· 

Finland: een waar wintersprookje

Geschreven door: Iris de Jong

Verken de prachtige natuur die bedolven ligt onder een dikke laag sneeuw, zie het noorderlicht met eigen ogen, laat u meeslepen door rendieren of huskyhonden of kies voor een van de mooiste wintersportplaatsen van het land. Ondanks dat sommigen van ons met deze kou alweer naar zonnige periodes uitkijken, reizen wij digitaal naar een van de mooiste gebieden in het noorden van Europa, namelijk naar Finland. Het land waar alles nóg mooier is wanneer het winterseizoen weer aanbreekt. Reist u alvast met ons mee?

Over Finland

De republiek Finland is het meest oostelijk gelegen land van West-Europa. De buurlanden van Finland zijn Noorwegen, Rusland en Zweden. In het zuiden wordt Finland door de Finse Golf gescheiden van Estland. De hoofdstad is Helsinki en het land kent een doorsnede van 525 kilometer breed en 1157 kilometer lang. Finland staat bekend als een land met veel natuur en dat is niet zo heel vreemd als je je bedenkt dat maar liefst 75 procent uit bossen bestaat en 10% uit wateroppervlakten. Niet voor niets wordt Finland het land van de 1.000 meren genoemd. Dit is met name het geval door de mogelijkheden die ze te bieden heeft op het gebied van waterattracties. Met de grens aan de Finse Golf, heeft Finland bijna 190.000 meren en 30.000 eilandjes aan de kust. Het grootste meer is het Saimaameer. Wat verder zo bijzonder is aan dit Noord-Europese land is dat 1/3 van het land op de poolcirkel ligt. 

Lahti

Voor wie van het echte winterse leven houdt, is Lahti een ware must om te bezoeken. De stad ligt in de Finse regio Päijät Häme. Dit ligt in het zuiden van Finland en is onderdeel van Groot-Helsinki. Dit is eveneens de toegangspoort tot Rusland en het immense merengebied. Lahti is een bijzondere industriële stad. Daar waar de inwoners Lahti vooral verbinden aan bijvoorbeeld de textielindustrie en telecommunicatie, weet de toerist deze locatie maar al te goed te vinden. Het is namelijk een zeer geliefde wintersportplaats. De skischansen staan zelfs bekend om de beste van heel Finland. Verder ligt het Karimieni park ook in Lahti. Dit is een bekend beeldhouwpark waar de beeldhouwwerken van Olavi Lahti tentoongesteld zijn. Voor wie hem niet kent; zijn kunst stamt uit de jaren 30 tot 50. Altijd interessant om te kijken als u toch in de buurt bent. Tot slot is ook het Pikku - Vesijärvi Park leuk om te bezoeken, met name omdat hier twee keer per dag een lichtgevende waterfonteinshow plaatsvindt die ondersteunt wordt door muziek.

Oulu

Wie in de winter Noord-Europa bezoekt, doet dit vaak voor de magische omgeving waarin het desbetreffende land zich bevindt. Finland is hier natuurlijk een perfect voorbeeld van, maar naar welke plekken moet u beslist gaan om dit magische wintergevoel te beleven? Eén van de locaties is gelegen in de regio Noord-Ostrobothnia, namelijk Oulu. De aan het Oulujokirivier gelegen plaats is direct de meest dichtstbevolkte stad van het noorden van Finland. Waarom het een ware must is om deze stad te bezoeken? Het unieke aan Oulu is dat het een kosmopolitische stad is met enerzijds veel drukte en levendigheid op het marktplein met restaurants en cafés en anderzijds een locatie waar rust centraal staat door de verbinding met Lapland en Kainuu. De sneeuwvelden liggen dus letterlijk binnen handbereik en maken een bezoek aan deze culturele stad direct onvergetelijk.

Salla Reindeer Park

Dé iconische dieren van Lapland zijn zonder twijfel de rendieren. Reden genoeg dus om ze te bezoeken. Er zijn verschillende parken te vinden waar je ze kunt treffen, maar zo dichtbij als in het Salla Reindeer Park, komt u ze niet snel tegen. De rendieren beschikken over een enorm gebied, maar liefst tien vierkante kilometer, waar iedere toerist de kans krijgt om ze van dichtbij te bewonderen op een eigen manier. U kunt zowel te voet als in een busje op rendiersafari gaan, waar de keuze gemaakt kan worden of er een gids meegaat of niet. Hier ziet u onder andere waar de dieren eten en leven tussen de Finse bossen. Het mooiste is wanneer u met een gids het gebied verkent en zij de rendieren roepen wanneer er eten in de voederbakken geplaatst is. Vanuit het niks komen ze aanrennen en genieten van hun maal. Iets wat voor een prachtig en onvergetelijk aanzicht zorgt. Denk vooral niet dat de dieren gewend zijn aan mensen en ze op uw aandacht kunnen rekenen, want ze zijn heel schuw en afstandelijk. Een heel bijzondere ervaring die u waarschijnlijk niet snel meer zal vergeten.

Lapland

Er zijn weinig gebieden zo bijzonder, uniek en vooral mooi als Lapland. Het is één van de weinige gebieden waar nog een echte ongerepte natuur is. Lapland is de grootste regio van Finland en staat ook wel bekend als Fins Lapland. De hoofdstad is Rovaniemi en er wonen 'slechts' een kleine 200.000 mensen. Dit verklaart ook direct waarom het gebied bekendstaat als ongerept, want er heerst een ware oase van rust doordat het niet dichtbevolkt is. De officiële bewoners van Lapland zijn de Sami's en zij zijn een bekende stam met zo hun eigen gewoonten. Het leuke, tijdens een bezoek aan Lapland, is dat zij u graag meenemen in hun wereld en bijbrengen hoe ze leven. Maar waar staat Lapland verder nog meer bekend om? Het noorderlicht en de winterse wereld met dieren die u het gebied laten verkennen staan centraal. Kortom: een stukje magie dat nog aanwezig is in ons hectische en drukke Europa. je vakantie

Huskysafari

De huskysafari is dé manier om Lapland op haar mooist te zien. Ga zitten, leun achterover en laat u leiden door de husky honden, terwijl u een gevoel van rust over u heen krijgt. De drukte van het alledaagse leven maakt plaats voor echt genieten. Het enige wat u hoort is het geknisper van de sneeuw en het enthousiaste geblaf van de husky honden. Tijdens de tocht ziet u de ongerepte natuur in een dikke laag sneeuw. Vaak start de safari met het kennis maken met de honden en daarna mag u ze vaak zelf voor de slede spannen. Deze sledetocht staat garant voor een onvergetelijke winterbeleving. Een absolute aanrader dus! Naast huskysafari's zijn er ook nog andere activiteiten met dieren die deze bijzondere reis compleet maken. Wat dacht u van een tocht met rendieren of ijsvissen? Alle ingrediënten zijn aanwezig om er een onvergetelijke reis van te maken.

Noorderlicht - Lapland

Wat menig toerist op de bucketlist heeft staan, is natuurlijk het noorderlicht. Met name in Lapland is de kans zeker aanwezig dat u dit lichtspektakel met eigen ogen kunt bewonderen. Honderd procent garantie dat u het licht ook daadwerkelijk ziet, is niet te geven. Dit komt met name omdat het van een aantal factoren afhangt of u de 'aurora borealis', zoals het noorderlicht ook wel genoemd wordt, kunt aanschouwen. In feite is het een bijzonder fenomeen dat plaatsvindt in de atmosfeer, waardoor de lucht in de meest bijzondere kleuren verandert. Dit komt doordat er uitbarstingen van plasmawolken op de zon zijn die het gehele heelal rondgaan. Deze uitbarstingen worden vertaald in een soort energie dat het noorderlicht uiteindelijk veroorzaakt. Zoals al duidelijk is, heeft u de grootste kans op het bewonderen van het noorderlicht in de wintermaanden. Niet voor niets komen hier jaarlijks veel toeristen naar toe om het bijzondere lichtspektakel met eigen ogen te bewonderen. 

Het ultieme wintergevoel

Er zijn maar weinig andere bestemmingen die uw reis zo onvergetelijke maken als Finland. De rijke natuur met haar unieke omgeving en natuurtaferelen zorgen ervoor dat dit een reis wordt om nooit te vergeten. U kunt het zo bijzonder maken als u zelf wilt. Kies bijvoorbeeld voor een overnachting in een ijshotel, ga ijsvissen met de sami's of ga op tocht met rendieren. Er zijn zoveel manieren om uw vakantie naar Finland extra bijzonder te maken. Laat u adviseren door een van onze medewerkers. Wij helpen u graag om een prachtige vakantie samen te stellen naar dit winterparadijs!

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.