· 

Peru: een cultureel en geografisch wonder

Geschreven door: Iris de Jong

Met haar archeologische, culturele en geografische wonderen kan Peru niet anders dan uniek genoemd worden. De diversiteit in natuur en klimaat zorgen ervoor dat u telkens in een compleet andere wereld stapt. Een wereld waarin u zich blijft verbazen over de parels die Peru u te bieden heeft. Wanneer u ook nog eens dieper in de historie duikt, komt u erachter dat Peru niet zomaar een land is, maar een bestemming met zeer interessante cultuur, waar u tijdens een bezoek aan Peru veel meer over komt te weten. Bent u er klaar voor om dit unieke land, dat bekend staat om de Inca's, Machu Picchu en de lama's te ontdekken? Wij wel; reis samen met ons alvast mee langs de mooiste en meest interessante plekken op Peru!

Over Peru

Het fascinerende Peru is een heel bijzonder land dat gelegen is in het continent Zuid-Amerika, grenzend aan Ecuador, Brazilië en Colombia, Bolivia en Chili. Wat betreft de cultuur staat Peru bekend om de vele oude beschavingen uit het verleden. Oorspronkelijk is Peru het land van de Inca's.  Toen de Spanjaarden zich eind 1500 in de hoofdstad Lima vestigden heeft dit er toegeleid dat zij een grote invloed hebben gehad op de cultuur van het land. In deze tijd werden de Spanjaarden gezien als een betere klasse en de Inca's als mindere. 

 

Het land is zo'n 32 keer zo groot als Nederland, kent 30 miljoen inwoners. De hoofdstad Lima is met ongeveer 9 miljoen inwoners direct de grootste stad. Het oppervlak van Peru bestaat voor bijna de helft uit het Andesgebergte. Het land wordt onderverdeeld uit drie verschillende landschappen, namelijk het hoogland, laagland (kuststrook) en het laagland van het Andesgebergte. Ondanks dat het Andesgebergte de meest bekende bergketen is, wordt de Huascarán toch gezien als de hoogste berg met een hoogte van maar liefst 6.769 meter! Om de natuur in een goede staat te kunnen behouden houdt Peru zich bezig met specifieke ontwikkelingsprogramma's op het gebied van flora en fauna. Met zo'n 60 beschermde natuurgebieden is het de essentie om de prachtige natuur in stand te houden. De dieren worden in deze gebieden goed vertegenwoordigd. Zo zijn de Rotshoen en de Andessjakohoen, twee van de ruim 400 soorten vogelsoorten. Daarnaast kunt u in Peru ook de puma, brilbeer en veel soorten reptielen en insecten aantreffen

Titicacameer

Dit bekende meer, en eveneens heilige plek, is het grootste meer in het continent Zuid-Amerika en gelegen tussen Peru en Bolivia in het Andesgebergte. Daarnaast is het ook nog eens het hoogst gelegen meer ter wereld vanwege het feit dat het ruim 3.800 meter boven de zeespiegel ligt. Het verhaal, volgens de Inca's, gaat dat de zonnegod ooit is ontstaan in het Titicacameer. Wat wel zeker is, is dat de eilanden in het verleden werden gebruikt door de Uros indianen om te wonen, maar vooral om te kunnen vluchten. Vandaag de dag kunt u de eilanden nog steeds bezoeken, maar ze zijn zeer toeristisch geworden met indianen in klederdracht, om zo het gevoel van de stammen bij de toeristen over te brengen. U kunt er zelfs voor kiezen om een nachtje op de eilanden te blijven, om op deze wijze te ervaren hoe het leven van de indianen is.

Arequipa

De stad Arerquipa wordt door velen ook wel het witte stadje genoemd. Vooral onder onder backpackers is dit stadje geliefd. Arequipa is historisch gezien een heel bijzondere plaats, aangezien er hedendaags veel koloniale invloeden zijn. Met name het historische centrum is een must om te bezoeken. Zo ziet u hier verschillende kerken, pleinen en knusse straatjes. Bezoek bijvoorbeeld Plaza de Armas, hét centrale plein in Arequipa, waar u onder genot van een drankje op een terras kunt genieten van het leven in Peru. Het is een druk en bruisend plein dat het startpunt is voor andere bezienswaardigheden die in Arequipa gelegen zijn, zoals Monasterio de San Catalina, en de Kathedraal van Arequipa.

Machu Picchu

Wanneer u aan Peru denkt, is waarschijnlijk de Machu Picchu het eerste waar u aan denkt. Dat is niet zo vreemd, want misschien is het wel het hoogtepunt van uw reis door dit indrukwekkende land. Het door UNESCO beschermde Machu Picchu, verloren Incarijk, ligt ruim 2.400 meter boven de zeespiegel, midden in het tropische regenwoud. De Machu Picchu behoort tot het Incarijk en bestaat uit mysterieuze ruïnes die gelegen zijn op kleine heuvels in het Andesgebergte. Ondanks het feit dat de eeuwenoude ruïnes zelf al prachtig zijn om te bewonderen, geven ze ook nog eens zicht op de Urabamba Vallei. Laat u verassen door een geweldig uitzicht, groene omgeving en immense bergtoppen waar de lama's op u wachten. Het zal gegarandeerd een onvergetelijke ervaring worden!

Lima

De hoofdstad van Peru, Lima, is een echte toeristentrekker. Met maar liefst 9 miljoen inwoners, raakt u overweldigd door de drukte, maar dat is niet erg: de stad heeft immers zoveel moois te bieden. Het is dus echt aan te raden om wat dagen uit te trekken om deze stad te ontdekken. In het koloniale hart van Lima, Lima Centro, is voldoende te beleven en te ervaren. Er staan hier veel historische gebouwen en het is dus zeker leuk om een stadswandeling te plannen en dit gedeelte te voet, onder leiding van een gids, te verkennen. Hier treft u bijvoorbeeld Plaza de Armas, het centrale plein van de stad met het regeringspaleis en een immense fontein in het midden, maar ook de plek waar Lima ooit werd gebouwd in de 15e eeuw. Indien u hier niet van houdt, kunt u ook naar Miraflores. Dit is het meer moderne en luxueuze gedeelte van Lima. Miraflores is extra bijzonder vanwege het feit dat u vanaf hier uitzicht heeft op de Stille Oceaan. Dit maakt de combinatie van winkelen, bezienswaardigheden en strand- en watersportmogelijkheden erg uniek. Jongeren kunnen daarnaast gebruikmaken van de één van de vele uitgaansmogelijkheden. Een aanrader om te bezoeken is de Lima Cathedral. Het is een remake van de oorspronkelijke kathedraal die in het jaar 1530 gebouwd is met zeer uiteenlopende stijlen die in de nacht nóg mooier is vanwege de verlichting. Bent u op zoek naar een indrukwekkend museum? Ga dan naar Museo Santuarios Andin0s dat het verhaal vertelt over het 12-jarige meisje Juanita. Zij werd in 1450 geofferd aan de goden en haar lichaam is bevroren en nog steeds te zien op de top van de vulkaan. Het is dus een museum met een zeer bijzonder verhaal. Ook Huaca Pucllaba kent een bijzonder verhaal, deze ruïne is al rond het jaar 500 gebouwd, maar pas is de twintigste eeuw ontdekt. Dat terwijl het toch een heel belangrijk centrum was in het verleden waar veel offers plaatsvonden. Ook bij deze ruïnes zit een museum waar u meer over de historie van deze plaats kunt vinden. 

Nasca lijnen

In het dorpje Nasca, in het zuiden van Peru, zijn de Nasca lijnen te zien. De Nasca Indianen hebben tussen het jaar 200 en 900, hele mooie kunstwerken achtergelaten, namelijk lijnen in de rotsen en het zand van de woestijn. Er zijn talloze Nascalijnen in de vorm van verschillende figuren en vormen een oppervlak van ruim 5oo vierkante kilometer. Het is een prachtige en vooral indrukwekkend schouwspel dat eveneens vanuit de lucht te zien is. Daarom komt het zelfs voor dat er excursies georganiseerd worden om de lijnen vanuit de lucht te kunnen zien. Iets wat niet gek is als u zich bedenkt over wat voor een oppervlak de lijnen zich bevinden en dat het onmogelijk is om alles te voet te bewonderen. Het is een absolute must om deze lijnen te gaan bekijken, omdat het zeer uniek is wat de Nasca Indianen achter hebben gelaten.

Er is zoveel meer te ontdekken

Peru is zo´n prachtig land met zoveel mogelijkheden op verschillende gebieden. Ga zelf op ontdekkingsreis en ontdek het brede scala aan activiteiten op het gebied van natuur en cultuur. Hiermee is Peru een bestemming die u echt een keer bezocht moet hebben. Bent u nieuwsgierig geworden? Vraag dan snel wat informatie aan of kom bij ons langs. Wellicht bent u tijdens uw volgende vakantie wel op Peru!

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.