· 

Cambodja: de parel van Azië

Geschreven door: Iris de Jong

Historische verhalen uit het verleden, talloze tempels, gastvrije mensen en een avontuurlijke jungle. We hebben het hier over de parel van Azië die vol zit met verrassingen, namelijk Cambodja. De unieke combinatie tussen natuur, cultuur en interessante bezienswaardigheden leiden gegarandeerd tot een onvergetelijke vakantie. Bent u er klaar voor om dit prachtige land te verkennen? Lees dan snel verder!

Over Cambodja

Het Koninkrijk Cambodja ligt in het zuidoosten van Azië. Het land is gelegen aan de Chinese Zee en de Golf van Thailand, en heeft Laos, Thailand en Vietnam als buurlanden. Cambodja kent een zeer rijke geschiedenis. Zo rond de 17e eeuw maakten ze deel uit van de Khmer-Rijk. Dit is ook direct de tijd dat de vele tempelcomplexen - die u vandaag de dag nog steeds kunt bewonderen - gebouwd zijn. Ondanks het feit dat er over deze periode niet zo heel veel bekend was, is de periode na het Khmer-Rijk zeer interessant. Frankrijk kwam namelijk aan de macht en zorgde ervoor dat Cambodja, Laos en Vietnam deel uitmaakten van het Indochina Rijk. Pas een kleine 70 jaar geleden werd Cambodja onafhankelijk. Dit heeft niet direct geleid tot een rooskleurige periode voor het land. Zo werden zij zwaar getroffen tijdens de Indochinaoorlog. De Amerikanen bombardeerden grote delen van Cambodja en er wordt geschat dat er in deze periode zo'n half miljoen burgers zijn vermoord. Deze oorlog staat voor ons beter bekend als de Vietnam oorlog. Na deze oorlog is het voor delen van Cambodja niet beter geworden. Zo nam de Rode Mher de macht over, waardoor er naar verwachting 2 miljoen mensen zijn vermoord. Hierdoor maakte Cambodja deel uit van verschillende oorlogen, zo ook met buurland Thailand. Daarom zijn er altijd nog delen die u het beste kan vermijden. Desalniettemin merkt u hier in de meeste delen niets van. Op het gebied van flora en fauna zult u niets tekort komen. De flora is erg kleurrijk en veelzijdig te noemen. U treft hier enerzijds jungle, mangrovebossen, en anderzijds veel laagland met grote gebieden rijstvelden. Verder is de suikerpalmboom het nationale symbool en is in het bezit van een eretitel. De suikerpalmboom heeft deze niet voor niets gekregen, want er worden huizen mee gebouwd en medicijnen van gemaakt. Op het gebied van fauna kunt u in Zuid-Oost Azië wilde dieren spotten, zoals krokodillen, tijgers en luipaarden. Kortom: er is meer dan genoeg te beleven!

Kampong Cham

Aan de oevers van de bekende Mekong rivier ligt de stad Kampong Cham. Het is zo'n twee uur rijden van de hoofdstad van Cambodja: Phnom Penh. Daarnaast is het de derde belangrijke stad van het land. In de tijd dat de Fransen aan de macht waren in Cambodja, was Kampong Cham erg belangrijk. Ze stond namelijk bekend als handelpost. De sporen daarvan zijn hier nog steeds goed merkbaar. Vandaag de dag is het vooral een plek waar u volledig kunt ontspannen. De gehele omgeving straalt rust uit en de bewoners hebben deze vibe ook. Bovendien zij zijn zij zeer gastvrij en aardig. Wat u vooral opvalt wanneer u hier bent, is dat er een heel grote brug in Kampong Cham is. Deze brug heet Kizona brug en is direct de langste over de Mekong. Deze verdient zoveel aandacht omdat dit, ook vandaag nog, een belangrijke brug is voor de handel. Zo blijft het dus nog steeds een belangrijke handelspost, zowel voor goederen, toeristen als locals. Verblijft u hier in de buurt? Ga dan zeker richting Ratanakiri, Mondulkiri of Stung Treng. Dit ligt in de richting van Laos.

Angkor Wat

Wie aan Cambodja denkt zal direct aan de grootste trekpleister van het land denken: Angkor Wat. Het is een enorme hindoeïstische tempel die gewijd is aan de oppergod Vishnoe. De tempel omvat maar liefst een vierkante meter en wordt daarmee automatisch gezien als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Het tempelcomplex is een absolute must om te bezoeken. Daar waar we net ook al Khmer introduceerden, dateren de Angkor Wat en Angkor Thom ook uit het Khmer-Rijk. Daar waar het er ooit begon met één, zijn er in de afgelopen eeuwen steeds meer mooiere tempels bijgebouwd, wat er vervolgens voor gezorgd heeft dat het gehele complex bestaat uit 400 vierkante kilometer. Hiermee is dit het grootste religieuze complex ter wereld. De Angkor Wat is de meest bekende en bijzondere. Niet voor niets staat deze ook op de Cambodjaanse vlag afgebeeld.

Banteay Srei

Daar waar de Angkor Wat de meest bekende tempel binnen het enorme complex is, staat de Banteay Srei bekend als de mooiste tempel. Letterlijk betekent Banteay Srei: 'De tempel van de vrouwen'. Het is een heel gedetailleerde tempel en binnen het Ankor Rijk wordt deze dus specifiek geroemd vanwege de unieke en vooral gedetailleerde tekeningen. Dat is ook gelijk waarom beweerd wordt dat de tekeningen wel gemaakt moeten zijn door vrouwen. Mannen konden volgens hen nooit zo secuur zijn. De tempel zelf is gebouwd rond het jaar 967 voor het Hindoeïsme. Daar waar het complex vol staat met immense bouwwerken, is de Banteay Srei één van de kleinste bouwwerken, maar wel eentje met een enorme schoonheid. 

Siem Reap

Het staat ook wel bekend als dé uitvalsbasis voor wie de Ankor tempels wil bezoeken. Hierdoor is het automatische één van de meest bekende toeristische plekken in Cambodja geworden. Juist hierdoor is er voor toeristen ook meer dan genoeg te beleven. De keuze uit restaurants is bijvoorbeeld de afgelopen jaren steeds groter geworden. Wat betreft activiteiten is er ook meer dan genoeg te doen. Zo kunt u bijvoorbeeld naar de bekende night market gaan. Hier verkopen ze allerlei lokale producten, maar ook souvenirs om mee te nemen voor het thuisfront. Alles is vrij goedkoop, dus dat maakt het nog leuker om voor weinig geld iets unieks uit Cambodja te kopen. Ook kunt u de prachtige omgeving verkennen. Dit is vooral aan te raden per scooter, maar wat voor ons Nederlanders ook leuk is, een fiets pakken om het platteland te verkennen, wat ook mogelijk is. Door letterlijk buiten de gebaande paden te treden in Siem Raep, rijdt u tussen de bekende rijstvelden, én ontdekt u Cambodja op de meest unieke manier. 

Phnom Penh

De hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh, telt ruim twee miljoen inwoners. In het verleden was het volgens velen een van de mooiste steden van heel Azië. Echter, verandering ontstond wanneer de Rode Khmer de macht van het land overnam en de stad voor een heel groot deel verwoest werd. Er werden maar liefst - hetzelfde aantal inwoners als nu - twee miljoen mensen vermoord. Om dit weer geheel opnieuw op te bouwen, was daarom ook een hele grote uitdaging. Gelukkig hebben ze deze kans wel aangegrepen en is Phnom Penh inmiddels wel weer een leuke stad om te verblijven dankzij haar vele mogelijkheden. Of het net zo mooi is als vroeger? Nee, dat nog niet, maar we kunnen wel stellen dat het onder toeristen een echte must is. Wilt u eens in de historie duiken van de hoofdstad van Cambodja? Ga dan zeker naar de Tuol Sleng gevangenis. Tijdens het regime van de Rhode Khmer werden inwoners opgepakt en vastgezet in deze gevangenis. Een gruwelijk deel uit de historie, maar wel heel interessant om hier een bezoek aan te brengen. Ze hebben ook een Nederlandse tour, waardoor u zelf kunt zien en ervaren hoe het eraan toe is gegaan. Een andere bezienswaardigheid die hier ook op aansluit, zijn de Killing Fields. Dit is een zeer belangrijk monument ter ere van de duizenden mensen die vermoord zijn en waarvan er 8.000 schedels hier liggen. Het is dan misschien geen leuke plek om naar toe te gaan, wel is het een locatie die uw ogen opent en u laat zien hoe naar het verleden was. Bovendien wordt het verleden dan een stuk eenvoudiger om te begrijpen.

Ontdek de parel van Azië zelf

Dat er bijzondere verhalen aan Cambodja kleven, is geen understatement. Het land heeft te maken gehad met veel gruweldaden, maar heeft zich op zo'n unieke manier herpakt dat het vandaag de dag weer een bestemming is die menig toerist op wil bezoeken. De prachtige natuur, interessante cultuur en aangrijpende verhalen uit het verleden, maken Cambodja een ware must om te bezoeken. Met recht is het de parel van Azië te noemen. Wilt u meer over deze bijzondere bestemming weten? Kom dan langs of neem direct contact met ons op!

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.