· 

Athene: The City of Athena

Geschreven door: Iris de Jong

Vergeet de steden Milaan, Londen, Istanbul of Parijs: de volgende bestemming voor uw stedentrip wordt unieker, historischer en rijker aan cultuur. Athene is the place to be voor wie op zoek is naar een bestemming dichtbij huis en overdonderd wil worden met een flinke dosis gezelligheid en gastvrijheid, in combinatie met rijke en interessante verhalen over wat er allemaal gebeurd is in het Verleden. De naar de stadsgodin Athena vernoemde hoofdstad van Griekenland heeft gigantisch veel te bieden. De mengeling tussen oud Athene met haar oude architectuur en nieuw Athene met de modernisering is heel goed merkbaar. Desalniettemin is het unieke aan deze stad dat het ondanks de vele pogingen om de stad drastisch te moderniseren, er altijd een gevoel van authenticiteit is gebleven. Ontdek het Parthenon, de schilderachtige wijk Plaka of het strand Glyfada en ervaar zelf waarom Athene u gegarandeerd verrast tijdens uw citytrip.

Over Athene

De hoofdstad van Griekenland staat bekend als één van de grootste steden van Europa en ligt op een kleine vier uur vliegafstand van Nederland. Athene kent een inwonersaantal van zo'n 665.000 inwoners. Naast het feit dat het de stad is van de Olympische Spelen, staat ze ook bekend om hét centrum van alle centra ter wereld. De beste reistijd voor een bezoek aan Athene is in principe van maart tot en met mei en van september tot en met begin november. De combinatie van de warme sfeer met de gezelligheid, zorgt voor een onvergetelijke citytrip. Verder staat de geschiedenis van Athene ook wel bekend als één van de langstlopende stadsgeschiedenissen ter wereld. In de oudheid was ze een grote Polis, wat een vorm van samenwerken is waarbij de burgers aan de macht waren. Hiermee is in Athene ook de eerste democratie ontstaan. Hier zijn nog duidelijke overblijfselen van te zien in de stad, want iedereen was eveneens verantwoordelijk voor de continue opbouw van Athene. Met de vele internationale evenementen, talloze musea en tentoonstellingen met unieke vondsten, zal de Athene u op geen enkel moment teleurstellen.

Akropolis

Het is misschien wel dé bezienswaardigheid van Athene: de Akropolis. Letterlijk betekent Akropolis in het Grieks 'het hoogste punt van de stad' en wij snappen wel waarom. De 156 meter hoge berg die exact in het midden van Athene ligt, heeft vele steile hellingen met een erg steile top. In de Oudheid had de stadsgodin Athena hier haar belangrijke heiligdom. Dit is nog steeds zichtbaar door de tempels die zich op de Akropolis bevinden die vervolgens allemaal weer aan andere goden verbonden zijn. Juist hierom is de bijnaam in het verleden altijd 'de heilige rots' geweest. Wie er interesse in heeft, kan deze bijzondere Tafelberg ook zelf beklimmen aan de twee buitenzijdes. Een ware uitdaging dus. Buiten de verschillende tempels, is het belangrijkste gebouw toch wel het Parthenon.

Het Parthenon

Zoals hiervoor ook al te lezen was, staat het Parthenon op de Acropolis. Het immense gebouw is maar liefst 7o meter lang, 31 meter breed en kent een hoogte van 20 meter. Ook deze tempel is weer gewijd aan de stadsgodin Athena. Daarnaast staat het gebouw ook voor de authenticiteit van het Oude Griekenland. Daar waar de tempel in de loop der jaren ingrijpend veranderd is, zorgt het Parthenon vandaag de dag nog steeds voor een prachtig aanzicht. Helaas zijn er onderdelen van het gebouw verdwenen, zoals schilderingen op het dak en de gevels. Enkele onderdelen hiervan zijn wel opgeslagen in het Akropolis-museum, maar ook het British Museum in Londen is in het bezit van overblijfselen.

Glyfada

Voor wie eigenlijk ook ongestoord met een cocktail op het strand wil genieten van alle rust, kan het beste naar Glyfada gaan. In feite is Glyfada niet gelegen in Athene, maar het is wel nabijgelegen, waardoor  een bezoek aan het strand zeker de moeite waard is om te overwegen. Het ligt ten zuiden van Athene en is een voorstad, waardoor u er in principe zo bent. Verder ligt het aan de voet van de Ymittos, die in het verleden vooral bekendstond om haar lekkere honing en het marmer. Dit marmer is ook hetgeen waar het Parthenon van gebouwd is. Buiten het strand, staat Glyfada bekend als een hippe buitenwijk met veel uitgaansgelegenheden. Ook bestaat de mogelijkheid om te golfen.

Herodus Atticus Theater

Waar Griekenland en met name Athene om bekendstaat, zijn toch zeker wel de vele theaters die in het verleden gebouwd zijn. Het Herodus Atticus Theater is hier een heel goed voorbeeld van. Zo'n 161 jaar na Christus is dit theater gebouwd in opdracht van, u raadt het al, van Herodus Atticus die het theater liet bouwen op afstand van het Dionysos Theater. Hij heeft het laten bouwen als een blijvende herinnering aan zijn vrouw. Er is maar liefst plek voor meer dan 5.000 man en dat is waarom het hedendaags gebruikt wordt voor verschillende openluchtconcerten en toneeluitvoeringen. Wees gerust voor het geval dat u naar zo'n voorstelling toegaat, het Herodus Atticus Theater is in 1955 gerestaureerd.

Veel meer Athene

Athene is heel erg veelzijdig, uniek en bijzonder. Op het moment dat u in de stad loopt, valt u van de ene verbazing in de andere. Het is teveel om op te noemen, maar juist daarom vertellen wij u er graag meer over. Kom langs of neem contact met ons op en wellicht bent u tijdens uw volgende stedentrip wel in de stad van Athena!.

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.