· 

Op vakantie in eigen land: de Waddeneilanden

Geschreven door: Marola Bastiaanse & Iris de Jong

Op vakantie gaan, we willen het allemaal! Toch is het momenteel niet zo vanzelfsprekend, als dit een aantal maanden geleden nog wel was. Wij zijn ervan overtuigd dat ook ons fijne Nederland prachtige plekken te bieden heeft. Juist daarom beginnen we vanaf nu met de blogreeks 'Op vakantie in eigen land.', waar we per provincie langs de mooiste plekken gaan. Afsluitend laten we op kaart zien welke bungalowparken we in de buurt aanbieden, zodat u, wanneer het kan al dit moois met eigen ogen kunt bewonderen! Vandaag starten we met de Waddeneilanden!

Wat is een wad?

Het wad is een ondiep kustzeegebied van een miljoen hectare groot wat loopt van Den Helder tot aan Denemarken. Twee keer per etmaal stroomt hier water in en uit, wat zorgt voor een bijzonder schouwspel. Bij vloed is het een grote zee en bij eb is bijna de helft van het waddengebied droog. Dan wordt er een uniek landschap van slikken, geulen en zandplaten gevormd. Door de eb en vloed ontstaat er een enorm voedselreservoir voor vogels met o.a. plankton, algen, wieren, verschillende soorten vis, wormen, garnalen, schelpdieren en ga zo maar door. Dat is precies waarom er zoveel diversiteit aan vogels te spotten is op de eilanden. Sinds 2009 staat de Waddenzee op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De Waddeneilanden

De Waddeneilanden is een eilandengroep welke is gelegen in het noorden van Nederland. De Wadden bestaan uit vijf eilanden namelijk Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Samen hebben de eilanden een oppervlakte van wel 1047,5 vierkante kilometer en worden bewoond door circa 81.000 inwoners.

Texel

Het grootste eiland van de Wadden is Texel met een oppervlakte van zo’n 500 vierkante kilometer. Bij dit eiland behoort ook het onbewoonde eilandje Noorderhaaks. Op Texel zijn zeven dorpjes gelegen, namelijk Den Burg, Den Hoorn, Oudeschild, De Koog, Oosterend, De Waal en De Cocksdorp, die allen beschikken over een eigen karakter en sfeer. Hierdoor zijn ze stuk voor stuk zeker de moeite van een bezoek waard.

De Koog is een van de bekendste dorpen. Deze badplaats is in de zomer zeer in trek bij de vakantiegangers want vanuit het gezellige centrum, waar tal van leuke paviljoens, terrasjes, restaurantjes en winkeltjes zijn, loop je zo het prachtige zandstrand op.

 

De natuur van Texel is uniek! Het wijkt sterk af van dat van de andere vijf Waddeneilanden. Hier ligt een dikke kleileemlaag, waardoor de bodem veel vruchtbaarder is en het landschap zich anders heeft ontwikkeld dan bij de andere vijf eilanden. Op Texel zijn verschillende landschappen te vinden. Van duinen, heide en akkers tot uitgestrekte stranden en uiteraard het wad. Daardoor biedt dit eiland voor ieder wat wils. Doordat het een diversiteit aan landschap kent, is Texel een leefgebied voor een grote variatie aan planten- en diersoorten. Het heeft de meest verschillende vogelsoorten in Nederland.

 

Vlieland

Vlieland, met een oppervlakte van ca 315 vierkante kilometer is heel anders dan het naastgelegen Texel. Er bevindt zich maar een dorp op dit eiland, namelijk Oost Vlieland. Het landschap bestaat verder vooral uit bossen, duinen en stranden. Degene die rust zoeken tijdens hun vakantie zijn op dit eiland dus op het juiste adres. Het eiland is ´autovrij´, waardoor de auto mag niet mee het eiland op en aan wal in Harlingen blijft staan. Uiteraard kunt u op het eiland fietsen huren en rijden er taxi´s en bussen.

Terschelling

Terschelling met zijn ca 85 vierkante kilometer is het middelste eiland van de vijf Waddeneilanden en heeft twaalf dorpjes: West-Terschelling, Midsland, Hoorn, Formerum, Lies, Oosterend, Baaiduinen, Landerum, Kinnum, Hee, Striep en Kaard. Het natuurschoon op Terschelling is ontstaan door een samenwerking van mens en natuur, waardoor er een unieke variatie aan landschappen is gecreëerd zoals het Europees Natuurreservaat De Boschplaat en het Elzensingel-gebied.

 

 

Jaarlijks in juni is Terschelling de locatie voor het tien daagse Oerol Festival. Tijdens dit festivals zijn er optredens van diverse Nederlandse en buitenlandse toneelgroepen, muzikanten. Ook kun je het werk van diverse kunstenaars bewonderen. Dit evenement trekt jaarlijks zeer veel bezoekers.

Ameland

Ameland met bijna 60 vierkante kilometer bestaat voornamelijk uit zandduinen en kilometers strand. Een geweldige plaats om heerlijk uit te waaien en bij te komen van de hectiek van alle dag. De bijnaam van dit eiland is ook wel de “Waddendiamant”. Dit doordat ze beschikt over een pure schoonheid. Ameland heeft vier dorpjes, namelijk Hollum, Ballum, Nes en Buren, met ieder een eigen historische sfeer met terrasjes, restaurantjes en eetcafés. De dorpjes gecombineerd met de prachtige natuurgebieden het Oerd en de Hôn met mooie wandel en fietspaden, de brede stranden en mooie panorama´s, zorgen voor een onvergetelijk verblijf!

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog kent de bijnaam 'Lytje Pole' en heeft een oppervlakte van ca 40 vierkante kilometer. Daarmee is dit ook direct het kleinste eiland van de vijf Waddeneilanden. Ook op dit eiland is een auto niet toegestaan, deze dient u op de wal achter te laten in Lauwersoog. Het eiland is zeer geschikt voor fietsers en wandelaars die de rust willen opzoeken. Op dit eiland is er maar een dorpje dat luistert naar de gelijknamige naam van het eiland, Schiermonnikoog. Buiten het dorpje is er op dit eiland nagenoeg alleen natuurschoon. Er zijn duinen, bossen, polders, een heel breed strand en uiteraard het wad.

Schitterende natuur en optimaal genieten.

De Wadden, u kunt hier heerlijk genieten, relaxen en oprecht tot rust komen en de schitterende natuur bewonderen. Buiten dat is er bovendien ook nog veel meer te zien en beleven. Interesse om een van de eilanden zelf te gaan te bezoeken? Neem direct contact met ons op per mail, telefoon of maak een afspraak op het reisbureau.