· 

Egypte: ervaar het verleden opnieuw in het heden

Door: Iris de Jong

 

Het land van de piramides, farao's, tempels en de Nijl, maar ook van de vele heerlijke all-inclusive resorts en de helderblauwe zee om in te duiken. Er zijn zoveel mogelijkheden om naar Egypte op vakantie te gaan! Wat dacht u bijvoorbeeld van een bezoek aan El Gouna? Deze stad wordt ook wel het Venetië van het Egypte genoemd. Of een bezoek aan de historische paleizenstad Luxor? Dat is nog zeker niet alles wat er te zien of te beleven is. Reist u mee langs de meest bijzondere plekken? 

Luxor

Daar waar we vandaag de dag direct aan Caïro denken als hoofdstad van Egypte, maar was in het Oude Egypte Luxor de hoofdstad. Het is een echte aanrader voor wie geïnteresseerd is in opgravingen, musea en de vele tempels die hier gelegen zijn. Op ieder hoekje van de straat is wel iets te vinden waardoor u mee terug in de tijd genomen wordt. Het is dan ook niet opmerkelijk dat u het gevoel heeft zich in een waar openluchtmuseum te vinden. Als u er toch bent, kunt u een bezoek aan de Vallei der Koningen niet overslaan. Dit was vroeger de plek waar alle koningen in versierde graftombes werden begraven. In het verleden zijn vele deze graftombes echter leeggeroofd wat er toe heeft geleid dat helaas maar een aantal graftombes ongedeerd zijn gebleven, zoals die van één van de meest beroemde farao's, namelijk die van Toetanchamon. Uiteraard hadden de koninginnen ook een belangrijke rol in het Oude Egypte en verdienden zij ook een graftombe na hun dood. Daarom is er nabijgelegen ook een Vallei der Koninginnen. Helaas is deze niet altijd open voor de geïnteresseerde toeristen. Daarom moet u wel een beetje geluk hebben in het geval dat u deze ook wilt bezoeken. Ondanks het feit dat er nog veel meer tempels zijn om te bezoeken, is de Luxortempel ook een aanrader. Voor Luxor is dit één van de belangrijkste tempels die tevens in het midden van de stad gelegen is. Daarnaast is het extra bijzonder omdat deze tempel gelegen is aan de oever van de Nijl. Bent u nog niet uitgekeken op de vele tempels en wilt u meer te weren komen van de historie van Luxor? Breng dan ook zeker een bezoek aan het Luxormuseum, waar u eveneens mummies van de overleden farao's kunt bewonderen. Tot slot is het ook nog een aanrader om het bezoek aan Luxor te combineren met Karnak, een tempelcomplex dat zich onderscheidt door een hele grote tempel die aanwezig is met een Heilig Meer. Eveneens is het tempelcomplex gelegen aan de oever van de Nijl.

Nu we het toch over de Nijl hebben, waarom is deze eigenlijk zo bijzonder? Voor de Egyptenaren is de Nijl heel bijzonder vanwege de vruchtbaarheid. Ieder jaar opnieuw liet de beroemde rivier een zwarte laag modder na op de velden langs de Nijl die garant stond voor rijke voedingstoffen. De Egyptenaren konden hierdoor veel telen en vervolgens voor de handel gebruiken. Deze laag modder, voor ons beter bekend als slib, trok zich na een zes weken weer terug, waarna een jaar later weer hetzelfde gebeurde. De Egyptenaren zagen dit dan ook als een geschenk en waren hier enorm dankbaar voor. De belangrijkste steden, ook wel Koningssteden genoemd, zijn aan de Nijl gelegen. Opmerkelijk is dat de rivier van breedte kan verschillen, de ene dag is die 2 kilometer breed en de andere dag is de Nijl tien keer zo breed. Vandaag de dag worden er ook veel Nijlcruises aangeboden, waarmee u in luxe over de Nijl vaart terwijl u alle overgebleven bezienswaardigheden in de tijd van het Oude Egypte kunt aanschouwen.

Het Venetië van Egypte

El Gouna is een sfeervolle badplaats, die net als Hurghada, Sharm el Sheikh en Marsa Alam, aan de rode zee gelegen is en wordt getypeerd door het feit dat het gebouwd is op verschillende eilandjes in een ware lagune. De naam het Venetië van Egypte heeft El Gouna te danken aan de sfeer en uitstraling waar de badplaats over beschikt. Dit gevoel wordt versterkt wanneer u over de azuurblauwe lagune vaart. De jachthaven van El Gouna is een ware bezienswaardigheid op zich en staat bekend om de luxe, dus is het zeker de moeite waard om hier een wandeling te maken of het leven op zee te bewonderen terwijl u van een drankje geniet bij één van de vele terrassen. Ook is het een aanrader om in El Gouna te zeilen. Verschillende catamarans vertrekken vanaf El Gouda om u mee op zee te nemen. Het meest bijzondere is dat veel van deze catamarans een glazen bodem hebben in het zeilschip. Hierdoor is het mogelijk om te zien wat voor prachtige wereld zich onder u in de Rode zee bevindt. Verder is het strand natuurlijk de perfecte uitvalsbasis om even goed tot rust te komen en te genieten van de omgeving. Want één ding is zeker: de prachtige omgeving laat gegarandeerd mooie herinneringen na!

Caïro

Een bezoek aan de hoofdstad van dit interessante land mag natuurlijk niet ontbreken. De Burj Caïro is één van de plekken die u direct ziet wanneer u in Caïro bent. Het is een televisietoren die centraal gelegen is op het eiland Gezira. Tegen betaling kan deze bezocht worden en dit is met name zo leuk omdat u met een beetje geluk in westelijke richting de piramides van Gizeh kunt zien liggen. Deze laatstgenoemde piramides zijn sowieso een must wanneer u een bezoek aan Caïro brengt. Ze maken onderdeel uit van één van de zeven wereldwonderen. De farao's Cheops, Chefren en Mykerinos hebben in het verleden opdracht gegeven om de piramides te maken. U komt nog meer te weten over de historie van de Egyptische oudheid bij een bezoek aan het Egyptisch Museum, ook wel het Museum der Egyptische Oudheden genoemd. Veel vondsten van de historie zijn tentoongesteld. Zeer zeker de moeite waard om te combineren met een bezoek aan de Piramides van Gizeh dus!

Er zijn nog veel meer tempels die van belangrijke waarde zijn voor de Egyptenaren. Dankzij de enorme bouwwerken worden de vele goden herdacht en dit laat maar weer zien hoe belangrijk deze voor hen waren. In Abu Simbel liet farao Ramses II aan het begin van zijn regeerperiode twee tempels bouwen. Deze tempels waren uitgehakt uit een berg en zo liet hij zijn dank blijken aan zijn vrouw en moedergodin Hathor. Op een gegeven moment, aan het eind van de vorige eeuw, werden de tempels bedolven onder het zand en was het essentieel om deze te verplaatsen. Anders zou er immers niets van overblijven aangezien ook het water aan het stijgen was van de rivier de Nasar. Vervolgens zijn ze op een hoger gelegen deel opnieuw in elkaar gezet en hierdoor kunnen we vandaag de dag nog steeds genieten van dit bijzondere tempelcomplex.

Reis verder

Hier eindigt de reis natuurlijk niet, want er zijn nog zoveel mooie, unieke en vooral bijzondere plekken te ontdekken! Zet uw ontdekkingsreis door Egypte voort door bijvoorbeeld ook een bezoek te brengen aan de stad Aswan of het driehoekige schiereiland Sinai. Wilt u meer infomatie? Neem dan hieronder contact op, want één ding is zeker, Egypte laat u verrassen doordat u in het heden het verleden opnieuw kunt beleven!

 

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.