· 

Op vakantie in eigen land: Noord-Holland

Geschreven door Marola Bastiaanse, visueel design door Iris de Jong

In de reeks 'op vakantie in eigen land' bevinden we ons op de mooiste plekken in ons eigen koude kikkerlandje. Wat wie zegt dat hier niet voldoende te beleven en zien is? Dit keer bevinden we ons in Noord-Holland. De provincie waar onze hoofdstad en vissersdorp Volendam liggen, maar ook de Formule-1 locatie zich bevindt! Laat u verrassen door alles wat Noord-Holland u te bieden heeft!

Algemene informatie

De provincie Noord-Holland heeft van alles te bieden. Doordat Noord-Holland aan drie zijden omgeven is door water, zijn er van allerlei activiteiten op het water te beleven. Ook de welbekende bollenvelden, molens, kaasmarkten en bijzondere dorpjes zijn hier te vinden. De diverse historische steden zijn ook zeker de moeite waard om te bezoeken voor een dagje of weekendje weg. In Noord-Holland zijn de mogelijkheden oneindig! We nemen u graag mee naar een aantal van deze bijzondere plekken in deze provincie.

Amsterdam

Uiteraard beginnen we in deze provincie met de hoofdstad van ons land namelijk Amsterdam. Deze stad wordt jaarlijks bezocht door miljoenen toeristen. Het heeft dan ook veel te bieden op het gebied van cultuur zoals het Rijksmuseum, Anne Frank huis, het Paleis op de Dam et cetera. Ook biedt Amsterdam een scala aan entertainment zoals de vele terrasjes en restaurants en niet te vergeten de bekende Wallen oftewel het red light district. Ook is het mogelijk om heerlijk te ontspannen in het Vondelpark of bezoek een van de vele pleinen zoals het Museumplein, Leidseplein en het Rembrandtplein. Amsterdam beschikt ook over een uitgebreide grachtennetwerk, welke sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, waar rondvaarten worden aangeboden die langs de vele gevelhuisjes varen, die de stad zo uniek maken. 

Volendam

Deze plaats staat bekend om zijn zijn mooie haven, klederdracht, de visserij en de palingsound (muziek van artiesten die uit Volendam komen zoals Jan Smit en Nick en Simon). Het is gelegen aan het Markermeer en heeft typische authentieke huisjes. Te voet is deze plaats het best te verkennen waarbij u zeker de palingrokerij Smit Bokkum (hoe de paling wordt gerookt volgens eeuwenoude traditie), de Wooden Shoe Factory (hoe de welbekende klompen worden gemaakt) en de Dijk (waar talloze leuke restaurantjes en cafés zijn die u tijdens een wandeling kunt bezoeken) niet mag overslaan.

Zandvoort

Kilometers mooie en schone zandstranden zorgen ervoor dat Zandvoort ook wel ‘de parel aan zee’ wordt genoemd. Ideaal voor de echte strandliefhebber. Het heeft prachtige duingebieden vol diverse flora en fauna maar er zijn ook hippe en gezellige strandtenten te vinden waar u voor een lekker drankje en maaltijd kunt aanschuiven. De plaats is ook bekend van het Formule 1-racecircuit, het Circuit Park Zandvoort waar, dit jaar na 35 jaar, de Dutch Grand Prix in mei zou plaatsvinden.

Haarlem

De hoofdstad van de provincie Noord-Holland. Deze gezellige stad met zijn historische kern was vroeger, rond 1245 een van de belangrijkste handelssteden van Nederland. Tegenwoordig is het hier goed vertoeven op de Grote markt met zijn vele terrasjes en het oude stadhuis en de St. Bavokerk. Voor ieder biedt deze stad wat wils want ze beschikt over diverse monumenten, horeca aangelegenheden, winkels, hofjes, pleinen en parken.

Beverwijk

Deze plaats staat met name bekend om zijn enorme overdekte bazaar. Deze bazaar is waarschijnlijk de grootste overdekte markt in Nederland met ruim 300 kramen, 700 winkels en 69 eetgelegenheden die zijn verdeeld over een aantal hallen. De markt bestaat uit diverse marktdelen die allen een naam hebben zoals de Zwarte Markt, Oosterse Markt, Grand Bazaar, Mihrab, Goudsouk, booghallen, outlets, Foodmarkt en Foodhal. Hier zijn uiteenlopende goederen te koop van verschillende culturen. De markt is iedere zaterdag en zondag geopend van 08.30 tot 18.00 uur voor bezoekers 

Spaarnwoude

Dit is een recreatiegebied met typische Hollandse veenweidegebied wat is gelegen tussen Haarlem, Amsterdam en Velzen. Dit gebied leent zich uitstekend voor tal van activiteiten zoals wandelen, fietsen, klimmen, skiën et cetera. Het hele jaar door worden in hier evenementen en festivals georganiseerd. Het meest bekende Festival is Dance Valley welke altijd in augustus gehouden wordt. Bij dit festival worden er in verschillende tenten op het terrein diverse dance-stijlen aangeboden en op het centrale podium treden diverse bekende artiesten op. 

Gooi en Vechtstreek

Tot slot nemen we u nog mee naar de Gooi en Vechtstreek. De regio bestaat uit Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren (in het Gooi), Weesp en Wijdemeren (in de Vechtstreek). Deze acht gemeenten vormen tezamen een prachtig en afwisselend geheel waar er geweldige mogelijkheden zijn voor waterrecreatie en actieve uitstapjes zoals fietsen, wandelen, varen of geocachen. Ontdek de gezellige dorpen/stadjes en pauzeer met een hapje of drankje bij een van de vele cafés en restaurants die deze regio rijk is.

Noord-Holland; een prachtige provincie waar u van alles kunt zien en beleven. Van prachtige natuur tot steden met een rijke cultuur. Interesse om deze provincie zelf te gaan te ontdekken? Neem dan direct contact met ons op per mail, telefoon of maak een afspraak en laat u informeren over deze mooie provincie.

We hebben verschillende mogelijkheden om te overnachten buiten degene die hierop de kaart staan aangegeven. Vraag naar de mogelijkheden.