· 

Cuba: een oogverblindende ervaring

Geschreven door: Iris de Jong

Het land van de salsa, rum, klassieke Amerikaanse auto's, Fidel Castro en de bruisende stad Havana. Allemaal bijzondere kenmerken die Cuba maken tot het land wat het vandaag de dag is. Het is een bestemming waar veel cultureel erfgoed te ontdekken is, prachtige stranden te vinden zijn waar u helemaal weg kunt dromen en u de leukste stadjes kunt bezoeken. Het (ei)land Cuba ligt niet zo ver van Florida. Cuba is zeer uniek en onderscheidt zich van de andere omringende eilanden in het gebied. Wilt u meer weten over Cuba? Lees dan gauw verder en ontdek waarom Cuba bekend staat als een oogverblindende ervaring. 

Havana

Tijdens een bezoek aan Cuba is er één stad die u natuurlijk niet over mag slaan en dat is Havana. Deze cultuurrijke stad staat bekend om haar vele mogelijkheden. Havana is onder te verdelen in drie aparte delen; namelijk Havana Vieja, Vedado en Centro Havana. In Havana Vieja is het gelijknamige plein Plaza de Vieja te vinden. Hier ontdekt u het bruisende Havana, waar u onder het genot van een kopje koffie of een heerlijke tropische cocktail het echte Cubaanse leven aan u voorbij ziet gaan. Wilt u meer weten over de cultuur? Ga dan naar Museo de la Ciudad waar u veel te weten kunt komen over de stad Havana én u gegarandeerd wetenswaardigheden ontdekt waar u het bestaan niet van afwist. 

  

In de wijk Vedado kunt u terecht op een veel bekender plein, namelijk Plaza de la Revolución. Dit bekende en tevens grootste plein van Havana is een grote toeristentrekker vanwege de overheidsgebouwen die hier gesitueerd zijn. In het verleden stond dit plein ook wel bekend als de plek waar Fidel Castro al zijn toespraken hield. Daarnaast is Plaza de la Revolución historisch gezien bekend om het bouwwerk van Che Guavara. 

 

Daar waar er politiek gezien veel te ontdekken is over de historie in Havana, zijn natuurlijk ook de sigaren kenmerkend voor Cuba. In Havana Centro is hier meer over te ontdekken. Daarvoor kunt u naar la Fábrica de Tabacos Partagás gaan, deze fabriek staat er met name om bekend dat het de oudste sigarenfabriek is. Extra leuk is dat er verschillende rondleidingen georganiseerd worden, waarbij u meegenomen wordt in zowel het verleden als in het heden, zodat u ook kunt zien hoe het er vandaag de dag binnen de fabriek aan toegaat. 

Valle de Viñales

Deze bergvallei van maar liefst 133 vierkante meter is gelegen in het Parque Nacional en staat in de volksmond beter bekend als de olifantenruggen. Dit is te danken aan het opmerkelijke uiterlijk dat deze bergen kenmerkt. U kunt de bergvallei op verschillende manieren bewonderen. Zo kunt u ervoor kiezen om ze te bewandelen, maar klimmen is ook zeker een optie. Daarnaast is het mogelijkheid om in het nationale park verschillende tabaksplantages te bewonderen tijdens de diverse georganiseerde excursies die in dit gebied plaatsvinden.

Trinidad

Wanneer u in Trinidad loopt, lijkt het net of u zich in een waar openluchtmuseum bevindt. Dit is te danken aan de moderne architectuur die hier te vinden is. De authenticiteit straalt ervan af en de relaxte sfeer is door de hele stad voelbaar. Het is een typische Latijns-Amerikaanse stad waar u een sfeer voelt die u nergens anders kunt waarnemen. Naast het feit dat de ligging uitstekend is dankzij de Caribische kust en het Sierra del Escambray gebergte, is het ook een feit dat  u helemaal ingepakt wordt door de kleurrijke en charmante straatjes die zich in Trinidad bevinden. Er zijn veel musea in de stad, waaronder het Palacio Cantero. Dit museum toont een collectie aan interessante historische voorwerpen uit deze regio. Deze voorwerpen zijn in het verleden voornamelijk gemaakt door slaven en dienden tegen de onafhankelijkheid. Het bijzondere is dat er een merkbaar verschil is tussen cultuur en ontspanning. De nabijgelegen stranden zijn namelijk ook zeer zeker een bezoekje waard. Op ongeveer vijftien kilometer afstand van Trinidad is Ancon Beach gelegen met waanzinnig mooie parelwitte stranden. Een zeer fijne afwisseling als het gaat om wat ontspanning in de drukte van de stad. Zorg wel dat u weer in de avond terug bent, want u bevindt zich wel in het land van de salsa en daarom is er in de grote stad de meeste kans om wat van de salsafeesten mee te maken. Maak ook vooral gebruik van de kans om salsa te dansen op de trappen van het centrale plein. Dit is iets wat tijdens een bezoek aan Cuba absoluut niet mag ontbreken. Een echte aanrader dus!

Topes de Collantes

Ook op het gebied van natuur is er meer dan genoeg te beleven op Cuba. Wat dacht u van een bezoek aan Topes de Collantes? Dit natuurpark biedt veel wandeltochten aan die u leiden langs waanzinnige rotsformaties, ondergrondse rivieren en sprankelende watervallen. De omgeving staat ook wel bekend als Sierra del Escambray waar u er op kunt rekenen ondergedompeld te worden aan verschillende activiteiten die hier plaatsvinden, met name op het gebied van recreatie. Dat onderdompelen kunt u wel heel letterlijk nemen als u denkt aan de duikmogelijkheden in het duikgebied Cuava la Batata. Blijft u toch liever met uw voeten op de grond staan? Zorg dan voor geschikte wandelschoenen en kies voor één van de schitterende wandeltochten door dit mooie natuurgebied!

Varadero

Cuba is veel meer dan historie en cultuur. Wie op zoek is naar wat ontspanning in de vorm van zon, strand, zee en rust, is in Varadero helemaal in zijn element. Een leuke bijkomstigheid is dat het strand van Varadero bekendstaat als één van de mooiste zandstranden ter wereld. Met uitzicht op de azuurblauwe zee en een fijn tropisch briesje, kunt u hier heerlijk genieten van de rust en ontspanning waar Cuba ook over beschikt. Eveneens zijn er verschillende mogelijkheden op het gebied van watersport, zowel georganiseerd als individueel. Wat dacht u van snorkelen of duiken waardoor u de onderwaterwereld kunt bewonderen? Of een georganiseerde zeil- of boottocht? Het kant allemaal in Varadero!

Pinar del Rio

Wilt u meer zien van de tabaksindustrie? Reis dan ook zeker eens af naar Pibar del Rio. Deze provincie stond eeuwenlang bekend als dé locatie waar de tabaksindustrie op gang is gekomen. De meest bekende merken waren afkomstig uit dit specifieke gebied. Echter, veel mensen zijn zich er niet bewust van dat Pinar del Rio ook over een verborgen schat aan natuur beschikt. De diversiteit aan flora en fauna maken de provincie nog unieker. De activiteiten zijn hier natuurlijk ook volledig op afgestemd. Zo kunt u hier vissen, duiken en wandelen, maar ook is het mogelijk om te genieten van wat ontspanning op het strand.

Het valt niet te ontkennen dat Cuba een bestemming is waar voor ieder wat wils is. Op het gebied van cultuur, natuur, historie en eveneens ontspanning kunt u kiezen uit een breed scala aan activiteiten. Desalniettemin is er nog veel meer te ontdekken en beleven. Oogverblindend of niet, Cuba is een bestemming die u ooit een keer bezocht moet hebben! Twijfel niet langer en neem voor meer informatie contact met ons op!

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.