· 

Bali: het eiland van de goden

Geschreven door: Iris de Jong

Het is wellicht één van de meest geliefde bestemmingen van Indonesië. Het eiland heeft alles te bieden waar u naar op zoek bent; of het nu gaat om een strandvakantie waar u volledig geniet van zon, zee en strand, of om een culturele vakantie met tempelbezoeken of een reis waar de natuur centraal staat: Bali heeft het allemaal! Ze is in het bezit van de prachtigste stranden, groene rijstvelden, indrukwekkende tempels, een paradijselijke azuurblauwe zee, maar ook een geweldige cultuur vol verhalen over goden. Reist u alvast met ons mee naar het eiland van de goden? Verken, ontdek en ervaar zelf op welke wijze het eiland u op ieder front verrast en overweldigd.

Over Bali

Het vulkanische eiland Bali ligt tussen Java en Lombok, welke allen tot de zogeheten Sunda-eilanden behoren. Zoals al wel duidelijk werd - doordat Bali ook wel godeneiland genoemd wordt - is het eiland de bekende basis voor het hindoeïstische geloof. Dat is met name merkbaar door het feit dat Bali een heel ander karakter kent dan de overige eilanden die tot Indonesië behoren. De hoofdstad van Bali is Denpasar. Het bijzondere hieraan is dat de stad écht het gevoel van een stad geeft, terwijl u terechtkomt in een mangrovebos en tropisch oerwoud, wanneer u Denpasar verlaat. Het is een vreemde, maar zeer bijzondere gewaarwording. Bali wordt in veel gevallen direct geassocieerd met de vele rijstvelden. Deze zijn ook zeer zeker een must om te bezoeken doordat ze een prachtige terrasvorm hebben. U kunt deze over het gehele eiland terugvinden. Voor veel toeristen is het warme klimaat één van de voornaamste redenen om Bali te bezoeken. Er heerst een tropisch regenwoud klimaat, waardoor er sprake is van twee seizoenen. Van oktober tot en met april, kunt u vrijwel iedere dag rekenen op regen. Daarentegen is het tijdens de overige maanden, van april tot en met september, een stuk droger. De temperatuur is het gehele jaar door hetzelfde. De combinatie van zon, zee, strand, cultuur en natuur zorgen voor een prachtige reis die u nooit meer zult vergeten.

Pura Besakih tempel

Tempels, er zijn er ontzettend veel op Bali. Juist daarom is er ook genoeg keuze om meer over de Balinese cultuur te ontdekken en zelf uit te stippelen welke het meest uniek is. Graag vertellen we u toch nog iets meer over één bepaalde tempel in het bijzonder die als bijnaam de 'moedertempel' heeft. De Pura Besakih tempel heeft haar naam te danken aan de locatie. De tempel ligt namelijk heel centraal op de hellingen van de Agung vulkaan. Bovendien zal ze u op geen enkele teleurstellen dankzij het feit dat er meer dan genoeg te zien is. Er zijn namelijk meer dan tweehonderd bouwwerken te bewonderen!

Jatiluwih

Wie het over Bali heeft, zal al snel beginnen over de rijstvelden. Niet gek ook als je je bedenkt dat Bali in het bezit is van het prachtige rijstveld Jatiluwih dat zelfs een plaatsje bemachtigd heeft op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze rijstvelden behoren in ieder geval tot de mooiste van Bali. De prachtige en groene rijstterrassen zullen u verbazen wanneer u hier bent. Jatiluwih is eigenlijk een dorp dat in het midden van Bali ligt. Wilt u dus niet alleen rijstterrassen bezoeken? Ga dan ook zeker het dorpje in. 

Tegenungan 

De echte natuurliefhebber kan de Tegenungan watervallen echt niet overslaan. Op het eiland zijn verschillende watervallen te vinden, zoals de Gitgit, maar deze is een ware toeristentrekker geworden. Hierdoor is echt genieten van de natuur een stuk lastiger geworden. De Tegenungan rivier is minstens zo mooi en uniek als de Gitgit én u kunt in alle rust van de natuur genieten. Het is al helemaal een aanrader wanneer u 's ochtends vroeg de rivier bezoekt, zodat u een extra magisch aanzicht hebt door de mist die om de waterval hangt. Het is gelegen op een kleine tien minuten afstand van Ubud. Een aangename afwisseling van de drukte van de stad naar de rust die deze locatie u biedt. Het is zeker een locatie om op de bucketlist te zetten dus!

Ubud

Het artistieke en culturele Ubud is voor velen een bekende stad in Bali. Waar u ook kijkt: overal zijn er tempels en hindoeïstische gebouwen te vinden. Het bijzondere is dat Ubud middenin de rijstvelden ligt. Dit zorgt voor een bijzondere combinatie van de groene natuur die verrijkt is met de prachtigste kunst en culturele gebouwen. Maar wat is er eigenlijk allemaal te doen in Ubud? U zult het niet verwachten, maar Ubud en haar omgeving staan bekend om de geweldige fietstochten. Wellicht is Ubud zelf niet de meest geschikte locatie op per fiets te verkennen, de omgeving zal u verrasen. In Ubud zelf is het Gunung Kawi-tempelcomplex een must see. Alleen de locatie is al prachtig: het complex ligt namelijk tussen rijstvelden en het regenwoud. Voor wie niet goed ter been is, zal het complex lastig zijn te bezoeken door de ruim 350 treden die gelopen moeten worden, voordat u echt bij Gunung Kawi bent. Als dit geen probleem is, heeft u een waanzinnige tocht, waarbij u omgeven bent door de prachtige Balinese natuur. Eenmaal bij het tempelcomplex ziet u imposante beelden en meditatiegrotten. Eveneens kunt u hier zwemmen bij een waterval en ziet u de Pakrisan-rivier tussen het complex doorlopen. 

Pura Lempuyang

De Pura Lempuyang tempel is wellicht niet de grootste tempel, maar wel een zeer bijzondere. De tempel ligt in het noordoosten van Bali en is één van de negen belangrijkste tempels die het eiland kent. Bovendien is de Pura Lempuyang voor veel bewoners ook zeer belangrijk. Juist daarom ziet u hier veel traditionele Balinese families. De reden hierachter is dat ze van de priester de zegen willen krijgen. Het is dus een zeer bijzondere plek om te bezoeken. Je moet er wel iets voor over hebben om de tempel te bezoeken, omdat het een klimtocht van maar liefst 1.700 treden kost om op de plaats van bestemming te komen. Desalniettemin, zult u absoluut geen spijt hebben van deze klim, want de locatie is werkelijk adembenemend. Daarnaast kunt u een foto bij de Gate of Heaven natuurlijk ook niet overslaan. Het is één van de meest gefotografeerde locaties op het eiland waar u tussen twee bouwwerken instaat waar u wordt omgeven door een schitterende omgeving.

Sportieve activiteiten

Als er iets voldoende te doen is op Bali, dan is het wel genieten van alle sportieve activiteiten die ze aanbieden. Verken Ubud op de fiets, ga op de scooter de natuur in, duik in de prachtige zee waar u zich in de prachtige onderwaterwereld begeeft of ga raften in de Ayung-rivier. Er zijn oneindig veel mogelijkheden waarop u Bali op een totaal andere manier kunt aanschouwen.

Strand

Waar Bali ook om bekendstaat zijn de prachtige stranden. Ga bijvoorbeeld naar Sanur, hier vindt u een ontzettend lang zandstrand. Een groot voordeel is dat de zee hier niet zo heel erg wild is. De echte wilde golven vindt u pas wanneer u verder de zee ingaat. Het is ideaal voor wie lekker op een bedje in de zee wilt dobberen of met jonge kinderen. Daarnaast is het ook fijn dat er een zacht geel zandstrand is, zonder kiezels en steentjes. Sanur is niet het enige strand dat zeker een bezoek waard is. Ook Kuta en Nusa Dua mogen niet op uw to-do list ontbreken. Zeker wat betreft activiteiten op het strand zijn dit aanraders. U kunt genieten van de onderwaterwereld tijdens het snorkelen of duiken. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om op het strand aan yoga te doen of met de boot het water op te gaan. Op het gebied van zon, zee en strand is er dus voldoende te beleven!

Ontdek het eiland van de goden

Dat Bali u op geen enkele wijze teleur zal stellen, is inmiddels wel duidelijk. Het eiland biedt ongekend veel mogelijkheden op het gebied van cultuur, natuur, sportieve activiteiten en historie. Bali heeft prachtige stranden waar u met een heerlijke cocktail op het strand geniet van de rust, maar daarentegen ook de drukke hoofdstad Denpasar die veel biedt op het gebied van cultuur en activiteiten. Voor jong en oud is er voldoende te beleven. Bent u tijdens uw volgende vakantie op Bali? Wij informeren u graag over de mogelijkheden!

 

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.