· 

De Italiaanse eilanden: Charmant Sicilië

Geschreven door: Iris de Jong

De Italiaanse eilanden, wie wil er niet naar toe? Ondanks ze allemaal uit eigen unieke punten hebben, is Sicilië een bestemming die u op veel fronten verbaasd. De charme, authenticiteit en interessante cultuur zorgen voor een geweldige vakantiebestemming. Zowel de natuurliefhebber als de actieve reiziger is hier in zijn element, maar ook voor wie op zoek is naar rust is dit de perfecte locatie. Reis mee naar het eiland van de Etna, de hoofdstad Palermo en ontdek zelf de charme van Sicilië!

Sicilië

Het grootste eiland in de Middellandse zee, Sicilië, is de autonome regio van Italië. Letterlijk betekent Sicilië, 'het eiland met de drie punten'. Het eiland is op de kaart te herkennen als de bal in de buurt van de laars. Het eiland heeft een grootte van 25.000 vierkante kilometer en beschikt maar liefst over een kustlijn van 1.000 kilometer. Wie naar dit prachtige eiland toegaat, kan rekenen op prachtige stranden, een goed klimaat, interessante historie en cultuur, waanzinnige natuur, maar ook op een heerlijke keuken. Wat Sicilië zo bijzonder maakt is het feit dat er in de afgelopen jaren veel verschillende eigenaren van dit eiland zijn geweest, die hun sporen hebben achtergelaten. Sicilië staat verder bekend als een zeer populaire vakantiebestemming dankzij het feit dat het erg veelzijdig is. Wie van een strandvakantie houdt is hier op zijn plek, maar ook voor de actieve vakantie bent u hier op de perfecte locatie. Zo zou u kunt u de Etna beklimmen of een heerlijke wandeling maken door de Alcantara kloof. Wie specifiek naar Sicilië gaat voor de natuur, moet richting het noorden of oosten reizen. In het noorden bevinden zich met name groene wouden en heuvelgebieden. Het unieke hieraan is dat de heuvels een mix van gouden, bruine en gele kleuren hebben. Dit is te wijten aan de droogte waar Sicilië dan mee kampt. Verder vindt u door het hele land citroen- en sinaasappelplantages. Op het gebied van cultuur was er in het verleden een sterke mengeling van Griekse bevolkingsgroepen, zoals de Sicelen en Elymianen. Hierdoor vindt u het veel connecties met het Griekse verleden, zoals bevolkingsgroepen die hier nog steeds wonen, invloeden, maar ook koloniale schatten. Dit zorgt voor unieke en interessante bezienswaardigheden op dit prachtige eiland.

Palermo

Het is misschien de mooiste en meest interessante stad van Sicilië: Palermo. Met haar rijke geschiedenis, is een bezoek aan hoofdstad van Sicilië onmisbaar. Ook hier is het merkbaar dat er veel verschillende culturen leven en geleefd hebben, door de verschillende bezienswaardigheden en verhalen hierachter. Om te beginnen kunt u de kathedraal en belangrijkste kerk van de stad van Palermo uiteraard niet overslaan. Volgens velen wordt het ook wel 'het kroonjuweel' van de Siciliaanse hoofdstad genoemd. De officiële en lange naam is II Cathedrale Della Santa Vergine Maria Assunta, een hele mond vol, maar gelukkig voldoet de kathedraal van Palermo ook. De kathedraal wordt gekenmerkt door de mengeling van stijlen. Toegang is gratis maar wie een waanzinnig uitzicht op het dak wil bewonderen, moet wel vijf euro betalen. Verder zijn de catacomben ook zeker een must die in het verleden ontstaan zijn doordat er een gebrek was aan begraafplaatsen. Er zijn maar liefst 8.000 lichamen en 1.252 mummies te bewonderen. Bezoek daarnaast ook zeker Palazzo dei Normanni, de plek waar vroeger de koninginnen van Sicilië woonden. Het bijzondere is dat juist hier weer Arabische invloeden naar voren komen. Er is natuurlijk nog veel meer in deze stad te ontdekken!

Syracuse

De kleine stad Syracause aan de oostkust van Sicilië is de plek waar u gegarandeerd verrast wordt door alles wat ze te bieden heeft. U treft hier prachtige pleinen, historische centra, culturele bezienswaardigheden, en een waanzinnig archeologisch park. Syracause wordt gekenmerkt door de knusse straatjes, gezellige markten en genieten van een heel mooi uitzicht over het water. Tijdens uw reis op Sicilië is dit dus echt wel een locatie die u niet mag missen.

Zoutmeren van Trapini

Het westen van Sicilië biedt u zoutmeren die u ook echt bezocht moet hebben, namelijk de zoutmeren van Trapini. Deze lopen van Trapini tot en met Marsala. Eveneens staat deze locatie bekend als de beste locatie in heel Italië waar zout verkregen kan worden. Het blijft niet bij slechts kijken naar de zoutmeren, want ook kunt u het zoutmuseum bezoeken of een rondje rijden door het gebied. Ook een boottocht maken is hier mogelijk en met een beetje geluk ziet u in het najaar nog flamingo's!

Etna

Als we op Sicilië zijn, kunnen we de Etna natuurlijk niet overslaan. Met een hoogte van 2.500 meter, bevindt zij zich in de wolken de vulkaan Etna. Het nationale park van de Etna bestaat uit 580 vierkante meter en is in 1987 opgericht. De Etna is de hoogste actieve vulkaan van Europa met een hele hoop unieke landschappen die te bewonderen zijn, waarbij avontuur op bij de vulkaan zelf centraal staan. Geniet daar van het uitzicht in Valle del Bove en ontdek de lava grot. Ondanks dat je het niet zou verwachten, is de kleur van de Etna niet alleen zwart. Verder staat de Etna bekend om de verschillende producten, zoals de beste citrusvruchten ter wereld, en bezienswaardigheden die ervoor zorgen dat het een extra beleving is. Voor de actieve reizigers is er meer dan voldoende te beleven. Denk aan een hike met uitzicht over de immense vulkaankraters en lava velden, skiën in de winter of ga met de kabelbaan naar een hoogte van maar liefst 2.500 meter boven de zeespiegel. Daarnaast kunt u de culinaire evenementen ook niet overslaan, want de lokale bevolking laat u hier graag kennismaken tijdens culinaire festivals of in de horecagelegenheden.

Sicilië biedt zoveel meer

De authentieke steden en prachtige natuur in combinatie met historische verhalen achter culturele bezienswaardigheden, Sicilië biedt zoveel moois. Uiteraard was dit slechts een greep uit de mogelijkheden en dus is er nog zoveel meer bekends en minder bekends te ontdekken! Laat u informeren en wellicht bevindt u zich tijdens uw volgende vakantie wel op het charmante Sicilië.

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.