· 

Op vakantie in eigen land: Flevoland

Geschreven door Marola Bastiaanse, eindbewerking en visueel design door Iris de Jong

We zijn inmiddels goed onderweg met onze rondreis door Nederland. Na al een verscheidenheid aan natuur en cultuur te hebben gezien, zijn we nu beland in de jongste provincie van ons land, namelijk Flevoland. Ga digitaal met ons mee naar de Oostvaardersplassen, Urk, Lelystad en de Markerwadden. Maak u gereed voor wederom een fantastische provincie en zie aan het einde van dit blog een aantal locaties waar u kunt verblijven. Zo wordt vakantie in eigen land een waar feest. Lees snel verder om meer over Flevoland te weten te komen!

Over Flevoland

De kleinste en tevens jongste provincie, sinds 1986, is gelegen in het midden van ons land. Het waterrijke Flevoland was honderd jaar geleden nog een zee. Ze bestaat uit twee delen, de Noordoostpolder en de Flevopolder, die zijn ontstaan toen de voormalige Zuiderzee in de vorig eeuw werd drooggelegd. Het is een Provincie die door mensenhanden is gemaakt en welke ruim vier meter onder zeeniveau ligt en wordt beschermd door kilometers aan dijken. Water- en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in deze streek want het is een geweldige locatie voor zeilers, surfers en zwemmers en er zijn diverse natuurgebieden zoals de Oostvaardersplassen en Horsterwold, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Er is zelfs een tulpenroute waardoor je per fiets, auto of al wandelend de vele tulpensoorten in de provincie kunt ontdekken. Verder zijn er nog heerlijke stranden en leuke plaatsen. Flevoland biedt alles voor een mini vakantie of een dagje uit!

Lelystad

De hoofdstad van Flevoland is gelegen aan het IJsselmeer en is vernoemd naar Cornelis Lely, de man die ervoor gezorgd heeft dat de Zuiderzee kon worden afgesloten. Water staat hier centraal door de Bataviahaven en de stranden, waaronder het Houtribhoekstrand maar er valt nog meer te beleven. Zo is er voor de shopliefhebbers het oudste outletcenter van Nederland gevestigd, het Batavia Stad Fashion Outlet welke is gelegen aan het Markermeer en verder kunt u naar Batavialand, waar u replica´s van beroemde VOC-schepen kunt bekijken of naar het Aviodrome, het grootste Nederlandse museum voor lucht- en ruimtevaart en voor de meer actievelingen onder ons zijn er tal van watersportactiviteiten en worden er jaarlijks diverse festivals zoals Lelystart, Seabottom Jazz festival en Sunsation georganiseerd. 

Urk

Een klein, maar zeer charmant, vissersdorp dat tot 1939 een voormalig eiland in de Zuiderzee was. Door de inpoldering ligt het nu aan het IJsselmeer maar het heeft nog steeds de grootste vissersvloot van Nederland want de scheepvaart en visserij is tegenwoordig ook nog een belangrijke bron van inkomsten voor de Urkers. Niet voor niets, is dan ook de haven van Urk het kloppend hart van het dorp. Hier wordt de vis dagelijks aan wal gebracht en staat deze vers op het menu in een van de vele visrestaurants die Urk rijk is. Verder kun je in Urk het vissersmonument, het geboorte huis van schrijver Appie Baantjer, het oude raadhuis, de Bethelkerk en de vuurtoren bezoeken. 

Markerwadden

Een eilandengroep van vijf eilanden die gelegen zijn in het Markermeer en deel uitmaakt van het Nationaal Park Nieuwland. De eilanden zijn uit zand en slib gemaakt om de natuur een handje te helpen. Vier van de eilanden zijn gereserveerd voor de natuur en een eiland is opengesteld voor bezoekers, het Haveneiland. Dit eiland is alleen per boot te bereiken, welke vaart vanaf de Bataviahaven in Lelystad, in de periode van halverwege april tot halverwege oktober, en beschikt over ongeveer twaalf kilometers aan wandelpaden. Verder is er ook een uitkijktoren van 12 meter hoog, de Steltloper, die een mooi uitzicht geeft op de andere eilanden en het Markeermeer. 

Schokland

Net als Urk is dit een dorpje een voormalig eiland in de Zuiderzee. Hier bevinden zeer veel overblijfselen van een zeer rijk verleden zoals resten van visserswoningen, ruïnes van de kerk van Ens, de haven van Emmeloord, een replica van een echte Schokkerwoning op de terp de Zuidert en nog enkele andere rijksmonumenten. Sinds 1995 staat dit dorpje op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Verder is het mogelijk om de gesteentetuin, met keien die uit Scandinavië komen, het Museum Schokland, waar de geschiedenis van Schokland wordt verteld, of het 50 jaar oude Schokkersbos waar zeldzame paddenstoelen, varens en mossen groeien te bezoeken. 

Oostvaardersplassen

Een beschermd natuurgebied, wat net als de Markerwaden deel uitmaakt van het Nationaal Park Nieuwland, tussen Lelystad en Almere is een waar paradijs voor iedere natuurliefhebber. Het is een groot vogelrijk moerasgebied met waterplassen, ruige graslanden, rietvlaktes en bossen waar, onder andere, ganzen, lepelaars, aalscholvers, zeearenden, heckrunderen en konikpaarden hun leefgebied hebben. Het is gelegen midden in de polder waardoor het een uniek stukje natuur in Nederland is. Ondanks het feit dat het een beschermd natuurgebied is kun je deze toch bezoeken en prachtige wandelingen of fietstochten maken. 

Flevoland, de waterrijke provincie waar de natuur en ruimte centraal staan. Actief zijn op het water of juist ontspannen in de natuur. In Flevoland kan het allemaal. Wilt u meer informatie over deze provincie of wenst u deze te gaan bezoeken? Neem dan contact met ons op per mail, telefoon of maak een afspraak en wij vertellen u graag meer over de jongste provincie van ons land.

We hebben verschillende mogelijkheden om te overnachten buiten degene die hierop de kaart staan aangegeven. Vraag naar de mogelijkheden.