· 

Mallorca: het eiland met honderden gezichten

Geschreven door: Iris de Jong

Het Spaanse eiland Mallorca staat bekend om zijn prachtige natuur en schilderachtige ligging. Het eiland maakt deel uit van de Balearen, waar ook Menorca, Ibiza en Formentera onderdeel van zijn. Mallorca is gelegen in de Middellandse Zee en is daarmee het grootste eiland van de Balearen. Wie van rustieke dorpen en bruisende steden houdt, is op Mallorca helemaal op zijn plek. De veelzijdigheid is juist wat dit eiland zo uniek maakt. De hoofdstad Palma de Mallorca, bergdorpjes, kunstschatten, prachtige zandstranden, flora en fauna, maar ook de natuurverschijnselen zorgen ervoor dat een vakantie in Mallorca onvergetelijk wordt. Deze bestemming staat niet voor niets bekend als het eiland met de honderden gezichten. Bent u nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder! 

Over Mallorca

Het grootste eiland van de Balearen kent een zeer rijke geschiedenis. Zo'n 123 jaar voor Christus veroverden de Romeinen het eiland en die periode heeft zijn sporen achter geleaten. Mallorca werd in in 1983 onafhankelijk en sindsdien maken zij dus onderdeel uit van de Balearen. Naast de interessant historie, staat Mallorca vooral bekend als zon-, zee, -en strandbestemming. De bekendste badplaatsen bevinden zich op het zuidelijke deel van het eiland, waarbij Playa de Palma centraal gelegen is. Het strand van Playa de Palma vormt samen met Ca'n Pastilla en El Arenal een enorm strand. Het is daarom een echte aanrader om een lange strandwandeling te maken en de stranden zoveel mogelijk te ontdekken.

Alcúdia

Aan de noordkust van Mallorca ligt het stadje Alcúdia, dat tussen de baaien van Pollença en Alcúdia gelegen is. Verder is het niet alleen een stad met kristalhelder water en mooie stranden, het is eenvoudigweg een prachtig stadje. Alcúdia staat erom bekend dat ze omringd is door oude stadsmuren en een stadspoort. Ook kent het stadje veel verschillende oude huisjes met smalle straten, steegjes en een indrukwekkend mooi stadhuis. Ook het schiereiland La Victoria behoort tot Alcúdia. Verder is Sant Jaume belangrijke toeristische bezienswaardigheid. Dit is een parochiekerk die gelegen is bij de opening van de stadsmuur. Deze is rond de 13e eeuw gebouwd. Vlakbij gelegen is een prehistorische grot te zien, net buiten de stadsmuren, die in het verleden voornamelijk als begraafplaats gebruikt werd. Tot slot is ook het Teatro Roma interessant. Zoals de naam al zegt, was dit vroeger een Romeins theater. U kunt deze buiten de stadsmuren bewonderen op de weg naar Port d´Alcúdia. Daarnaast staat Alcúdia bekend als een echte familiebestemming. Alle gewenste faciliteiten zijn voor iedere leeftijdsklasse aanwezig. Zo is het mogelijk om een bezoek te brengen aan waterparken met glijbanen voor de kinderen, te golfen of naar een kartparcours te gaan. Het strand van Alcúdia is voor de allerkleinste een ware must om te spelen, dankzij het ondiepe water en het fijne zand.

Valldemossa

Het prachtige bergdorpje Valldemossa ligt in een groene vallei met olijf -en amandelbomen. De meeste toeristen komen hier naartoe voor het Kartuizerklooster (La Cartuja) dat bekend staat als de meest bekende attractie van het dorp. Onder andere componist Chopin en schrijver George Sand hebben hier een aantal maanden gewoond. Mede daarom heeft de plaats Valldemossa meer bekendheid gekregen. Het dorp dateert uit de 14e eeuw en dat is ook zichtbaar wanneer u in Valldemossa bent. Het heuvelachtige en groene landschap zorgt ervoor dat Valldemossa een plek is waar wandellaars heel graag verblijven. 

Sóller

Een van de mooiste dorpen in Mallorca is Sóller. Het is een echt pittoresk dorpje dat gelegen is in het Tramuntana gebergte. Het is landinwaarts gelegen en dit kom met name doordat piraten, in het verleden, het dorp hebben aangevallen. De hogere plekken in Sóller kennen veel velden met olijfbomen en citrusvruchten gelegen. Dit komt door de vruchtbaarheid in het gebied. Daarom wordt Sóller ook wel de gouden schelp genoemd. Het dorp is verder erg in trek vanwege het houten treintje dat hier rijdt. Veel toeristen komen juist daarom naar Sóller. Ook  is de imposante Sant Bartomeu kerk in barokstijl is een toeristentrekker. Deze kerk ligt midden op het plein in Sóller. Daarnaast is het ook aan te raden om door de oude stad te wandelen. Hier treft u smalle steegjes waar u uren rond kunt trekken. Toch meer zin om een beetje te ontspannen? Zoek dan een leuk café uit op het plein om een drankje te nemen en het leven in Sóller aan u voorbij te zien trekken. Tot slot is het ook leuk om een wandeling te maken langs de Christoffel Colom. Hier wandelt u langs indrukwekkende én luxe landhuizen, wat voor een heel leuke wandeling zorgen, en waardoor u zich in een totaal andere omgeving bevindt.

Cala d'Or

Dankzij haar ligging heeft Cala d'Or weinig last van de Tramuntana, en dat is maar goed ook. Voor wie van strand houdt, is Cala d'Or de hemel op aarde. Cala d'Or heeft een aantal kleine stranden, waarvan de grootste slechts 40 meter breed is en 100 meter lang. Wie graag een plaats wil op één van de prachtige stranden, moet vroeg zijn bed uitkomen om richting de stranden te gaan, want als u eenmaal een plekje veroverd heeft, begeeft u zich op een prachtige plek. U kunt hier ook terecht voor een van de wateractiviteiten. Zo is het mogelijk om een boottocht te boeken, waardoor u langs alle vijf de stranden kunt varen. Ook is het aan te raden om te duiken of snorkelen en op deze manier de onderwaterwereld te ontdekken. Houdt u er toevallig van om een markt te bezoeken? Dan treft u het ook in Cala d'Or. Zo kunt u op woensdag en zaterdag over de gezelligste markten struinen. 

Cap de Formentor

Het meest noordelijke puntje van het schiereiland Formentor is een echte must om te bezoeken. U heeft hier een waanzinnig uitzicht op de gelegen kliffen in de zee, de Cap de Formentor. De dertien kilometerslange weg naar Cap de Forment0r is ook een ervaring.  Zo'n 60 jaar geleden is deze weg gebouwd en wie er loopt, kan genieten van de meest waanzinnige vergezichten, de vuurtoren aan het einde van de weg en uiteraard het prachtige uitzicht. Zeer zeker een aanrader dus!

Cuevas del Drach

Ten zuiden van het plaatsje Porto Christo bevindt zich de Cuevas del Drach, beter bekend als de drakengrot. De druipsteengrotten zijn gevormd door het Mediterrane zeewater dat zijn weg probeerde te vinden. Het is een prachtige en magische pek, met kleurverschijnselen, waar u door middel van een bootje door heen vaart. De Cuevas del Drach is tweeënhalve kilometer lang en kent een diepte van 25 meter ondergronds. Voor wie van unieke natuurverschijnselen houdt, is het aan te raden om zeker een bezoek te brengen aan de Cuevas del Drach.

Palma de Mallorca

Wilt u tijdens uw vakantie ook nog de grote stad bezoeken? Kies dan voor Palma de Mallorca, de hoofdstad van het Spaanse eiland. Palma de Mallorca staat bekend om haar bijzondere bezienswaardigheden, zoals de immense jachthaven, de indrukwekkende kathedraal en natuurlijk om de leuke winkelstraten. Met name de kathedraal La Seu is een bezienswaardigheid waar u niet omheen kunt. Daarnaast staat deze ook bekend vanwege het feit dat het één van de mooiste Spaanse kerken is. De 12 meter hoge kathedraal bevat ruim 1200 glasdeeltjes die verwerkt zijn in het kenmerkende roostervenster. Ook Palacio de la Almudaina is een zeer indrukwekkend bouwwerk. Het is een paleis dat afstamt uit het jaar 1200 met een verzameling aan voorwerpen uit de afgelopen eeuwen. Als u vooral op zoek bent naar wat gezelligheid, is het leuk om naar Plaza Mayor te gaan. Het plein staat bekend als replica van de Plaza Mayor in Madrid. U treft hier winkels, bars, terrassen en straatacts. U vindt de Plaza Mayor in het oude stadscentrum, die zorgt door een verbinding tussen de winkelstraten. Tot slot rijdt er vanuit Mallorca een treintje, waarmee u een rit maakt van Palma de Mallorca naar Sóller. Een heel gezellig uitstapje voor het hele gezin, waar u de zevenentwintig kilometerslange Rode Pijl volgt. Zo heeft u een prachtig uitzicht over Mallorca. Er is dus zat te beleven in én vanuit de de hoofdstad!

Ontdek het prachtige Mallorca

Er is zoveel te beleven en te zien op nog geen tweeënhalf uur vliegen vanaf Nederland. Voor iedereen wat wils en dat is juist waarom Mallorca zo'n ontzettend leuke vakantiebestemming is. Twijfelt u nog over uw volgende reis? Mallorca, het eiland met honderden gezichten, zal u niet teleurstellen!

 

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.

Benieuwd naar andere de andere blogs, zoals die van Malta, Cuba en Thailand? Klik dan hier!