel enthousiasme lopen. Een absolute aanrader voor wie optimaal wil genieten van de natuur.

Katmoi National Park 

Het is een waar plaatje: de meest prachtige en uiteenlopende vergezichten, met sneeuw bedekte bergen, uitgerekte stranden en valleien. Ziet u dit alles? Dan kunt u met zekerheid zeggen zich in het Katmoi National Park te bevinden. Daar waar deze extreme wildernis zich eeuwen geleden ook in Europa bevond en - helaas - verdween, is het iets wat u in Alaska nog kunt ervaren. Met haar pracht en praal op het gebied van flora en fauna, is het Katmoi National Park een locatie die absoluut op de bucket-list moet staan. Wat dit nationale park verder nog zo bijzonder maakt? Het feit dat u een grote kans heeft om oog in oog te staan met de koning van dit gebied, oftewel de grizzlybeer. Door de ideale woonomgeving, is de berenpopulatie in de Katmai regio de grootste ter wereld. Duizenden beren genieten van de uitstekende omgeving, maar de toerist geniet nog veel meer van hen! 

Anchorage

De 'ankerplaats', zoals Anchorage letterlijk in het Nederlands betekent, is de grootste stad in Alaska. Zoals u hierboven al las, is Anchorage niet de hoofdstad van de staat Alaska, maar het is wel degelijk het economische en politieke hart van de staat. Anchorage is in het bezit van de unieke combinatie van natuur, cultuur en geschiedenis. Vooral het laatste is belangrijk binnen de stad, omdat binnen het Anchorage museum het inheemse culturele erfgoed centraal staat. Ook het Alaska Native Heritage Center besteedt hier aandacht aan. U kunt uren spenderen aan het herleven en ervaren van de geschiedenis. Daarnaast zijn er veel parken, waaronder het Katmoi National Park, waar u kunt genieten van de waanzinnige en overweldigende natuur waar u kunt bijvoorbeeld kunt mountainbiken, skiën en bergen beklommen kunnen worden.

Huskyhonden

Rijd door met sneeuwbedekte bos en wordt met de slede vooruit getrokken door de husky honden. Kom volledig tot rust, geniet, en hoor alleen het knisperende geluid van de sneeuw waar u doorheen begeleidt wordt. Deze activiteit mag natuurlijk niet ontbreken bij een bezoek aan Alaska, met name omdat de husky honden van oorsprong ook uit Alaska komen. Het zijn geweldige jachthonden, maar tegelijkertijd ook ontzettend lief en vriendelijk, waardoor zo'n tocht extra magisch wordt. Op verschillende locaties worden dan ook zogeheten 'huskyrides' aangeboden, waaronder in de buurt van Anchorage. 

Alaska Zoo

Ook in Anchorage gelegen is de welbekende Alaska Zoo. Op de 25 hectare van de Achorage Hillside bevindt zich een park waar menig toerist geniet van het leven van de prachtigste dieren. Het leuke aan dit park is dat hier ook veel dieren leven die in Alaska voorkomen, zoals de ijsbeer en rendieren. Het is met recht een van de populaire attracties in Alaska te noemen. Er bevinden zich hier honderden vogels en meer dan vijftig zoogdieren. Hierbij kunt u denken aan kamelen, yaks, Siberische tijgers en sneeuwluipaarden. Daar waar het park ooit begon met babyolifantje Annabelle, is het inmiddels een dierentuin waar jong en oud jaarlijks met veel plezier verblijven. 

Het Noorderlicht

Het noorderlicht, poollicht of de meer wetenschappelijke benaming hiervoor, Aurora Boralis, is lichtverschijnsel dat ontstaat in de atmosfeer. Met het blote oog wordt het gezien als een lichte gloed die bestaat uit een verscheidenheid aan kleuren. Het bestaat uit verschillende kleurrijke bogen of gordijnen bestaande uit licht. Ook kan het gezien worden als vlammend. Dit lichtspektakel kunt u dus ook bewonderen in Alaska. Van ongeveer augustus tot april is het noorderlicht waarneembaar in Alaska. Er worden verschillende excursies georganiseerd. Dat u het licht ook daadwerkelijk ziet, kan niet gegarandeerd worden, maar alleen zo'n excursie is al een ervaring op zich.

Grenzeloos en betoverend

Er zijn in Alaska geen grenzen wanneer het gaat om de mogelijkheden die ze te bieden heeft. Ontdek de mooiste parken, duik in het verleden of ga op verkenningstocht naar het Noorderlicht. Dit was nog geen eens alles, maar 'slechts' een greep uit alle mogelijkheden. Bent u er klaar voor om de betovering van Alaska tot leven te laten komen? Kom dan langs op ons reisbureau en laat u informeren over deze mooie bestemming. Wellicht bent u tijdens een van uw volgende reizen te vinden in deze bijzondere staat van de Verenigde Staten!

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.