· 

Madagaskar: de verrassing van Afrika

Door: Iris de Jong

Als u denkt aan een mooie reis in Afrika, is Madagaskar hoogstwaarschijnlijk niet de eerste bestemming waar u aan denkt. Desalniettemin is het misschien wel de grootste verrassing van Afrika. De geluiden van de Maki's die u doen beseffen dat u op een heel bijzonder stukje van onze aarde bent, de typische gerechten uit Madagaskar die kenmerkend zijn voor dit eiland, de fantastische vergezichten die niet alleen bijzonder zijn als u daadwerkelijk op Madagaskar bent, maar u nog lang bij zullen blijven. Enerzijds echt Afrikaans en anderzijds heeft Madagaskar iets van Azië weg, ondanks dat u het echte Afrikaanse gevoel blijft houden. Genoeg redenen dus om meer te weten te komen over deze unieke bestemming!

Bijzondere mix

Madagaskar is een uniek eiland dat gelegen ligt is voor de oostkust van Afrika, waar ook nog zo'n 200 kleinere eilanden toe behoren. Ongeveer 165 miljoen jaar geleden heeft het eiland zich al gescheiden van het continent. Juist door die scheiding, heeft het zich heel anders ontwikkeld dan wat u waarschijnlijk gewend bent van andere landen in Afrika. Hierdoor bevinden zich heel andere plant- en diersoorten die u ook echt alleen maar op Madagaskar kunt vinden. De Madagaskargekko en maki's zijn twee voorbeelden van dieren die u alleen op dit eiland kunt bewonderen. De boababbomen zijn op het gebied van plantsoorten weer typerend voor het eiland. De natuur onderscheidt zich door rode hoogvlaktes in combinatie met indrukwekkende moerassige lagunes tot woestijngebieden. Daarnaast beschikt het eiland over een immens lange kustlijn van meer dan 4.000 kilometer. Dit alles zorgt voor een hele bijzondere mix in natuurlandschappen.

Madagaskar in de 17e eeuw

Wilt u naast al die mooie natuur ook even wat anders? Op cultureel gebied bent u in Madagaskar ook op de juiste plaats. Dat komt door de mengeling van Afrikaanse en Aziatische invloeden. De Aziatische kenmerken zijn de rijstterrassen en de riksja's. Typisch Afrikaans op Madagaskar is het bijgeloof en de kleurrijke omgeving. De culturele verschillen komen goed tot uiting in de hoofdstad Antananarivo die zich in de loop der jaren heeft verspreid over verschillende heuvels. Letterlijk betekent Antananarivo 'de stad van de 1.000 krijgers'. De stad heeft zijn naam de te danken aan de koning die in de 17e eeuw regeerde: koning Andrianjaka. Hij veroverde de stad en heeft meer dan duizend troepen verslagen. De vele gebouwen zijn kenmerkend voor de stad. Daarnaast zijn er vele interessante bezienswaardigheden, zoals het Queen Palace dat op de hoogste heuvel van de hoofdstad gelegen is. Ook ziet u hier het Andrianjaka museum dat verwijst naar de eerder genoemde koning uit de 17e eeuw en waar u voorwerpen uit die tijd kunt zien. Zeker een bezoekje waard als u geïnteresseerd bent in de historie van dit bijzondere eiland.

Het zal geen verrassing zijn dat de natuurliefhebber zijn geluk hier niet op kan. Dankzij de verschillende natuurreservaten- en parken ziet u Madagaskar op zijn mooist. In het Masoala National Park is het mogelijk om te varen over een rivier in het oerwoud. Deze vaartocht wordt extra bijzonder als u weet dat u verschillende dieren, zoals dolfijnen of schildpadden, van dichtbij kunt bewonderen in deze mooie omgeving. Bent u nieuwsgierig naar de flora en fauna die alleen maar op Madagaskar te bewonderen zijn? Dan is een bezoek aan Natuurreservaat Tsingy de Bemaraha zeker de moeite waard, Hier vindt u namelijk bedreigde vogels en veel maki's. Daarnaast zijn hier de mangrovemoerassen te bew0nderen die de leefomgeving bepaalt is voor zeldzame dieren.

Ook in zee is het prachtig. Vooral de duikliefhebbers kan zijn geluk hier niet op. Wist u namelijk dat Madagaskar beschikt over een van mooiste koraalriffen ter wereld? Deze zijn te vinden op het eilandje Nosy Be, ook wel Lemur Island genoemd, wat noordwestelijk gelegen is. Op veel bekende duikplaatsen in de wereld zijn de koraalriffen erg beschadigd, maar omdat hier niet veel toeristen komen is alles nog in tact. Ook als u niet van duiken houdt, is Nosy Be zeker een aanrader. Ondanks dat zijn de stranden van Nosy Be ook prachtig. De stad Hell-Ville beschikt over de grootste haven en is ook de hoofdstad van Nosy Be. Verder is het dé plaats om andere eilanden aan te doen die zijn omgeven door kratermeren. Benieuwd geworden? Kijk dan de video hieronder:

Bent u altijd al eens nieuwsgierig geweest naar dit eiland wat zich op verschillende fronten onderscheidt van ieder ander eiland ter wereld, door haar combinatie van unieke flora en fauna, maar ook met haar rijke historie? Denk dan bij uw volgende vakantiebestemming aan Madagaskar, want niemand kan ontkennen dat dit de verrassing van Afrika is.

 

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.

Benieuwd naar andere de andere blogs, zoals die van Noorwegen, Java en Australië?  Klik dan hier!