· 

Botswana: de koning van de ongerepte natuur

Geschreven door: Iris de Jong

Wie aan Afrika denkt, zal Botswana waarschijnlijk niet direct kiezen als bestemming om de volgende vakantie te verblijven. Desalniettemin is het een land waar u ooit eens geweest moet zijn. Botswana is in het bezit van een ongerepte natuur die op geen enkele locatie hetzelfde is. Daar waar u op het ene moment savanne aantreft, komt u later terecht in de roodbruine omgeving van de Kalahari woestijn die zeer geliefd is onder de wilde dieren. Buiten de safarimogelijkheden heeft u ook de kans om wat dieper de cultuur in te duiken in de hoofdstad Goborone. Bent u klaar om de koning van de ongerepte natuur te gaan verkennen?

Algemene informatie

Botswana is een geliefde safaribestemming die ligt in zuidelijk Afrika. Wat betreft oppervlakte is het land ongeveer net zo groot als Frankrijk. Botswana heeft de landen Zuid-Afrika, Zambia, Namibië en Zimbabwe als buurlanden. Ongeveer 40% van het land bestaat uit beschermd natuurgebied. Het zuiden en westen bestaat vooral uit de Kalahari woestijn, terwijl de Okavango Delta het noorden beslaat. Botswana is zeer geliefd als safaribestemming dankzij het enorme rijkdom aan flora en fauna. Er is een enorme afwisseling in de landschappen, landdieren en vogels. Zo wordt u telkens weer verrast als u een 'nieuw' deel van Botswana betreedt. U kunt al deze bijzondere natuurgebieden verkennen aan de hand van eveneens zulke bijzondere transportmogelijkheden. Ga bijvoorbeeld te paard, per kano of vanuit een heteluchtballon het gebied verkennen. Zo ervaart u de wildlife op een manier hoe u deze nooit eerder heeft gezien. 

Okavango Delta

Het is misschien wel het meeste bijzondere en meest fascinerende gebied van Botswana; de Okavango Delta. Deze is gevormd door een rivier die de zee nooit heeft bereikt. Wat deze delta zo uniek maakt, is de enorme verscheidenheid aan flora en fauna. Het maar liefst 16.000 kilometer grote gebied is een ware wirwar aan moerassen, lagunes, rivieren en eilandjes. Om het gehele gebied te kunnen verkennen, is het aan te raden om een aantal dagen in de Okavango Delta te verblijven. Ondanks dat het niet goedkoop is, is het wel echt de moeite waard om hier in een accommodatie te verblijven. U komt dan namelijk terecht in een fantastische omgeving waar u zich onderdompelt in de prachtige natuur. De Okavango-rivier is maar liefst 1.600 kilometer lang. Het gebied staat op de lijst van de Zeven Natuurlijke Wonderen van Afrika. Deze rivier begint in het hoogland in Angola en eindigt in het bekende Kalahari-gebied. Op het land treft u een enorme verscheidenheid aan diersoorten, zoals de wel bekende Big Five, die bestaat uit de leeuw, olifant, buffel, neushoorn en het luipaard. Boven deze rivier vindt u de prachtigste vogelsoorten. Er zijn er maar liefst 400 verschillende soorten vogels. Genoeg om zowel op het land als in de lucht te bewonderen dus! U kunt hier buiten het wildlife spotten, ook kiezen voor een van de activiteiten om dit adembenemende stuk natuur vanuit een ander perspectief te zien. Denk hierbij aan een boot- of hiketocht, waardoor u de prachtige Okavanga Delta op een totaal andere manier bewondert. 

Kalahari Woestijn

De Kalahari woestijn is te vinden in verschillende landen in het zuiden van Afrika. Het is geheel door de landen Namibië, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Zambia omringd. Het grootste deel ervan ligt echter in Botswana. Hierbij gaat het om maar liefst 10% van het oppervlakte. De Kalahari woestijn staat met name bekend om de indrukwekkende natuurparken die zich hier bevinden. Het unieke aan dit gebied is dat het feitelijk een woestijn is, maar het er vaak niet zo uitziet. Naast de roodbruine vlaktes, zijn er ook grassige steppes, savannes en bosgebieden. Bovendien zijn er veel dieren te vinden, zoals hyena's, leeuwen en antilopen. Het gebied kent een oppervlakte van maar liefst 900.000 vierkante kilometer. Dit houdt in dat de woestijn maar liefst 23 keer groter is dan ons kleine kikkerlandje.  

Gaborone

De hoofdstad van Botswana, Gaborone, is een moderne en levendige plek met veel goede restaurants, winkelmogelijkheden en activiteiten die u kunt ondernomen. Er leven hier zo'n 21.000 mensen en hiermee is het direct de grootste stad van het land. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden voor de toerist is het Nationale Museum. Wat u hier vooral treft is Afrikaanse moderne kunst. Op regelmatige basis worden er tentoonstellingen gehouden die u bij kunt wonen. Voor de echte natuurliefhebber is het een must om naar de Gaborone Dam te gaan. Hier geniet u van de ongerepte natuur of van de verschillende watersportmogelijkheden. Zo is het mogelijk om de hengel uit te gooien en lekker te gaan vissen, of te kiezen tussen bijvoorbeeld zeilen, windsurfen of zwemmen. 

San

In zowel Namibië als Botswana leven er al jaren zo'n 100.000 mensen die deel uitmaken van de Afrikaanse stam 

San. De San is het oudste volk van Afrika. Dit weten we omdat opgravingen hebben aangetoond dat deze groep mensen hier al tienduizenden jaren leven. Er wordt ook vaak gezegd dat de Bosjesmannen, een andere Afrikaanse stam, de mogelijke voorvaderen van de San waren, omdat zij 70.000 jaar geleden al nederzettingen hadden in de Kalahari woestijn. In eerste instantie leefden de San als enigen in de bergen van Zuidelijk Afrika. Het was een groep die uit verschillende volkeren bestond en uiteindelijk samen is gegaan. U kunt zich dan waarschijnlijk ook voorstellen dat ieder volk eigen culturen, tradities en talen had. Inmiddels is de welbekende 'kliktaal', de taal van de San. Wat deze stam verder zo bijzonder maakt is het feit dat ze zich in de loop der jaren hebben ontwikkeld als bergvolkeren en gedurende de reis unieke en vooral bijzondere rotstekeningen achter lieten. Geschat wordt dat deze al ruim 20.000 jaar oud zijn. Volgens hun geloof hebben goden deze achter gelaten. Het bijzondere aan deze rotstekeningen is dat ze inmiddels deel uitmaken van de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vandaag de dag bestaat de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen van de San en hun levensstijl te ervaren. Zo kunt u een dag mee de bush in en hun leefgebied verkennen.

Moremi Game Reserve

In het oostelijke deel van de Okavanga Delta ligt het Moremi Game Reserve. Het beslaat een oppervlakte van maar liefst 1/3 van de Okavanga Delta. Deze omgeving is veel in trek bij de wilde dieren die leven in Botswana. Niet zo vreemd als u zich bedenkt dat er in dit gebied uitgestrekte moerassen en graslanden te vinden zijn. Met de aantrekkingskracht die deze omgeving heeft op de dieren, zijn er veel verschillende overnachtingsmogelijkheden, zoals de safaricamps. Het bijzondere aan dit park is dat u niet altijd afhankelijk bent van een ranger die het gehele gebied kent. U kunt er ook voor kiezen om geheel zelfstandig op safari te gaan. We raden hier echter wel aan altijd voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals het meenemen van water en eten, omdat er onderweg geen mogelijkheden zijn om iets te kopen. Echter, er zijn een aantal delen 'private concessie'. Daar treft u luxe lodges die privé zijn gehouden voor de Botswaanse overheid. Wat belangrijk is om in het achterhoofd te houden, is dat het niet toe is gestaan om buiten de paden te treden of 's nachts zelfstandig op safari te gaan. Tot slot kan er ook voor gekozen worden om een mobiele safari te boeken. U reist dan met een mobiel tentenkamp van locatie naar locatie. Dit kunt u zo luxe of eenvoudig maken als u wilt. Wat zeker is, is dat dit voor een ervaring zorgt die u nooit meer zult vergeten! De beste periode om naar dit gebied af te reizen zijn de meest droge periodes vanaf juni tot oktober. Dit komt doordat de dieren dan het best zichtbaar zijn. Wanneer er veel regen valt, wordt deze plek weer tot leven gebracht door een hoop groen en veel jong wild dat geboren wordt.

Ga op ontdekkingsreis

Botswana is een fascinerende bestemming voor een reis waar u overweldigd wordt door alle prachtige flora en fauna. Verken alle mooie en interessante plekken zelf door de verschillende mogelijkheden die er zijn op het gebied van overnachtingen en activiteiten. Laat u verrassen en wie weet bent u tijdens uw volgende vakantie wel in Botswana, de koning van de ongerepte natuur!

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.