· 

Op vakantie in eigen land: Utrecht

Geschreven door Marola Bastiaanse, eindbewerking en visueel design door Iris de Jong

Momenteel staat Nederland - ondanks de vervelende omstandigheden - uiteraard op nummer één bij veel vakantiegangers. Maar dat ook Nederland veel verrassende en vooral mooie plekken heeft, is inmiddels geen geheim meer. Twaalf provincies en ieder uniek op haar eigen manier. Na de Waddeneilanden, Noord-Holland en Zuid-Holland is het nu tijd voor Utrecht. We begeven ons deze keer dus in het hart van Nederland. Bent u benieuwd wat deze provincie u te bieden heeft? Lees dan snel verder!

Over Utrecht

Gelegen in het hart van ons land met een oppervlakte van 1485 vierkante kilometer is ze een van de kleinste provincies van Nederland, desondanks heeft de provincie Utrecht ons genoeg te bieden. Met een zeer gevarieerd aanbod aan culturele bezienswaardigheden zoals de diverse kastelen, schitterende landgoederen, musea en de vele natuurgebieden met de pittoreske dorpjes is het een provincie die het zeker waard is om te ontdekken. De rijke historie is hier alom vertegenwoordigd. We nemen u graag mee op stap in deze streek.

Utrecht

De hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad is gebouwd rondom de Domtoren, het icoon van Utrecht, die je vanuit de hele stad ziet (vandaar dat Utrecht de bijnaam Domstad heeft). Het eeuwenoude centrum heeft vele historische gebouwen, vele parken, diverse middeleeuwse straatjes, schitterende grachten met terrasjes die direct aan het water zijn gelegen en waar je heerlijk met een drankje of hapje bij kan komen van het bezoek aan een van de 1400 rijksmonumenten die de stad rijk is of van een dagje shoppen. Deze stad is volop in beweging en er valt altijd wel iets nieuws te ontdekken.

Amersfoort

Een middeleeuwse stad die in de dertiende eeuw is ontstaan. Dit zie je terug in de vele monumenten, straatjes en grachten. Er heeft zich hier een rijke geschiedenis afgespeeld want in 1259 verkreeg Amersfoort stadsrechten van bisschop Hendrik van Vianden en dus een eigen bestuur. Waardoor de welvaart steeg en de stad een stenen ommuring kreeg waarvan nog delen terug te zien zijn zoals de koppelpoort (uit 1400) en de Onze Lieve Vrouwetoren (bijnaam Lange Jan). De bijnaam van Amersfoort is keistad, dit omdat er ooit een jonkheer uit Amersfoort een weddenschap aanging en een zwerfkei naar de stad bracht. De kei ligt er nog steeds, aan de Arnhemsestraat, en is twee meter hoog, weegt 7157 kg en heeft een omtrek van 5,25 meter.

Nationaal park Utrechtse Heuvelrug

Een deel van de Utrechtse Heuvelrug (zuidelijk deel) is een nationaal park en heeft een groot bosrijk gebied met vele mooie wandel- en fietsroutes met verschillende landschappen van heide, graslanden, vennen en bossen waar vele dieren zoals vossen, dassen en reeën leven, wellicht kom je er eentje tegen tijdens een wandel of fietstocht door dit prachtige natuurgebied. Op sportief gebied is hier voldoende aan activiteiten te doen, maar je kunt je in dit natuurgebied ook heerlijk ontspannen. In de Utrechtse Heuvelrug ligt ook een landgoed, de Ruiterberg, dat zeker een bezoek waard is.

Kastelen

De provincie Utrecht staat bekend om haar diverse prachtige kastelen, landgoederen en buitenplaatsen die een grote bekendheid in Nederland genieten zoals Slot Zeist, kasteel De Haar, Kasteel Duurstede et cetera. De sierlijk bouwwerken zijn historische pronkstukken van macht, pracht en praal en zijn gelegen op de mooiste plekken in het Utrechtse landschap. Op deze, soms eeuwenoude, historische locaties krijg je een goede indruk van hoe het leven er vroeger aan toe ging bij de adel. Dit in een ambiance met de mooiste kastelen en bijbehorende kasteeltuinen. 

Spakenburg

Een vissersdorpje dat vroegen een van de belangrijkste havens aan de Zuiderzee is. Eeuwen geleden vertrokken hier iedere week honderden vissersboten om ansjovis, haring en paling te vangen. Dit was in die tijd de belangrijkste inkomstenbron. Maar doordat de afsluitdijk kwam verdween de visserij. Nu is dit dorpje (ook wel het Utrechtse alternatief voor Volendam genoemd) met de Botterwerf en de Museumhaven Spakenburg een soort museum met tal van historische vissersboten. 

Oudewater

Tot slot het stadje Oudewater. Dit is een prachtig klein stadje in het Groene Hart van de provincie Utrecht. Het stadje ligt aan de rivier de lange Linschoten dat via een sluis uitkomt in de Hollandse IJssel. In het centrum van Oudewater zijn vele unieke en historische monumenten te vinden zoals die van de zestiende-eeuwse Waag verder is er ook een borstbeeld van de welbekende televisie persoonlijkheid Swiebertje (dit omdat er hier veel televisieopnames gedaan zijn van deze serie). Ook het stadhuis uit de zestiende eeuw en de oude Sint- Michaëlskerk uit de vijftiende eeuw zijn zeker een bezoek waard. In de onderstaande video gaan we onder andere langs dit stadje.

Utrecht, een provincie vol cultuur, natuur en historie. Van erop uit trekken met de fiets, of een mooie wandeltocht maken, tot het heerlijk relaxen op een van de terrasjes in de steden, het is allemaal mogelijk. Uiteraard is er nog veel meer te zien. Wilt u met eigen ogen deze provincie ontdekken? Neem dan contact met ons op per mail, telefoon of maak een afspraak en wij informeren u graag over deze unieke regio.

We hebben verschillende mogelijkheden om te overnachten buiten degene die hierop de kaart staan aangegeven. Vraag naar de mogelijkheden.