· 

Op vakantie in eigen land: Zuid-Holland

Geschreven door Marola Bastiaanse, eindbewerking en visueel design door Iris de Jong

Dat Nederland veel moois te bieden heeft, is inmiddels geen geheim meer. We zijn al op de fascinerende waddeneilanden geweest, begaven ons in Noord-Holland en nu is het tijd voor Zuid-Holland. De provincie die op allerlei fronten veel te bieden heeft, denk aan politiek Den Haag, de Euromast in Rotterdam, een gedeelte van natuurpark de Biesbosch én de oude stad Leiden. Bent u er klaar voor om deze provincie in eigen land te ontdekken? Wij wel! Lees hieronder snel verder.

Over Zuid-Holland

Deze provincie heeft grote steden als Rotterdam en Den Haag maar ook bekende badplaatsen zoals Scheveningen en Noordwijk en vergeet vooral niet de tulpen in de Keukenhof, Madurodam, de attractieparken, de Biesbosch of de vele molens op Kinderdijk. In Zuid-Holland worden jaarlijks honderden evenementen georganiseerd zoals concerten, havendagen en festivals dus er is altijd wel ergens wat te beleven. Zuid-Holland heeft het allemaal. Graag nemen we u mee op ontdekkingstocht in deze provincie. 

Den Haag/ 's Gravenhage

De hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. Den Haag is de grootste Nederlandse stad die is gelegen aan de Noordzee en beschikt een kustlijn van elf kilometer met twee badplaatsen: Scheveningen en Kijkduin. Den Haag heeft veel bieden door de diverse bezienswaardigheden zoals Madurodam (miniatuur Nederland) De Haagse markt (een van de grootste in Nederland), Het Binnenhof met de Ridderzaal - waar politiek Nederland zijn werk doet - et cetera. Ook de paleizen zoals Paleis Noordeinde, Paleis Huis ten Bosch en het Vredespaleis zijn zeker het bezoeken waard. Een stad met historie en cultuur in overvloed welke heerlijk te combineren is met een dagje aan een van de stranden.  

Stranden

De provincie Zuid-Holland heeft tal van mooie stranden. Hier kun je je handdoekje wegleggen op het zachte zand om heerlijk te ontspannen maar het is ook mogelijk om diverse leuke wandel- en fietstochten te maken door het duingebied. Eén van de bekendste badplaatsen is uiteraard Scheveningen met de boulevard en de pier waar tal van winkels, restaurantjes en terrasjes zich bevinden. Buiten Scheveningen heeft deze provincie nog meer stranden zoals die van Katwijk, Noordwijk en Kijkduin met mooie stranden en diverse gezellige strandtenten. Heerlijk om een weekend heen te gaan en te combineren met een dagje naar een van de steden. 

Leiden

Het is een van de oudste steden van Nederland met de bijnaam ´Sleutelstad´. Dit omdat het stadswapen en de vlag van Leiden twee gekruiste sleutels tonen. De stad is zeer bruisend omdat hier vele studenten wonen die hun opleiding volgen aan de oudste Universiteit van Nederland (Universiteit Leiden) maar heeft nog meer te bieden. Ze heeft een rijke geschiedenis, met glorietijden in de Gouden eeuw. Maar ook de prachtige oude binnenstad met grachten, hofjes, stadspoorten, bruggen, molens, een burcht, wevershuisjes, kerken, musea en diverse monumentale bouwwerken zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. 

Rotterdam

Deze stad dankt zijn naam aan een dam in de rivier de Rotte. Het is een belangrijke havenstad die in tegenstelling tot andere steden in Zuid-Holland niet beschikt over een mooie historische binnenstad. Rotterdam heeft prachtige staaltjes van moderne architectuur zoals de kubuswoningen, het centraal station en natuurlijk de welbekende Erasmusbrug. Verder heeft Rotterdam tal van bezienswaardigheden zoals de Euromast die, met zijn 185 meter de hoogste uitkijktoren van Nederland is, de skyline van Rotterdam domineert, de koopgoot die veel shopaholics aantrekt, de markthal voor een heerlijk hapje of drankje, de Kop van Zuid, diverse musea en natuurlijk diverse boottochten over de Maas. Rotterdam heeft dus van alles te bieden waardoor het niet mag worden overgeslagen tijdens een bezoek aan Zuid-Holland.

Kinderdijk

Een schilderachtig stukje Nederland welke is gelegen in de streek Alblasserwaard. De plaats is voornamelijk bekend om de Kinderdijkse molens, een molencomplex van negentien molens, die voor de afwatering van de omliggende polders zorgen. De molens zijn eeuwen oud en dit plaatsje is in de afgelopen jaren nagenoeg niets veranderd daardoor lijkt de tijd stil te hebben gestaan. De molens van Kinderdijk staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Delft

Het is de stad van het wereldberoemde Delfts blauw en ook van de bekende kunstschilder Johannes Vermeer. De historische binnenstad heeft veel te bieden voor de cultuurliefhebber. De pleinen, hofjes en grachten en de verschillende monumentale gebouwen zoals het Stadhuis van Delft, het Kruithuis, Molen De Roos, de St. Huybrechtstoren en de Watertoren en tal van kerken zoals de Genestetkerk, de Maria van Jessekerk et cetera zorgen voor een groots cultureel aanbod in deze stad. Buiten dat kan je ook heerlijk shoppen met prachtige winkels in historische panden, boetieks en diverse marktjes maar ook de grote warenhuizen zijn hier vertegenwoordigd. Omdat Delft een studentenstad is zijn er ook tal van cafés, restaurants en ander uitgaansgelegenheden te vinden. Zeker een leuke stad om een weekendje te vertoeven. 

De Biesbosch

Tot slot nemen we u mee naar De Biesbosch, daar is van alles te beleven! Het is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Wat De Biesbosch zo uniek maakt is dat het een van de weinige overgebleven zoetwatergetijden gebieden in Europa is. De Biesbosch werd gevormd door mensenhanden, water en natuur. Bezoekerscentra en rondvaartbedrijven organiseren regelmatig en excursies, vaak ook met gidsen maar u kunt er ook zelf op uittrekken in dit prachtige natuurgebied. Wandelen, fietsen, varen, kanoën, vissen etc het kan allemaal in De Biesbosch. 

Mogelijkheden in overvloed

Zuid-Holland, een unieke provincie waar mogelijkheden in overvloed zijn; van cultuursnuiven in de steden tot relaxen op het strand of in de natuur. Het kan hier allemaal! Uiteraard is er naast dat we genoemd hebben nog veel meer te zien in deze provincie. Wilt u Zuid-Holland met eigen ogen ontdekken? Neem dan direct contact met ons op per mail, telefoon of maak een afspraak op ons reisbureau en laat u verder informeren.

We hebben verschillende mogelijkheden om te overnachten buiten degene die hierop de kaart staan aangegeven. Vraag naar de mogelijkheden.