· 

Mexico: 'íQué padre!'

Geschreven door: Iris de Jong

Het land van de Maya's, piñata's, siësta's, tropische stranden en van de zon. We hebben het nu natuurlijk over Mexico. Er zal geen enkel moment zijn dat u zich verveelt, want u ontdekt telkens weer wat anders. De Mexicanen zijn het hier volledig over eens als ze weer eens "¡Qué Padre!" roepen, oftewel: wat geweldig! De indrukwekkende cultuur en natuur zorgen ervoor dat Mexico uw hart steelt. Bent u er klaar voor om al dit geweldigs ook daadwerkelijk te gaan ontdekken? Reis alvast met ons mee en laat u verrassen met alles wat Mexico te bieden heeft.

Over Mexico

Het op een na grootste land van Latijns-Amerika heeft een inwonersaantal van bijna 105 miljoen. De meeste hiervan wonen in Mexico-Stad, welke dan ook weer één van de grootste steden van de wereld is. Daarnaast kent Mexico het grootste en rijkste dierenleven ter wereld. Zo treft u hier bijna 500 verschillende zoogdieren en minstens 700 verschillende reptielsoorten aan. Het leven in de lucht is het rijkst vertegenwoordigt, want hiervan zijn er ruim 1.000 soorten. De meest bekende hiervan is de arend, die voor de Mexicanen ook als nationaal symbool geldt. Naast dat het land rijk is aan de vele flora en fauna, mag de cultuur van Mexico ook zeker niet onderschat worden. In de volksmond wordt Mexico ook weleens het land van de drie culturen genoemd. Het is een enorm land met veel contradicties. De culturele tradities en gewoonten van zowel de Azteken, Olmeken, Maya's en Spanjaarden zijn hedendaags nog overal voel- en zichtbaar. Het is dan ook niet vreemd dat de historie van Mexico eeuwen teruggaat. 

Cancún

De Mexicaanse stad Cancún staat vooral bekend om het feit dat het de grootste badplaats is. Wie echt lekker wil genieten van zon, zee en strand is hier namelijk helemaal in zijn element. De meest mooie kustlijn vindt u bij de Kukuclan boulevard. De 223 kilometerslange boulevard is gelegen bij het schiereiland 'Isla Cancun' dat vol staat met hotels en appartementen. Als u van plan bent om de onderwaterwereld te ontdekken, is de kustlijn van Cancún ook zeker weten een must. Niet alleen is het een fanatische plek om te duiken of snorkelen, wie van surfen houdt is hier ook helemaal op de juiste plek. Op dit gebied is er dan ook voldoende aanbod, kies bijvoorbeeld voor een aantal lessen kitesurfen of ga een dag mee duiken. Wilt u meer zien? Ga dan naar het onderwatermuseum MUSA. Al snorkelend of duikend ziet u honderden beelden, omringd door kleurrijke vissen of schildpadden. Ook boven water kunt u de laatst genoemde zoogdieren tegenkomen. De schildpadden leggen vaak hun eieren langs de kustlijn en hierdoor is het dus soms ook mogelijk om te zien hoe de kleintjes uit het ei kruipen en hun weg naar zee vervolgen. 

Yucatán

Als er een plek in Mexico is waar u veel kunt ondernemen, dan is het Yucatán wel. Dit gebied is de perfecte locatie voor wanneer u een combinatie wilt van cultuur en natuur, maar ook van zon, strand en relaxen. Er is een hoop te ontdekken en zijn dan ook een hoop bezienswaardigheden die u waarschijnlijk graag wilt bewonderen. Om te beginnen kunt u het het wereldwonder van Mexico natuurlijk niet overslaan, namelijk de Chichén Itzá. Dit is een oude May-stad die een plek verovert heeft op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en hiermee bekendstaat als één van de zeven wereldwonderen. Het tempelcomplex van Chichén Itzá is zeer indrukwekkend  vanwege het feit dat het een immens gebouw is. Als u geïnteresseerd bent in de verhalen achter Chichén Itza, is het vooral heel leuk om samen met een gids een bezoek te brengen aan dit wereldwonder. Als u toch in Yucatán bent, is het leuk om op een later tijdstip ook nog de overige Mayatempels, zoals Uxmal, Tulum en Coba te bezoeken. Deze zijn allemaal wat minder toeristisch, maar zeker ook de moeite waard. Ook de stad Mérida is een aanrader. Mérida is de grootste stad van het schiereiland en is met name leuk om een beetje doorheen te slenteren. Ga bijvoorbeeld naar de markt waar u veel handgemaakte producten aantreft of naar één van de vele kleurrijke pleinen. Heeft u weleens van het roze meer gehoord in Yucatán? Misschien niet, maar tijdens uw vakantie in Mexico is dat wel zeker een plek die u niet over kunt slaan. U kunt het meer bewonderen in het vissersdorpje Las Colorades bij het natuurgebied Rio Lagarto Biosphere Reserve. Dit gebied staat bekend om de vele dieren die hier leven, zoals jaguars, flamingo's en krokodillen. Juist omdat het water barst van de roze algen en garnalen, kleurt het water roze. Een vreemd maar zeer bijzonder verschijnsel. 

Mexico-Stad

Het gelijknamige Mexico-Stad staat met name bekend om haar rijke geschiedenis. Met zo'n twintig miljoen inwoners vormt de stad een bruisend geheel waar u terecht kunt voor prachtige pleinen, groene parken en interessante musea. Daarentegen kent de stad ook een andere kant met veel criminaliteit en sloppenwijken. In principe treft u twee werelden aan, maar dat is juist ook wat Mexic0-Stad zo fascinerend maakt. Om te beginnen kunt u bij een bezoek aan Mexico-Stad het centrum echt niet overslaan. Het plein Zócalo is de centrale plek in de stad en wordt vooral omringd door regeringsgebouwen en een presidentieel paleis. Er heerst hier veel levendigheid en u kunt verschillende monumenten bezoeken die gelegen zijn aan het plein. De belangrijkste bezienswaardigheid is La Cathedral Metropolitana, waar u de ruïnes van de Templo Mayor vindt. U treft hier een openluchtmuseum aan dat in het teken staat van de ruïnes van de Azteken. Wilt u iets overhouden aan uw bezoek aan Mexico-Stad? Ga dan richting La Condesa, de plek waar u de leukste winkels vindt in een art-deco stijl. Ook kunt u hier een terrasje pakken of ergens lekker een hapje gaan eten. In Nederland staat La Condesa ook wel bekend als de Mexicaanse Jordaan. Voor wie op zoek is naar wat meer historie en culturele activiteiten, zijn de musea in Mexico-Stad zeker de moeite waard. U kunt bijvoorbeeld naar het Nationaal Museum voor Antropologie gaan, waar u één van de grootste archeologische collecties ter wereld vindt. Of ga naar het Frida Kahlo Museum, waar de echte kunstliefhebber beslist heen moet gaan. U treft hier vele zelfportretten aan. Het is niet voor niets dat dit ook wel de trots van Mexico genoemd wordt. Tot slot is het ook een aanrader om een bezoek te brengen aan Pase de la Reforma, een deel van Mexico-Stad, waar u direct kennis kunt maken met de Mexicaanse cultuur. Het is misschien wel de meest indrukwekkende straat van heel Mexico-Stad, die in 1860 gebouwd is en vooral gekenmerkt wordt om door de smalheid in de straat, typische Mexicaanse sfeer en moderne gebouwen. 

Cenotes

Misschien wel het meest bijzondere om te doen is het zwemmen in een cenote. Het is een heel uniek natuurverschijnsel die u vooral ontdekt in Yucatán, maar ook in andere delen van Mexico te vinden zijn. Een cenote is een waterpoel of watergrot en is afgeleid van het woord Dzonot, wat 'de afgrond' betekent volgens de Maya's. Volgens hen is het ook een heilige plaats die naar de onderwaterwereld leidt. Vroeger werden de cenotes zelfs gebruikt om mensen te offeren, maar omdat het niet vanzelfsprekend was om te zwemmen, eindigde dit vaak in een dood. Vandaag de dag worden de cenotes daar niet meer mee geassocieerd. Het zijn nu vooral plekken waar veel mensen graag een duik willen nemen, Het zijn prachtige plekken waar veel mensen naar toe willen gaan. Onthoud echter wel dat de meest grote cen0tes alleen toegankelijk zijn als u hier een kaartje voor koopt.

íQué Padre!

Dat is wat wij kunnen blijven zeggen als het om Mexico gaat. Er is zoveel te zien en beleven of het nu om Yucatán met onder andere de Chichén Itzá gaat of om de prachtige cenotes gaat. Op elk front is er zat te beleven en dan te bedenken dat er nog zoveel meer te ontdekken is. Wat dacht u bijvoorbeeld van Playa del Carmen of van de Piek van Orizaba (de hoogste berg van Mexico)? Er zijn dus maar zat redenen om deze bijzondere bestemming te verkennen. Wij vertellen u graag meer over deze bestemming!

 

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.

Benieuwd naar andere de andere blogs, zoals die van Mallorca, Kenia of China Klik dan hier!