· 

Marokko: Arabian Nights

Geschreven door: Iris de Jong

Mysteries uit het verleden met de historische overblijfselen van Volubilis, het indrukwekkend Atlasgebergte, de meest indrukwekkende steden met de leukste medina's, Marokkaanse muntthee drinken in één van de rooftops of echt tot rust komen tijdens een hammam behandeling in een Arabisch badhuis. Of u nu op zoek bent naar avontuur of dat u wilt relaxen; in Marokko kan het allemaal. Ontdek wat dit interessante land op het gebied van cultuur en historie u allemaal te bieden heeft en ga met ons alvast langs de meest bijzondere, unieke en leukste plekken in Marokko!

Over Marokko

Het land Marokko, ofwel het Koninkrijk Marokko, is in Noord-Afrika gelegen aan de Middellandse Zee en de Atlantisch Oceaan. Marokko maakt deel uit van de Maghred landen, waar ook de landen Libië, Mauritanië, Algerije en Tunesië toebehoren. In feite is Marokko de toegangspoort van Europa naar Afrika. De hoofdstad van dit culturele land is Rabat en één van de meest bekende en eveneens belangrijke stad is Casablanca. De voertaal is Arabisch, maar mocht u een woordje Frans spreken, dan kunt u hier ook prima uit de voeten. Als u op zoek bent naar een bestemming die rijk is aan cultuur, is Marokko wel echt een must. De eeuwenoude geschiedenis kent een intrigerend verhaal over een multiculturele samenleving die in staat was een bloeiend en bruisend land op te bouwen. Niet alleen op cultureel vlak is Marokko een zeer bijzonder land, ook op op het gebied van klimaat, flora en fauna is er voldoende te ontdekken. Daar waar Noord-Marokko veelal een Mediterraans klimaat kent, heeft West-Marokko een Aziatisch klimaat en is er in het zuiden weer sprake van een droog woestijnklimaat. Verder heeft Marokko een ware schat aan plantsoorten die u door het hele land door ontdekt. Van exotische plantsoorten tot boomgaarden en uitgestrekte velden. Op het gebied van diersoorten doet Marokko ook zeker niet onder aan andere Afrikaanse landen. Zo is de cheeta een trotse inwoner van het land, maar ook kunt u hier panters of jakhalzen aantreffen. U zult zich op geen enkel moment vervelen.

Agadir

Ten zuiden van het Atlasgebergte ligt de stad Agadir, Vanwege het feit dat Agadir modern gebouwd is en veel open ruimtes heeft, wordt het vaak gezien als een zeer belangrijke toeristische bestemming. De toeristen omarmen de prachtige stranden, unieke accommodaties en ongerepte natuur. De stranden zijn vooral geschikt voor de diverse watersportmogelijkheden. Ga bijvoorbeeld windsurfen of kies ervoor om met een zeilboot het water op te gaan. Voor degene die puur komen voor het zonnebaden, is Agadir al helemaal de plek waar u heen moet gaan.

Volubilis

In het verleden was Volubilis een heel belangrijke handelsstad en het bestuurlijke centrum voor de Romeinen in Afrika. De vele Marokkaanse grondstoffen, zoals graan, werden geëxporteerd naar de Italiaanse hoofdstad. Dat was echter niet alles: ook was het de plaats waar de Romeinen wilde dieren kochten voor in de Arena's. Hierbij kunt u denken aan leeuwen en beren, zodat zij hen voor de gevechten konden gebruiken. Volubilis is ligt op zo'n 30 kilometer afstand van Merknes en zeer interessant op het gebied van historie en cultuur. Wat u met name vandaag de dag nog kunt zien, zijn de ruïnes die zich bevinden tussen de cactussen en olijfboomgaarden. Een bijzonder, maar vooral prachtig aanzicht.

Tanger

Deze havenstad begint steeds meer bekendheid te krijgen onder de toeristen en dat is niet heel vreemd. Tanger groeit namelijk heel snel. Veel mensen bezoeken deze stad vanwege het feit dat ze heerlijk genieten van het rustige strandleven, waar u ook heerlijk kunt wandelen. Wat bij velen minder bekend is dat de stad veel meer te bieden heeft dan dat. Ga bijvoorbeeld naar de Kasbah die gelegen is in het oudste stadsdeel van Tanger. Op weg naar de Kasbah loopt u langs de leukste en knusse straatjes waar u eveneens prachtig uitzicht heeft over de Straat van Gilbraltar. Ook de Medina van Tanger is een must om te bezoeken. Gezellige winkeltjes, barretjes en restaurants zorgen voor een echte typische Marokkaanse beleving. Een excursie die vanuit Tanger georganiseerd wordt is naar het kleine stadje Chefchaouen, die ook wel bekend staat als het blauwe stadje. Daar waar u waarschijnlijk verwacht een waanzinnig uitzicht over de oceaan te treffen is niets minder waar. Het wordt het blauwe stadje genoemd omdat alle huisjes in Chefchaouen de blauwe kleur hebben. Ook voor wie wel op zoek is naar wat cultuur en historie, maar niet naar massatoerisme is deze blauwe stad een aanrader. Ook hier is een medina die u kunt bezoeken. De unieke straatjes tonen het leven van de Marokkanen, maar hier geldt dat er ook nog eens een prachtige waterval bij gelegen is. Een echte must om een excursie naar deze plaats te doen.

Marrakesh

Deze koningsstad moet u ooit een keer bezocht hebben. Marrakesh heeft een stadsmuur van rode aarde met honderden torens wanneer het avond wordt krijgt de stad een warme kleur tot dieprood. Daarom wordt Marrakesh met recht de rode stad genoemd. Het is net of u de magie van duizend en een nacht tegemoet loopt met de mysterieuze sfeer die in en om Marrakesh hangt. Dit ervaart u direct op het meest bekende punt van Marrakesh, op het drukke Djemaa El Fna Plein. Dit plein heet letterlijk het plein van de doden, maar waarom exact is onbekend. Wel wordt er gesuggereerd dat het te maken heeft met een moskee die in het verleden verwoest is. Wat u vandaag de dag op het plein ziet is het drukke leven in Marrakesh dat letterlijk aan u voorbij gaat. 's Avonds een bezoek brengen aan het plein is overigens ook een aanrader. Verder is het gelegen in het hart van de Medina, dus als u hier een bezoek aanbrengt, zult u dit bijzondere plein sowieso aantreffen. De grote souks in de Medina zijn voor de shopliefhebbers een must om te bezoeken. U kunt hier uren ronddwalen tussen de mooiste tassen, sieraden en aardwerkschalen. Als u toch in Marokko bent,moet u zeker eens gaan genieten van een kop Marokkaanse muntthee volgens het theeritueel. Dit kunt u doen bij één van de verschillende rooftopbars die er in Marrakesh te vinden zijn. Een bezoek aan het Bahiapaleis kunt u eigenlijk ook niet overslaan. Het lijkt eigenlijk een waar doolhof met ruim honderd verschillende kamertjes die te ontdekken zijn. Alles in het paleis is met de hand gemaakt en de mozaïektegeltjes, die overal in Marokko te bewonderen zijn, hangen aan de muur. Voor omgerekend slechts 1 euro ontdekt u dit bijzondere paleis! 

Casablanca

De grootste stad van Marokko, met maar liefst 3,3 miljoen inwoners, kunt u bij een bezoek aan Marokko beslist niet overslaan. In het verleden is de stad door de Fransen gebouwd. Tijdens de bouw hielden zij Marseille aan als voorbeeld en zo kwam Casablanca tot stand. Het lijkt net of u zich in Europa bevindt, want Casablanca kent, juist doordat het door de Fransen gebouwd is. een echte Europese sfeer en uitstraling. De belangrijkste bezienswaardigheid van Casablanca, die letterlijk boven alles uitsteekt is de, is de Hasan II moskee. Zo'n 40 jaar geleden wilde de koning van Marokko een nieuwe en moderne moskee bouwen. Dat is gelukt! Deze moskee is heel modern, en heeft zelfs een dak dat open kan en verschillende hammams. Verder staat de Hassan II moskee bekend als de op twee na grootste moskee ter wereld. Ook het oude stadscentrum, de oude medina, is erg leuk om te bezoeken. 

Erfoud

Tijdens een bezoek aan Marokko kunt u de woestijn natuurlijk eigenlijk niet overslaan. U kunt verschillende excursies boeken, bijvoorbeeld Erfoud, dat is een typisch woestijnstadje. Rijdend op een kameel gaat u over de uitgestrekte zandduinen en ontdekt u Marokko weer op een totaal andere manier. Daarnaast kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om met een jeep de woestijn te verkennen. Een bezoek aan de woestijn is gegarandeerd onvergetelijk.

Er is zo ontzettend veel, op verschillende fronten, te beleven in Marokko. Dit was slechts een greep uit wat u allemaal kunt bewonderen en ondernemen. Vergeet bijvoorbeeld ook de stad Rabat niet, het vissersdorpje Taghazout of de moskee Koutoubia welke de grootste van Marrakesh is. Wilt u meer over deze bijzondere bestemming weten? Neem dan hieronder contact met ons op en ontdek de Arabian Nights zelf!

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.