· 

Malta: de geheime parel in de Middellandse Zee

Geschreven door: Iris de Jong

Het eiland waar alle Engelse invloeden hedendaags nog steeds merkbaar zijn dankzij het feit dat de inwoners op de weg links rijden, de taal uiteraard spreken en u op iedere hoek van de straat een echte typische Engelse telefooncel ziet staan. Als u dacht dat er nog meer overeenkomsten zijn, vast wel, maar de belangrijkste tegenstelling is dat u in vergelijking met Engeland, geniet van het echte tropische gevoel. Zon -en zeeliefhebbers kunnen hier hun geluk namelijk niet op. Het is het kleinste eiland in de Middellandse Zee en met een temperatuur van zo'n dertig graden is het echt genieten op dit eiland. Raad u al waar we het over hebben? Dit keer reizen we af naar het prachtige Malta dat bekend staat om de interessante historie, indrukwekkende cultuur en de mooiste verhalen. Lees snel verder en ontdek wat voor moois Malta u allemaal te bieden heeft!

Malta

Malta mag zich met trots één van de kleinste eilanden van de Middellandse zee noemen. Maar waarom mogen ze hier zo trots op zijn? Dat komt doordat zij, ondanks dat ze zo klein zijn, een enorm rijke historie bezit. Iets wat vaak niet gedacht wordt. De republiek Malta bestaat nog geen 50 jaar en heeft hiervoor veel invloeden vanuit andere landen gekend, waaronder dus Engeland, waarvan de invloeden duidelijk zichtbaar zijn. Deze verschillende invloeden danken zij aan de centrale ligging in de Middellandse zee. Ieder volk dat op Malta heeft geleefd of dat over het land heeft geheerst, zorgt er vandaag de dag nog steeds voor dat de cultuur een mengelmoes is van verschillende volkeren. Uiteindelijk zorgt deze combinatie aan culturen ervoor dat Malta zo uniek is. De republiek Malta bestaat uit drie verschillende en unieke eilanden, namelijk Malta, Gozo en Comino. Malta beschikt over een schat van kliffen en grotten, maar ook kunt u genieten van de prachtige azuurblauwe zee. 

Mdina

Op het eiland Malta is het ommuurde stadje Mdina te vinden. Deze centraal gelegen plaats wordt gekarakteriseerd door de authentieke sfeer die hier hangt. Vooral de wandelaars kunnen hier hun geluk niet op, want Mdina is compleet autovrij. Doordat men dus wel moet wandelen, komt u op plekken die u met de auto nooit had kunnen bereiken. De route brengt u langs kloosters, paleizen en kerken. Mdina wordt ook wel de 'silent city' genoemd en was tot 1550 de hoofdstad van Malta. Dit is niet zo gek als u zich bedenkt dat er zoveel historische bouwwerken te zien zijn. Binnen de stadsmuren wonen vandaag de dag nog maar 250 bewoners. Naast Mdina ligt Rabat, in feite wordt deze stad onderscheiden van Mdina doordat alles wat binnen de stad gelegen is deel uitmaakt van Mdina en buiten alles wat buiten de stadsmuren ligt, is deel van Rabat. Dit onderscheid is gemaakt omdat in het verleden de Romeinen hun doden niet binnen de stadsmuren wilden begraven (Mdina), maar in de door de Romeinen aangelegde catacomben in Rabat.

Blue lagoon

De Blue Lagoon is de blauwe lagune bij het eiland Comino, welke tussen Malta en Gozo ligt. Het is dan ook niet vreemd waarom deze lagune de Blue Lagoon heet. Dagelijks worden er verschillende excursies naar deze prachtige lagune georganiseerd. Voor het strand hoeft u deze kant niet op te gaan, want het relatief kleine strand dat aanwezig is, is volgezet met strandstoelen. Aangezien deze lagune ook wel als klein paradijs bestempeld wordt, kan het met name in het hoogseizoen heel druk worden met bootjes en andere toeristen. Dat is dus zeker iets waar u rekening mee moet houden in het hoogseizoen. Comino is verder een waar paradijs voor wandelaars. Het is maar een klein eiland, maar met heel veel mogelijkheden als u van snorkelen, duiken of wandelen houdt.

Valetta

De stad die u zonder twijfel moet bezoeken is Valletta. Deze historische hoofdstad staat ook wel bekend als één van de hoogtepunten op het eiland Malta. Een interessante wetenswaardigheid is dat Valletta in 2018 benoemd is als Culturele Hoofdstad van Europa. Dit is een extra leuke bijkomstigheid als u zich bedenkt dat er verschillende leuke initiatieven georganiseerd worden op het gebied van cultuur. Op deze manier komt u nog meer te weten over de rijke historie van Valletta. Buiten dit is het zeker aan te raden om het Nationaal Museum te bezoeken. Hier treft u een ruime kunstcollectie die uit de zestiende eeuw stamt. Daarnaast is het zo dat het gebouw waarin dit museum gevestigd is eveneens uit een paar eeuwen terug stamt. Dit is niet het enige historische gebouw dat u kunt bezoeken, want ook 'The Grandmaster's Palace' kent een rijke geschiedenis. Er zijn twee hoven te bezichtigen, het Neptunushof en het Prins Alfredshof. In het paleis zelf kunt u ook verschillende schilderijen bewonderen.

 

Wilt u liever van het waanzinnig mooie uitzicht genieten? Zorg dan dat u richting the Upper Barrakka Gardens gaat. Dit is een tuin die u kunt bewonderen, maar waar u vooral kunt genieten van een heel mooi uitzicht. Het fijne is dat u er ook voor kunt kiezen om te picknicken of gewoon lekker wat te drinken, terwijl u uitzicht heeft over de zogeheten 'Three Cities'. Daarnaast wordt er dagelijks een ceremonie met kanonschoten georganiseerd, waarin ze ook daadwerkelijk kanonschoten lossen. Als u dit graag een keer mee wil maken, kunt u ervoor kiezen om naar de eerste ceremonie om 12.00 te gaan of naar de tweede om 16.00.

Gozo 

Bent u op zoek naar rust, ontspanning, knusse dorpjes en optimaal genieten? Ga dan richting Gozo! Verblijft u op het eiland Malta? Dan kunt u Gozo door middel van een overtocht bereiken. Dit eiland staat ook bekend om de verschillende wandelmogelijkheden. Verder zijn er ook heel wat bijzondere plekken te bezoeken op dit eiland. Net zoals op het eiland Malta, is er op Gozo ook een stad te vinden met de naam Rabat. Belangrijk om te weten is dat de stad Rabat ook wel Victoria genoemd wordt. Dit is eveneens de hoofdstad van het eiland Gozo. De gezellige kraampjes op het marktplein en het echte stadsleven zorgen ervoor dat Rabat zeker een must is om te bezoeken. Verder is in Rabat ook de historische Citadel te vinden. Dit is een verdedigingsburcht die vroeger gebruikt werd als middel tegen indringers. De Citadel maakte het mogelijk om goed zicht te houden over het eiland en nu, in het heden, zorgt het voor een waanzinnig uitzicht. Binnen de muren is er verder ook nog een heel mooi archeologisch - biologisch -en folkloristisch museum te vinden.

 

Verder is het voor duikers een walhalla op Gozo, met name aan de westkust. Hier vindt u Dwerja Point, een duiklocatie die ook wel bekend staat als mooiste duiklocatie van het eiland. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om op uw gemak lekker te gaan zwemmen, maar duiken of snorkelen is hier dus zeker een aanrader. Daarnaast vindt u hier ook de Qawra Tower, waar u de kans heeft om op deze moeilijk bereikbare rots omhoog gehesen kunt worden.

Ondanks het feit dat Malta slechts een kleine eilandengroep is, valt er genoeg te beleven. Malta en Gozo zijn zeker weten een bezoek waard en Comino, een waar snorkelparadijs, kan de echte natuurliefhebber natuurlijk ook niet overslaan. Bent u klaar voor al het moois dat de pareltjes in de Middellandse Zee u te bieden hebben? Ga dan voor meer informatie naar ons reisbureau of neem telefonisch of online contact met ons op. Wie weet is uw volgende vakantie wel op Malta!

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.