· 

Lissabon: de stad op zeven heuvels

Geschreven door: Iris de Jong

In de ochtend ontwaken door het geluid van de oude tram 28, genieten van de Portugese Fado in Barrio Alto onder het genot van een hapje en een drankje, het verleden herbeleven door de verhalen in de stad rondom ontdekkingsreiziger Vasco de Gama, slenteren door de wijk Alfama die ongeschonden uit de aardbeving in 1755 is gekomen, en het proeven van de typische gerechtjes, zoals de Pasteis de Belem. Dit is slechts een kleine greep van wat u beleeft als u een bezoek brengt aan Lissabon. Bent u nog niet overtuigd waarom u Lissabon écht een keer moet bezoeken? Lees dan snel verder wat de stad op zeven heuvels u allemaal te bieden heeft!

Tram 28

Het is een absolute must om gebruik te maken van tram 28 als u in Lissabon bent. Deze tram staat ook wel bekend als de gele tram die de langste ritten door de stad maakt. Juist daarom is de tramlijn zo ontzettend populair. De tram stamt af uit 1930 en het is de enige die deze route kan afleggen. Wees voorbereid dat, wanneer u in de zomer van tram 28 gebruik wilt maken, het een drukte van jewelste is. Juist doordat deze tramlijn zo ontzettend populair is, kan dit zorgen voor lange wachtrijen. De tram rijdt door de historische en zeer bekende wijken Alfama, Baixa, Graça en Estrela. De route Baixa naar Alfama is het meest in trek, omdat de weg tussen deze twee wijken getypeerd wordt als een steile helling met extreem smalle en bochtige straatjes. Dit is dus zeker een leuke optie voor wie liever niet de weg tussen de twee wijken bewandelt, maar de omgeving op unieke wijze wil verkennen.

Vasco de Gama

De eerste persoon die in één handelsroute van Europa naar India voer was de Portugees Vasco de Gama. Hij staat ook wel bekend als dé ontdekkingsreiziger van de 15e eeuw. Hij was zeer zeker van het feit dat hij de eerste persoon moest zijn die deze route af zou leggen. Voordat hij op ontdekkingsreis ging, verzamelde hij zich altijd met zijn bemanning op de locatie waar vandaag de dag de Mosteiro dos Jeróminos gesitueerd is. In juli 1497 vertrok de ontdekkingsreiziger met vier schepen vanuit Lissabon. Ondanks dat het sterk afgeraden werd om langs de kust te varen liet Vasco de Gama zich niet kennen en ging alsnog langs de Afrikaanse kust, waarna hij, via onder andere de Kaapverdische Eilanden en Zuid-Afrika voer om in mei 1448 alsnog te arriveren in India. Uiteindelijk is Vasco da Gama in 1528 overleden. Echter, inwoners van Lissabon, maar ook toeristen, kunnen de graftombe hedendaags nog steeds bezoeken bij Mosteiro dos Jerónimos. Vanwege zijn prestaties is er in 1998 een brug in Lissabon geopend die vernoemd is naar hem, namelijk de Vasco da Gama brug. Deze brug met een lengte van zeventien kilometer verbindt het noorden van Lissabon met de zuidoever van de Taag. 

Alfama

De wijk Alfama is een zeer bijzondere plek vanwege het feit dat het de oudste wijk van Lissabon is. In 1755 is Lissabon getroffen door een verwoestende aardbeving die geschat werd van een kracht van 9 op de schaal van Richter. Alsof dat nog niet genoeg was, kwam er ruim een uur later ook nog een vloedgolf die de stad nog meer vernielde. Hierdoor veranderde de tot dusver mooie stad in een plek waar de bewoners ernstig ziek werden, maar ook in een plek vol plunderingen. De mensen waren hulpeloos, want alles was vernield. Overal zijn nog steeds overblijfselen terug te vinden van deze tijd, echter, Alfama is vrijwel onaangetast door deze periode heen gekomen. Hierdoor mag Alfama zich dus de oudste wijk noemen van Lissabon én zijn er vandaag de dag nog steeds een aantal zeer bijzondere overblijfselen uit deze tijd te vinden die deze nare periode hebben overleefd, zoals een museum ter ere van de Heilige Antonius, maar ookhet  museum De Artes Decorativas. Dit museum laat een nagemaakt huis uit de 17e eeuw zien met antieke meubelen en kostbare sieraden.

Fado

Het Portugese levenslied, de Fado, is rond 1830 ontstaan in de armste wijken van Lissabon, zoals Bairro Alto en Alfama. Het lied werd vroeger met name gezongen in de armoedige kroegen, waarbij dit levenslied bekendstond als de stem voor een gevoel van een individu, zoals verdriet, melancholie en weemoed. Aangezien de Portugezen in de jaren 30 verwikkeld waren in een burgeroorlog, waren er drie elementen om het ruziënde volk rustig te houden, dit waren de 3 F's: Futebol, Fátima en Fado. De laatstgenoemde was een troost in de periode dat er geen geld meer te verdienen was. Het gaf de bewoners van Lissabon troost in een periode van strenge dictatuur. Niet voor niets wordt de Fado dan ook sterk geassocieerd met de dictatuur. In de loop der jaren is het een officieel erkende zangkust geworden die te horen is in de bekende uitgaansgebieden. Nieuwe generaties hebben de muziekstijl herontdekt, omarmen het en mede vanwege het verleden heeft de Fado een bijzondere plek op de Werelderfgoedlijst van Unesco gekregen als immaterieel erfgoed. Er is zelfs een heus Fado museum te vinden in de wijk Alfama, waar u alles over de geschiedenis van de Fado te weten komt. Wilt u het gevoel van de Fado zelf ervaren? Ga dan naar Clube de Fado, ook in Alfama, waar u onder het genot van een hapje en een drankje zelf een avond met Fado muziek kunt beleven. Bairrio Alto wordt vaak getypeerd als dé wijk wanneer het gaat om Fado, breng dus ook zeker een bezoek aan deze wijk als u nog meer te weten wilt komen over deze oude, maar kenmerkende muziek voor Lissabon.

Bairro Alto

In de wijk Bairro Alto zijn de meeste horeca- en uitgaansgelegenheden te vinden. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat Bairro Alto bekendstaat als dé uitgaanswijk van Lissabon. Wanneer we Bairro Alto letterlijk vertalen, betekent dit 'hoge wijk'. Deze benaming is niet zo vreemd wanneer u weet dat ze gelegen is op één van de hoogste heuvels van Lissabon. Bairro Alto staat daarnaast ook bekend om haar smalle straatjes en steegjes met een romantische uitstraling. In de avond kunt u zich vermaken in een van de vele clubs, kroegen en bars die zich met name focussen op de jongeren. Desalniettemin kunnen anderen zich ook prima vermaken, bijvoorbeeld door een bezoek aan de Fadohuizen waar dagelijks gezongen wordt of door het eten van de typische lekkernij uit Lissabon, de Pasteis de Belem.

Belém

De groene en ruime wijk vol met parken en tuinen, Belém, grenst aan de rivier de Taag en is een historische wijk. Met de Torre de Belém bezit Lissabon over een belangrijk deel uit het verleden. De Torre de Belém is een verdedigingstoren aan de Taag die niet lang na de bouw fungeerde als gevangenis. In 1755 was er een grote aardbeving die de Taag qua richting heeft veranderd. Dit is de reden waarom de toren nu op het vaste land ligt in plaats van in de zee. Toen Portugal op zijn hoogtepunt qua macht zat, werd deze toren gebouwd. Er zijn vele verwijzingen naar de ontdekkingsreizen van de Portugese zeevaarders, zoals de neushoorn of het Mariabeeld dat als betekenis voor de zeevaarders gold. Wilt u een mooi uitzicht over Lissabon? Bezoek dan ook zeker de Torre de Belém, want u zult hier uw ogen uitkijken. Verder komt de lekkernij Pasteis de Bélem ook uit deze wijk. Dit is een lokale lekkernij met bladerdeeg, eiercrème, poedersuiker en kaneel. Wilt u de lokale lekkernij proeven? Ga dan naar Confeitaria de Belém. Er worden hier naar schatting 10.000 van deze lekkernijen per dag verkocht. Ook kunt u er in deze wijk voor kiezen om langs één van de meest indrukwekkende bouwwerken van Lissabon te gaan, de Mosteiro de Jerónimos, die dankzij de reizen van Vasco de Gama als herinnering is gebouwd en tot het culturele erfgoed behoort. Het klooster is met veel oog voor detail gebouwd en geeft een duidelijke impressie van het verschil in armoede en rijkdom zoals het in die tijd in Lissabon het geval was.

Sintra

Ondanks dat deze sprookjesachtige bestemming zich niet in Lissabon bevindt, is het zeker wel de moeite waard om Sintra niet te vergeten. U kunt Sintra gemakkelijk bereiken vanuit Lissabon en ligt op zo'n 30 kilometer afstand. Het stadje staat vol met paleizen, schitterende tuinen en eeuwenoude forten. Het lijkt net alsof u zich in een compleet andere wereld bevindt. U stapt letterlijk in een uniek deel van Portugal met een zeer rijke geschiedenis. Waar u ook kijkt, u ziet herenhuizen betegeld met de Azulejos en kastelen die u al van ver ziet staan. Sintra behoort tot de Unesco Werelderfgoedlijst en dat is niet vreemd als u ziet in wat voor magische omgeving u zich bevindt. In Sintra kunt u het Palacio Nacional, een oud paleis bewonderen, maar ook Quinta de Regaleira is ook zeker de moeite waard! Dit paleis staat bekend om de vele 'enge' verhalen die er rondgaan. Durft u dat aan?

Ontdek de stad op zeven heuvels zelf 

Lissabon heeft nog zoveel meer te bieden op het gebied van cultureel erfgoed en historie. Ontdek bijvoorbeeld de wijk Baixa, het meest bekende deel van Lissabon met veel terrassen en winkels, of de meest chique en welvarende wijk Chiado. Het ruime aanbod en de diversiteit staan garant voor een unieke en verrassende stedentrip waar u nog lang over na zult praten. Waar wacht u nog op? 

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.

Benieuwd naar andere de andere blogs, zoals die van Rome, Ecuador en China? Klik dan hier!