· 

Op ontdekkingsreis door Nieuw-Zeeland (deel 1: het Noordereiland)

Door: Iris de Jong

De indrukwekkende en ongerepte natuur in combinatie met de knusse en gezellige steden. De mooiste bezienswaardigheden en de meest spectaculaire activiteiten. Het is haast onmogelijk om niet onder de indruk te zijn van dit unieke land. Maar dan heerst nog een belangrijke vraag: een bezoek brengen aan het Noorder- of het Zuidereiland? Om deze keuze te vergemakkelijken, maken we voor dit land twee blogs en vandaag beginnen we onze ontdekkingsreis met het Noordereiland! 

Maar eerst wat algemene informatie

Nieuw-Zeeland heeft, zoals uit de naam eigenlijk al blijkt, een belangrijke connectie met Nederland. Het land heeft haar naam te danken aan de provincie Zeeland. Dit zal vast en zeker niet zo gemakkelijk uit te spreken zijn voor de inwoners, want zij houden het bij de naam Aotearea. De eerste inwoners van Nieuw-Zeeland waren de Maori's, die gekenmerkt worden door hun bijzondere cultuur. Op het moment is zo'n 14% van de bevolking uit Nieuw-Zeeland Maori. Verder wordt Nieuw-Zeeland gezien als één van de mooiste landen van de wereld, doordat het zo'n mooie natuur heeft. Juist omdat Nieuw-Zeeland hier zo trots op is en dit wil koesteren, is maar liefst een derde van Nieuw-Zeeland beschermd natuurgebied in de nationale parken en/of reservaten. Dit is wel vijf miljoen hectare! Daarom is het een gemiste kans om niet zoveel mogelijk van deze indrukwekkende natuurparken te ontdekken. Tijd om hier wat meer over te weten te komen.

City of sails

Bij een bezoek aan Nieuw-Zeeland, kan u de grootste stad van het land, Auckland, natuurlijk niet overslaan. Wanneer u deze stad bezoekt, zijn er direct een aantal dingen die opvallen, zoals de Skytower, die maar liefst een hoogte van 330 meter heeft. Van oorsprong is het een televisietoren, maar menig bezoeker kent deze vooral van de skyline, waar de toren met kop en schouders bovenuit komt. De stad wordt verder omringd door vulkanische grond en is dan ook gebouwd op 50 vulkanen, daardoor is de stad wat hobbelig. Auckland is ook dé plek waar u moet zijn als u wat over de geschiedenis van de Maori's te weten wilt komen, zoals in het Auckland Museum. De echte shopliefhebber kan zich flink uitleven in Queens Street, het belangrijkste winkelgebied van de stad. Ook Parnell is een aanrader, waarbij u direct door Albert Park en Alten Park gaat. waar u wat meer kleine, unieke winkeltjes vindt die zich onderscheiden van het drukke winkelgebied. Tot slot kunt u in Auckland niet heen om de haven, waar dagelijks maar liefst rond de 140.000 jachten liggen. Dit zorgt voor een prachtig uitzicht!

Roturua

Dé thuisbasis van de geisers, warmwaterbronnen, zwavelpoelen, u vindt het allemaal in Rotorua. Dat is al prachtig, maar zeker weten niet het enige! Bezoek een van de verschillende parken, zoals het Whakarewarewa Geothermal Village. Hier komt u veel te weten over de Maori cultuur en kunt de Pohuty Geyser bewonderen. De omgeving is waanzinnig mooi, wat ervoor zorgt dat dit een onvergetelijke indruk achterlaat. Er zijn ook veel sportieve activiteiten te beleven, wat dacht u van mountainbiken? Raften behoort ook tot de mogelijkheden en dat kunt op doen op de Kaituna River. Deze staat bekend als één van de beste rivieren om zulke watersporten te beoefenen. Omringd door de jungle en bossen, kunt u ook nog naar de hoogste raftwaterval van de wereld: de Tutea Waterfall. Er is hier maar genoeg te beleven!

 

Whangarei Falls

Op ongeveer twee uur afstand van Auckland bevindt zich de grootste stad in het noorden van het Noordereiland, Whangarei. Deze stad is met name bekend door haar 26 meter hoge watervallen. Wilt u wat anders dan het openbaar vervoer om de watervallen te bezoeken? Kies dan voor een heuse hiketocht! Met de bruggen die om de waterval heen lopen, geniet u van een adembenemend uitzicht.

Art Deco

We vervolgen de reis naar Napier! Dit is een hele mooie én nieuwe stad aan de oostkust van het Noordereiland. In de jaren 30 is de stad door een zware aardbeving getroffen. Gedurende de wederopbouw is besloten voor een totaal andere aanpak. De architectuur is écht van die tijd met de volledige inrichting volgens de Art Deco Stijl. Het is net of u zich in een totaal andere wereld bevindt met oude gebouwen, elegante stijl en een romantische sfeer. Geniet in een van de restaurantjes, bekijk het uitzicht en bezoek de gezellige winkeltjes. De indrukken van het verleden blijven u in het heden nog lang bij!

De Ruapehu vulkaan

Wandelaars opgelet! Vanaf de Ruapehu vulkaan heeft u de prachtigste uitzichten op andere vulkanen zoals de Tangario en Taranaki. Daar waar in de zomer de bloemen op de vulkanen te zien zijn, en u activiteiten kunt beoefenen zoals bungeejumpen, vissen en raften, kunt u ze in de wintermaanden bezoeken met een dikke laag sneeuw om vervolgens te gaan sn0wboarden. Wie van een actieve vakantie houdt, mag deze plek zeker niet overslaan!

Dit was slechts een greep uit de activiteiten en bezienswaardigheden. Het Noordereiland biedt al zoveel moois en unieks aan, maar we zijn er nog niet! Over een paar weken verschijnt deel 2 van dit blog, met dat wat het Zuidereiland te bieden heeft. In de gaten houden dus! Hei Kona Ra, oftewel: tot dan op zijn Maori's!

 

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.

 

Benieuwd naar andere de andere blogs, zoals die van Canada, West-Maleisië of Jamaica?  Klik dan hier!