· 

Bon Bini na Curaçao: Deel I

Geschreven door: Iris de Jong

Parelwitte stranden, zon in overvloed, kleurrijke straten en enorm gastvrije mensen. Dat is hoe ik Curaçao zou typeren. Na heel wat jaren dit prachtige eiland bezocht te mogen hebben, lijkt het mij heel leuk om u dit keer digitaal mee te mogen nemen langs mijn hoogtepunten van dit eiland. Het blijft voor mij altijd weer een cadeau om naar Curaçao af te mogen reizen. Daar waar de meeste mensen het idee hebben dat dit Caribische eiland alleen maar zon, zee en strand is, laat ik u graag zien dat Curaçao wel degelijk veel meer te bieden heeft. Daarom is dit deel 1 van mijn bl0g over Curaçao. Bent u er klaar voor om de winterse taferelen om te wisselen voor tropische verhalen? Lees dan snel verder!

Algemene informatie

Het tropische Curaçao is een langgerekt, heuvelachtig en droog eiland. Heel groot is het niet, want met een lengte van 65 kilometer, bent u in een aantal dagen het gehele eiland afgereisd. Het gehele eiland kent een oppervlakte van ongeveer 475 kilometer. Echt snel verdwalen zult u dus niet, maar dat is niet erg. Hierdoor heeft u juist de mogelijkheid om zoveel mogelijk te kunnen ontdekken en ervaren. Curaçao is deel van de ABC-eilanden, met Aruba in het westen gelegen en Bonaire in het oosten. Als onderdeel van de Antillen, is Curaçao het grootste eiland van de Benedenwindse Eilanden, oftewel de Kleine Antillen. Wat betreft de natuur, is de noordkust van Curaçao vooral ruig en rotsachtig. Daarentegen liggen in het zuiden de goudkleurige stranden waar iedereen het altijd over heeft. De zuidkust is ook in het bezit van de mooiste baaien en inhammen. De allergrootste baai van het eiland ligt in de hoofdstad, namelijk Willemstad. Ook ligt hier de grootste haven van het Caribische eiland. Het is tevens de plaats waar de meeste inwoners van het eiland leven. Met een totaal van bijna 161.000 inwoners, leven er maar liefst 133.000 inwoners in Willemstad.

Willemstad

Vrijwel iedereen weet dat Willemstad de hoofdstad is van Curaçao dankzij de kleurrijke huisjes. Ik vind het altijd heerlijk om te genieten met een cocktail in de hand van alles wat zich afspeelt op het water met de beroemde Koningin Emmabrug, beter bekend als de Pontjesbrug. Deze drijvende pontonbrug gaat eens in de zoveel tijd open en scheidt zich in twee delen. De Pontjesbrug verbindt de twee bekendste wijken van Curaçao, namelijk Punda en Otrabanda. In de avond is de brug bovendien ook nog prachtig verlicht. De brug gaat met name open wanneer er schepen in de haven varen. Zo nu en dan komt er ook een cruiseschip voorbij dat aanmeert aan de andere kant van de brug. Maar wat is er nog meer te doen in Willemstad? Om te beginnen zijn er een aantal winkels waar de ware shopliefhebber haar gang kan gaan. Wie overigens nog wat dieper in het verleden wil duiken van Curaçao, kan naar het Kura Hulanda Museum. Een bezoek aan dit museum is met name heftig en confronterend te noemen, maar wel goed voor een realisatiebesef. Het gaat over het slavenverleden en het is vooral heel goed dat dit museum er is. Het is wel zeker een must om heen te gaan zodat we het verleden beter begrijpen. 

Sea Aquarium/ Dolphin Academy

Dolfijnen, de dieren met een eeuwige glimlach op hun gezicht. Niet voor niets zijn het dieren die zeer geliefd zijn onder de mens. Op Curaçao hebben deze dieren al helemaal een bijzondere plek in het hart én op het eiland verovert. U vindt ze namelijk bij het Sea Aquarium, waar de mogelijkheid bestaat om bij de Dolphin Academy met ze te zwemmen en met eigen ogen van dichtbij te bewonderen. De eerste keer dat ik op Curaçao kwam, stond dit ook direct erg hoog op mijn verlanglijstje. Het was heel mooie ervaring, maar niet uniek te noemen. Dat komt omdat de dolfijnen letterlijk iedere keer hetzelfde kunstje opvoeren. Desalniettemin, blijft het wel een ervaring die ik nooit zal vergeten. Wanneer u hier bent, kunt u ook naar het Sea Aquarium toe. Dé plek waar u veel meer zeedieren kunt bewonderen. Erg leuk om te combineren en het maakt extra speciaal! Leerzaam en daarnaast ook erg leuk.

Jan Thiel

Het is één van de meest bekendere plaatsen op Curaçao. Waarom het voor mij zo'n geliefde locatie is, heeft met een aantal dingen te maken. Allereerst is het een plek je kunt genieten van zon, zee en strand. Duik in het water en geniet van het fantastische leven onder water. Veel mensen snorkelen hier ook met die reden, want je kunt veel prachtige en kleurrijke vissen vinden. Daarnaast zijn er restaurants, waar ik regelmatig heb genoten van de lekkerste gerechten, zoals Tinto en Zanzibar. Maar de laatstgenoemde is om nog een reden bijzonder. Vanaf het strand bij Zanzibar geniet je namelijk van de mooiste zonsondergangen van het eiland. Dat is dan ook direct één van de mooiste herinneringen die ik heb, want het is een waar natuurspektakel. Zeker wanneer u in Jan Thiel verblijft, raad ik het zeer zeker aan om op een avond te genieten van de zonsondergang óf als u eerder een vroege vogel bent, van de zonsopgang.

Grote knip - Westpunt

Met recht wordt het één van de mooiste stranden van Curaçao genoemd, de grote knip. Ook onder locals is het een geliefde plek om tot rust te komen en te genieten van het tropische leven. Dit is ook direct iets wat u in het achterhoofd dient te houden wanneer u een bezoek wilt brengen aan dit strand. Het kan er soms ontzettend druk zijn en dan is er geen mogelijkheid om een bedje te reserveren óf om überhaupt op het strand te liggen. Ook hier is het weer zeker aan te raden om een snorkelset mee te nemen, want het blijft prachtig om dit met eigen ogen te bewonderen. Als u toch bij de Grote Knip bent, ga dan ook zeker naar de Kleine Knip. Eveneens een prachtig strand, maar mijn persoonlijke voorkeur is toch zeker wel de Grote Knip.

Playa Piskado

Ziet u het al voor u? Een kleine vissersbaai waar de vissers met trots hun aanwinst laten zien. Soms een haai, soms een kleinere vissoort. Maar wanneer je het water inkijkt, zie je slechts een aantal mensen zwemmen, snorkelen of duiken. Waarom? Omdat Playa Grandi één van de locaties is waar je tussen de zeeschildpadden kunt zwemmen. Een magische en zeer unieke ervaring. Bovendien komt het haast niet voor dat je geen enkele schildpad kunt bewonderen. De eerste keer dat ik ze zag, was ik ook werkelijk overdonderd. Met name omdat je je in hun leefomgeving bevindt. De laatste keren zag ik ook kleine schildpadjes er tussen zwemmen. Heel bijzonder. Op het vissersstrandje zijn verder geen andere voorzieningen aanwezig. De mensen die hier komen, gaan dus niet voor een strand om hier te genieten met een cocktail in de hand, maar puur voor het snorkel -of duikavontuur. In de weekenden kunt u wel wat eten, maar doordeweeks is het eettentje helaas niet open. Wilt u langer blijven, dan is het wel aan te raden om in het weekend te gaan. Houd er echter dan wel rekening mee dat het ook drukker is in het water.

Klein Curaçao

Eén van de meest onvergetelijke ervaringen op Curaçao was toch wel de bootreis naar Klein Curaçao. Toegegeven komt dit ook door de heenreis naar het eiland waar ik toch eenieder die snel zeeziek wordt, enige voorbereiding hierop gun. Zeker gezien het feit dat ik hier normaal gesproken geen last van heb, is het wel goed om te weten dat veel mensen hier last van hebben. Zonde, want de ervaring op het eiland was wel heel erg bijzonder. Het is een klein eiland, zoals de naam ook al zegt, maar met name de onderwaterwereld was zeer indrukwekkend. Met een snorkelset verkende ik de prachtige wereld die zich in de zee afspeelt. Van prachtige kleurrijke visjes tot grote barracudas. Op het eiland geniet je vooral van de rust en de natuur. Wat ook leuk is om te weten, is dat er verschillende organisaties zijn waar je naast de boottocht, ook een barbecue krijgt op het strand. Helaas heb ik dit nooit eerder gedaan, maar het lijkt me een heel bijzondere ervaring. Dat is dan ook zeker een aanrader om goed te controleren wanneer u besluit om tijdens uw vakantie op Curaçao, ook naar Klein Curaçao te gaan.

Relax & enjoy

Curaçao, het blijft voor mij altijd een droombestemming. Heerlijk genieten, relaxen en oprecht tot rust komen. Er is bovendien ook nog veel meer te beleven. Binnenkort komt er dan ook een deel II aan van Curaçao, waar ik graag nog veel meer vertel en onder andere schrijf over Christoffelpark, Shete Boka en Dina Veeris (een waar icoon op het eiland). Bent u hier benieuwd naar? Houd dan zeker de blogpagina in de gaten of volg onze sociale mediakanalen. Of wilt u eerder meer weten over Curaçao en nog meer horen? Kom dan vooral langs op ons reisbureau!

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.