· 

Op vakantie in eigen land: Drenthe

Geschreven door Marola Bastiaanse, eindbewerking en visueel design door Iris de Jong

We reizen van provincie naar provincie, het hele land door. Daar waar we nu al langs vele mooie steden, natuurparken en attractieparken zijn geweest, komen we nu terecht in Drenthe. De provincie van de hunebedden en de waanzinnige natuur. We gaan onder andere langs natuurpark de Honsrug, Emmen en Assen. Ook dit keer sluiten we weer af met een video om u een impressie te geven van deze waanzinnige provincie én hebben we een aantal mooie accommodaties op kaart gezet. Lees snel verder en ontdek wat Drenthe u te bieden heeft.

Over Drenthe

Een magische provincie met de meeste fietspaden van heel Nederland. Stap je op de fiets dan kom je langs de mooiste plekken die Drenthe te bieden heeft en geniet je van het getjilp van de vogels en de zonlicht door de bomen. Echter deze regio beschikt ook over geschiedenis. Dit is onder andere te vinden in Kamp Westerbork bij de plaats Hooghalen. Dit kamp heeft meerdere functies gehad maar staat bekend als Joods doorgangskamp tijdens de Tweede Wereldoorlog of plan een bezoek naar de welbekende hunebedden op de Hondsrug. Verder heeft deze regio ook leuke steden zoals Assen en Emmen, diverse dieren- en pretparken waaronder Dierenpark Emmen en Plopsa Indoor in Coevorden, maar kun je je ook heerlijk terugtrekken en een wandeling maken in een van de drie natuurgebieden die Drenthe rijk is waaronder Nationaal Park Dwingelderveld en Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Volop keuze, dus deze provincie is zeker een bezoek meer dan waard!

Assen

De hoofdstad van Drenthe is Assen. Deze plaats is vooral bekend van de TT, de Tourist Trophy. Dit is een jaarlijkse motorrace op het Circuit Assen. De TT Assen wordt de laatste jaren gehouden op de laatste zondag in de maand juni. Uiteraard heeft Assen buiten het circuit nog meer te bieden, denk hierbij aan de historische binnenstad, de Overcingel (een achtiende eeuws landgoed), het huis van bewaring uit 1840 en enkele andere rijksmonumenten of ga heerlijk shoppen in de diverse (overdekte) winkelcentra die in de verschillende wijken van Assen gelegen zijn. De dag kunt u ontspannen afsluiten in de binnenhaven van de stad. Dit is de beste plek om met een hapje en een drankje na te genieten van een heerlijke dag. Assen is een stad die leuk is om een dagje te bezoeken.

Hunebedden

Een Hunebed is een grote grafkamer die bestaat uit minimaal drie, maar vaak meer, staande draagstenen waarover een, of meerdere platte dekstenen zijn gelegen met de ingang vaak aan de zuidzijde. Ze worden ook wel Dolmen genoemd. Ze zijn gebouwd tussen 3350 en 3050 voor Christus. In Nederland zijn er 54 waarvan vele, 52 stuks, in de provincie Drenthe over het landschap verspreid liggen. De meeste liggen op de Hondsrug. Het grootste hunebed, van ruim 22 meter lang en met de grootste steen (die meer dan twee ton weegt), is te vinden bij het plaatsje Borger, vlakbij het het Hunebedcentrum. Veel van deze prehistorische hunebedden zijn in de afgelopen eeuwen vernield om de stenen te gebruiken als bouwmateriaal voor bijvoorbeeld huizen, kerken en andere panden. Tegenwoordig zijn de overgebleven hunebedden of delen daarvan vaak beschermd als archeologisch monument.

Nationale parken

Drenthe heeft drie Nationale parken namelijk Nationaal Park Drents-Friese Wold, Nationaal Park Dwingelderveld en het Nationaal beek- en esdorpenlandschap, met een totale oppervlakte van 198 vierkante kilometer. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een van de grootste natuurgebieden van Nederland met bos, heide stuifzand, beekjes en graslanden. In 2000 werd dit park aangewezen als Natura2000 omdat dit park tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa behoort. Het Nationaal Park Dwingelderveld heeft heide, maar ook bossen, esdorpen, grafheuvels en vennetjes en is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa en het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa waar je talloze bijzondere planten en dieren kunt spotten. Buiten dan heeft dit park ook de grootste concentratie van prehistorische monumenten van ons land. Vanaf 2019 heeft dit park een nieuwe naam namelijk Nationaal Park Drentsche Aa. Al deze nationale parken zijn heel goed te paard, te voet of op de fiets te ontdekken. 

Emmen

Een groene stad met een sfeervol centrum, een prachtig plein, een stadspark, winkels en restaurants dat is Emmen. De bijnaam van deze stad is Vlinderstad, dit naar het voormalige, in 1935 opgerichte, (Noorder) Dierenpark Emmen, dat in 2016 werd opgevolgd door Wildlands Adventure Zoo Emmen. Buiten het feit dat Wildlands Adventure Zoo de trekpleister van deze stad is, kun je hier ook een heerlijke stadswandeling maken langs leuke winkels en galeries. Net buiten de stad ligt het Veenpark. Hier wordt weergegeven hoe men vroeger in het veen woonde, werkte en leefde. In dit Veenpark ligt ook de woonklomp van Alfred Jodocus Kwak, een creatie van Herman van Veen, die internationale bekendheid kreeg in de gelijknamige tekenfilmserie, die werd geproduceerd van 1989 tot 1991. Er is zoveel te beleven in deze stad, zoals de vlindermarkten en diverse andere evenementen (met name in de zomer), dat het niet altijd lukt om alles op een dag te ontdekken.

De Hondsrug

Het Hondsruggebied is het enige UNESCO Global Geopark in Nederland. In de IJstijden werden de ruggen en dalen gevormd. De mens, zelfs de Neanderthalers, die er eeuwen geleden woonden lieten er hun sporen na en bouwden ze hun dorpen, boerderijen en kerken middenin de heidevelden en zo hebben ze het landschap de vorm gegeven zoals dat het heden ten dage in Oost-Drenthe is. Dankzij deze unieke geologische ontstaansgeschiedenis heeft UNESCO dit gebied erkend als een van de 120 Global Geopark in de wereld.

Drenthe, de provincie van de hunebedden en de meeste fietspaden. Uiteraard heeft deze provincie buiten dat nog talkrijke andere leuke plekken om te ontdekken. Wilt u daar meer over weten of wilt u deze streek met eigen ogen gaan bekijken? Neem dan contact met ons op per mail, telefoon of maak een afspraak en wij informeren u graag over deze unieke regio. 

We hebben verschillende mogelijkheden om te overnachten buiten degene die hierop de kaart staan aangegeven. Vraag naar de mogelijkheden.