· 

Brazilië: kleurrijke chaos

Geschreven door: Iris de Jong

Het land van de voetbal, Copacabana, Rio de Janeiro en het carnaval; Brazil! Het grootste land van Zuid-Amerika is niet voor niets een geliefde bestemming onder de toerist. Laat u onderdompelen in al het moois dat dit Zuid-Amerikaanse land u te bieden heeft. Met de fantastische natuur in de Amazone, zowel op het land als in de lucht, de watervallen van Iguaçu en met het waanzinnige natuurpark Lencois Maranhenses, ontdekt u waarom Brazilië ook wel een kleurrijke chaos wordt genoemd. De prachtige kleuren en het chaotische, maar relaxte leven, laten u Brazilië op een totaal andere manier zien. Bent u er klaar voor om dit fantastische land te ontdekken? Lees dan snel verder!

Algemene informatie

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika en grenst onder andere aan de landen Suriname, Venezuela, Peru en Colombia. De officiële naam van Brazilië is de Federale Republiek Brazilië. Dat is natuurlijk een mond vol dus noemt vrijwel iedereen de laatste naam. Verder heeft Brazilië een heel interessante en rijke geschiedenis. Duizenden jaren voor Christus tot en met het jaar 1.500 leefden er namelijk veel indianenstammen. Helaas werden zij weggedreven uit Brazilië vanwege het feit dat de Portugese zeevaarders waren gearriveerd. De kolonisatie startte en de indianenstammen werden helaas volledig weggedreven. Wat Brazilië onder andere zo bijzonder maakt is het feit dat de grootste en bekendste rivier door het land loopt. In de buurlanden van Brazilië wordt vrijwel overal Spaans gesproken, maar dit bijzondere land is een uitzondering. In Brazilië is de voertaal namelijk Portugees in plaats van Spaans. Dit is bepaald rond het 18e eeuw, omdat de taal van de inheemse volkeren niet meer zoveel werd gesproken nadat de stammen het land moesten verlaten. Verder leven hier zo'n 200 miljoen inwoners. Met 400 miljoen inwoners op het content Zuid-Amerika, is dit dus het land met waar de meeste Zuid-Amerikanen leven. De bekende steden, zoals São Paulo, Rio de Janeiro, Salvador, Brasilia en Fortaleza hebben de grootste bevolkingsdichtheid. Deze steden zijn namelijk goed voor maar liefst 1/8 van de bevolkingsdichtheid van Brazilië. Daar waar de meeste toeristen ervan uitgaan dat Rio of São Paulo de hoofdstad is, is niets minder waar. Ondanks het feit dat - toen Brazilië onafhankelijk werd van Portugal nadat Napoleon het gebied terug had ingenomen - Rio de Janeiro rond 1.800 kort de hoofdstad is geweest, veranderde dit weer snel. Het minder bekende, maar heel leuke Brasilia heeft de eer de hoofdstad te zijn. Op het gebied van flora en fauna kan de ware natuurliefhebber haar geluk niet op. Brazilië is een echte topbestemming als het gaat om natuur. Het is de meest bio-diverse land ter wereld en dus komen er nergens ter wereld zoveel verschillende planten en dieren voor. In de Amazone vindt u de meeste flora en fauna. Wie van de natuur houdt, kan zijn geluk dus niet op. 

Iguaçu

Niet voor niets worden de Foz do Iguaçu, oftewel de Iguaçu watervallen, vaak omschreven als de mooiste watervallen ter wereld. Ze liggen op de grens van Brazilië, Paraguay en Argentinië. Daar waar het aan alle kanten een waar lust voor het oog is, staat de Braziliaanse kant bekend als de meest panoramische. Zo'n 200.000 jaar geleden ontstonden de watervallen toen het drielandenpunt van Paraguay, Brazilië en Argentinië na een vulkaanuitbarsting maar liefst 80 meter verzwakte. Vanaf dat moment viel er maar liefst, over een breedte van 2,7 kilometer water per seconde naar beneden. Een enorme waterpartij dus!   

Amazone

De Amazone, wie kent 's werelds bekendste rivier niet? Er zwemmen ongeteld veel unieke en bijzondere vissoorten in de rivier die bestaat uit verschillende bijrivieren. Met een kustlijn van bijna 8.000 kilometer is het een bestemming voor iedere natuur -en waterliefhebber. De Amazone zorgt ervoor dat Zuid-Amerika, met een lengte van maar liefst 6.500 kilometer uiteen gespleten wordt. De rivier heeft het continent omgetoverd tot het weelderigste gebied ter aarde met een regenwoud dat zo machtig is dat het bekendstaat als de 'Longen van de Aarde.' Deze naam is te danken aan de hoeveelheid zuurstof die het gebied kent. De overweldigende natuur zal u niet snel vergeten. In het oerwoud kunt u jaguars of dolfijnen tegenkomen. Manaus is de uitvalsbasis van de Amazone. Hier komt u terecht in een stad die geroemd wordt om de luxe. Een plek die u niet snel zult verwachten, maar waar u geniet van de luxe die de stad u te bieden heeft.

Lencois Maranhenses

De Lencois Maranhenses is een groot nationaal park dat u vindt in het noorden van Brazilië. Het is gelegen bij de stad Sao Luiz. Letterlijk betekent Lencois Maranhensas 'de beddenlaken' van Maranhão. Het wereldberoemde nationale park is op geen enkel vlak te vergelijken met duingebieden in andere plaatsen op onze aarde. U kunt het gebied verkennen per gids of zelfstandig. De Lencois Maranhenses kent een oppervlakte van maar liefst 1.500 vierkante kilometer. Dankzij de vele neerslag die hier valt, zijn er veel unieke lagunes ontstaan die tussen de zandduinen liggen. Buiten het feit dat het uitzicht betoverend is op de lagunes, is het voor de waterfanaten een echte must om hier naar toe te gaan. Of het nu is om te zwemmen of een watersport te beoefenen, het zal hoe dan ook een onvergetelijke ervaring zijn.

Rio de Janeiro

De hoofdstad, Rio de Janeiro, mag natuurlijk niet ontbreken bij een rondreis door Brazilië. De stad is ingeklemd tussen de enorme bergkammen van het Tijuca National Park. Het staat bekend om het genieten van de samba tijdens het Braziliaanse carnaval, de Copacabana en ontdekkingsreiziger Gaspar de Lemos. Rio de Janeiro is één van de meest dichtbevolkte steden ter wereld en wordt gekenmerkt door het bekende standbeeld van Christus de Verlosser. De laatstgenoemde is zelfs benoemd tot één van de zeven Nieuwe Wonderen naast het Colosseum en de Taj Mahal. Het carnavalsfeest, waar Rio natuurlijk ook om bekendstaat, is de grootste en bekendste ter wereld. Het gigantische volksfeest is onlosmakelijk met de stad verbonden. 

Copacabana en Ipanema

Natuurlijk is er één plek die niet overgeslagen mag worden in Brazilië en dit is de Copacabana. Het is dé plek om gezien te worden en om te flaneren op het zandstrand. Het strand van Ipanema is ook een must om te bezoeken voor de strandliefhebber. De langgerekte zandstranden zijn de plek om de zee in te duiken, te sporten of te genieten van de zon. Allebei de zandstranden behoren tot de meest rijke buurten van de stad. Buiten het strand, kunt u heerlijk ontspannen in één van de vele restaurants, strandbars en cafés waar u geniet van het echte Braziliaanse leven. Het is een must om de caipirinha te proeven, dé Braziliaanse cocktail die u uiteraard gedronken moet hebben wanneer u hier bent!

Ontdek het kleurrijke Brazilië

Natuurlijk heeft Brazilië nog zoveel meer te bieden! Ontdek het zelf tijdens een rondreis in dit mooie Zuid-Amerikaanse land. Geniet van de natuur, ontdek de interessante cultuur en geniet van het heerlijke strandleven dat u in Rio tegenkomt. Brazilië staat garant voor een onvergetelijke reis. Wij vertellen u maar al te graag meer over deze bestemming!

 

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.