· 

Namibie: overweldigend mooi

Geschreven door: Iris de Jong

Imposant, overweldigend en uniek. Er zijn zoveel landen op onze aardbol die we graag zouden willen bezoeken, maar een bezoek aan Namibië, is met geen pen te beschrijven. Het uitgestrekte land is vooral bekend dankzij zijn fascinerende natuurparken met wildlife waar onder andere de zeer zeldzame woestijnolifant leeft. Dat is uiteraard niet alles, want we kunnen de Kalahari woestijn met haar roodbruin zand, de Zambezi regio met haar waanzinnige rivieren en Damaraland dat bijna volledig bestaat uit rotsen, natuurlijk ook niet vergeten. Daarnaast is dit Afrikaanse land op het gebied van cultuur ook zeer interessant dankzij de verschillende bevolkingsgroepen en de geschiedenis die voor een groot deel nog voortleeft in het heden. Bent u er klaar voor om naar een land te gaan dat overweldigend mooi is? Reis dan alvast met ons mee langs de mooiste plekken van Namibië.

Over Namibië

Als er iets is waar Namibië bekend om staat, dan is het wel om de prachtige natuur. Uitgestrekte vlakken waar de mooiste dieren leven en de meest fascinerende natuurverschijnselen zijn ontstaan. Het land ligt in het zuidwesten van Afrika aan de zuidelijke Atlantische oceaan. De buurlanden van Namibië zijn Zuid-Afrika, Angola, Botswana en Zambia. Dat Namibië ook wel het land van de ruimte genoemd wordt, vinden wij niet zo vreemd. Met een oppervlakte van 830.000 vierkante meter is het land immens groot, maar ligt het inwonersaantal zeer laag. Hierdoor wordt Namibië getypeerd als ruimtelijk en zorgt dit voor een geweldige, natuurrijke en authentieke omgeving waar niet de mens de overhand heeft, maar de waanzinnige natuur. Net zoals bij buurland Zuid-Afrika, hebben de Nederlanders ook in Namibië hun sporen achtergelaten. Ook de invloeden van de Duitse en Engelse kolonisten zijn nog steeds merkbaar. Dit komt met name tot uiting wanneer je de plaatsnamen op de borden langs de weg ziet. Denk hierbij aan de hoofdstad Windhoek. Deze naam is afgeleid van Winterhoek en hiermee vernoemd naar een boerderij waar een bekende Namei leider geboren is. Bovenal is Namibië een geweldig vakantieland, waar de flora en fauna u ieder moment blijven verbazen. Het lijkt soms net of u naar een kunstwerk kijkt.

Damaraland

Het gebied Damaraland start ten noorden van Swakopmund en strekt zich uit over een gebied van 600 kilometer land richting het noorden van het Etosha. Damaraland is met name zo uniek omdat het een continue afwisselend landschap kent. Waar het begint met een open graslandschap, eindigt het met waanzinnige rotslandschappen. Dit gebied met recht uniek te noemen, omdat het een woestijnachtig landschap heeft, waar vervolgens ook weer prachtige dieren leven. Wat denkt u van struisvogels, leguanen en gemsbokken die omgeven worden door roodgekleurde rotsen en bergen.  Wat het Damaraland nog meer zo bijzonder maakt is het dat in het zuiden de zeer bijzondere woestijnolifanten leven. Wanneer u in dit gebied bent. zijn de Bushman Paintings echt must om te bezoeken. Deze bevinden zich in de Twyfelfontein en behoren tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wat het zo uniek maakt, is dat de tekeningen die hier zichtbaar zijn, niet gemaakt zijn door de mens, maar dat dit kunstwerk afkomstig is van moeder natuur. Door middel van natuurverschijnselen zijn deze in de rotsen gekerfd. Daarnaast zijn vlak bij de Twyfelfontein de Orgelpijpen te vinden. Deze zijn leuk om te bezoeken als u toch in de buurt bent en leveren fantastische foto's op. Tot slot leven de zeer unieke woestijnolifanten in de droge rivierbedding van de Abahuabrivier, welke gelegen is in het noorden van Damaraland. U kunt het natuurlijk beslist niet overslaan om deze prachtige dieren met eigen ogen te bewonderen.

Windhoek

De hoofdstad van Namibië is het echte economische hart van het land U kunt het zich niet voorstellen, maar tot eeuwen geleden werd Windhoek met name bewoond door slechts een aantal lokale stammen. Dat kwam vooral doordat er vanuit de koloniën geen interesse was in dit gedeelte van Namibië. Uiteindelijk maakte dit 'overgebleven' stuk land uit van Duitsland en daarom verhuisden ook veel Duitsers naar Namibië. Vervolgens verhuisden ook veel Zuid-Afrikanen, waardoor het tot voor kort stuk 'overgebleven' land opeens begon te bruisen. Vandaag de dag is Windhoek dus met name bekend als hoofdstad van Namibië en eveneens als grootste stad van het land. Ondanks dat Windhoek een interessante historie heeft op het gebied van cultuur, heeft het minder te bieden dan andere hoofdsteden op het gebied van toerisme. Desalniettemin, is de Chistuskirche wel echt een must om te bezoeken en dat is ook waar de hoofdstad van Namibië bekend om staat. Verder is het oude historische station ook zeker een locatie die de moeite waard is om te bezoeken, met name omdat zich hier een oud stoomlocomotief bevindt. Tot slot kan de cultuurliefhebber ook terecht bij het Nationaal Museum en het Transportmuseum. 

Kolmanskop

U zult het niet verwachten, maar midden in de woestijn van Namibië, bevindt zich een ware spookstad. Het verhaal gaat dat in Kolmaskop ooit diamanten werden gevonden en dat het daarom de hemel op aarde was. Desalniettemin heeft de woestijn in de loop der jaren bezit genomen van het kleine dorpje. De ooit zo mooie villa's staan inmiddels in metershoog zand. Een tour door dit opmerkelijke spookstadje, zal u wellicht de zenuwen bezorgen, maar is meer dan de moeite waard. De zonsondergang -en opgang zijn ook echt momenten waarop het een genoegen is om in Kolmaskop te zijn. Met name, omdat het uitzicht dan betoverend mooi, maar de omgeving des te spannender. Voor fotografen is dit al helemaal een paradijs op aarde. 

Sossusvlei

Het is wellicht de meest bekende plek in Namibië; de Sossusvlei. Wie houdt van unieke en speelse landschappen, moest beslist naar de Sossusvlei. Hier vind u de grootste zandduinen van het land die telkens weer van kleur veranderen bij het opkomen en zakken van de zon. Het zorgt voor een waanzinnig beeld dat u met geen mogelijkheid mag missen. Er zijn een aantal zandduinen die zeer hoog zijn en hierdoor een andere naam hebben verkregen, zo hebben we de Big Daddy and Dune 45. De big Daddy is maar liefst 325 meter hoog en Dune 45 staat met name bekend om haar geweldige uitzichten bij zonsopkomst. Het is beslist een locatie die nu niet over mag slaan bij een bezoek aan Namibië.

Etosha National Park

Als u in een Afrikaans land bent, is er natuurlijk een ding dat u eigenlijk beslist niet over kan slaan en dan hebben we het uiteraard over de safari. Laat u onderdompelen in de Afrikaanse natuur en ontdek al het moois waar ook Namibië om bekend staat. Ga bijvoorbeeld richting Etosha National Park, het grootste natuurpark van Namibië. Ook staat het bekend als één van de mooiste parken op het hele Afrikaanse continent. Er is een enorme zoutpan dat de dierlijke inwoners van dit park enorm aantrekt en het omliggende Etosha National park staat er met name om bekend dat er een ongekende hoeveelheid dieren leeft. Het is een ontzettend indrukwekkende ervaring om alle dieren in hun natuurlijke omgeving te bewonderen en absoluut onmisbaar tijdens een reis naar Namibië. Zie de immense olifanten langs de jeep passeren, leeuwen hun prooi overvallen en zie de giraffen eten van de hoogste bomen. Het kan allemaal en juist dat onverwachte maakt een safari, bijvoorbeeld in Etosha National Park zo uniek en bijzonder.

Overweldigend mooi

Het lijkt onmogelijk, maar er valt nog steeds zoveel meer te ontdekken en zien in het prachtige Namibië. Ga bijvoorbeeld naar de Kalahariwoestijn waar u stokstaardjes kunt bewonderen, naar de Zambazi regio waar de vier rivieren met elkaar in aanraking komen of Fishriver Canyon, wat de op een na grootste canyon is en voor een waanzinnig beeld zorgt. Namibië is dus een fantastische bestemming omgeven door geweldige natuurverschijnselen. Wij kunnen niet anders zeggen dat Namibië overweldigend mooi is!

 

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.