· 

Op vakantie in eigen land: Friesland

Geschreven door Marola Bastiaanse, eindbewerking en visueel design door Iris de Jong

We zijn langs bijna alle provincies gereisd en hebben er nog maar één te gaan. Onze laatste bestemming is Friesland! De provincie wanneer het gaat om de eindeloze schaatstochten, de adembenemende steden Leeuwarden en Sneek, maar natuurlijk ook van de typische eigen cultuur met haar Friese taal en gewoonten. Op vakantie in eigen land was nog nooit zo leuk, uniek en bijzonder. Reist u digitaal met ons mee langs de laatste blog in de reeks van deze blogserie?

Over Friesland

Deze provincie, met name, bekend van de wereldberoemde Elfstedentocht, is gelegen in het noorden van ons land. Buiten de uitgestrekte landschappen, prachtige landerijen, bossen en heidens bestaat Friesland ook voor een behoorlijk deel uit water. Dus watersporters kunnen hier hun hart ophalen. Van schaatsen in de winter langs de elf steden tot het Skûtsjesilen, de Friese zeilwedstrijden met skûtsjes (vrachtschuitjes), in de zomer. Net als Groningen heeft Friesland buiten het Nederlands ook een eigen taal namelijk het Fries en sinds 1997 is de officiële naam van de provincie veranderd van 'Friesland' in 'Fryslân'. Buiten de mooie natuur heeft Friesland leuke steden Leeuwarden, Sneek en Harlingen. Friesland is geliefd bij jong & oud. Niet voor niets zeggen de Friezen "Fryslân boppe!".

Leeuwarden

Dit is de hoofdstad van de provincie Friesland en was in 2018 dé culturele hoofdstad van Europa. De binnenstad van Leeuwarden is eigenlijk een soort van openluchtmuseum met vele historische pakhuizen en gebouwen waaronder de blokhuispoort, het stadhuis, de Waag van Leeuwarden, de Oldehove en de St. Bonifatiuskerk die je door middel van een leuke stadswandeling allemaal kunt bekijken of breng een bezoek aan het Fries Museum, bezichtig Leeuwarden via het water en vaar met een bootje over het nieuwe Kanaal of ga heerlijk ontspannen een hapje en drankje doen in de vele gezellige horecagelegenheden die, onder andere, aan de grachten van deze stad zijn gelegen. Leeuwarden is een bruisende stad en het is zeker de moeite waard om hier een paar daagjes te verblijven.

Sneek

Met het Sneekermeer en de historische binnenstad met diverse rijksmonumenten zoals de Martinikerk, het stadhuis, de gezellige winkeltjes, restaurantjes en terrasjes, de Sneeker Waterpoort aan de Stadsgracht en het Fries Scheepvaart museum is Sneek zonder twijfelen een van de gezelligste en leukste steden van Friesland. Maar er is meer… De Sneekweek, dit Fries zeilfeest dat georganiseerd wordt door de Koninklijke Watersportvereniging Sneek en de gemeente Súdwest-Fryslân is het grootste evenement op de Europese binnen wateren. Iedere dag zijn er gedurende die week diverse zeilwedstrijden op het Sneekermeer en de Goëngarijpsterpoelen. Tevens zijn er dan ook tal van evenementen zoals een vlootshow, een muziekfestival, een kermis en het Sneekweek Slotconcert.

Harlingen

Ook Harlingen is net als Groningen en Sneek een van de elf steden van de Elfstedentocht. Het is een gezellige, eigenzinnige, gemoedelijke karakteristieke zeehavenstad die is gelegen aan de Waddenzee (met bootverbindingen naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland). Buiten de vele, wel honderden, prachtige monumenten, pakhuizen, grachten, talrijke winkels, galeries, eethuisjes en restaurants is Harlingen ook bekend van de Visserijdagen. Dit is een vier dagen durend feest voor jong en oud, dat sinds 1959 in de laatste week van augustus wordt gevierd. Centraal hierin staan de culturele evenementen, de haven van Harlingen en uiteraard de visserij afgewisseld met dans, zang, markten en sportieve evenementen.

Elfstedentocht

Uiteraard mag ‘de Tocht der Tochten’ hier niet ontbreken. De Elfsteden route van bijna 200 kilometer telt elf steden namelijk: Leeuwarden, Sneek, Sloten, Stavoren, IJlst, Workum, Bolsward, Hindeloopen, Harlingen, Franeker en Dokkum. Deze tocht, die start en eindigt in Leeuwarden, werd voor het eerst in 1909 gereden en de laatste was, alweer een tijd geleden, in 1997, want de kans op een Elfstedentocht per schaats is pas mogelijk als het zeker minimaal een week flink vriest met temperaturen rond min tien. Daarbij zijn wind, sneeuwval en andere zaken ook belangrijke factoren voor het bepalen of deze schaatsmarathon daadwerkelijk kan doorgaan. Maar als het doorgaat is het een onwaarschijnlijk mooi evenement waarbij langs de route en in de plaatsen veel gezelligheid is. 

Heerenveen

 

Dit is dé stad van Friesland als het om sporten draait. Voetbal door SC Heerenveen in het Abe Lenstra Stadion, de turnsport in de Epke Zonderland Turnhal en het bekende Thialf ijsstadion waar schaatsliefhebbers zich kunnen vermaken, het is hier allemaal te vinden. Buiten de vele sportactiviteiten is er nog meer te doen in deze stad. Bezoek het museum Belvedere, maak een boottochtje, doe een wandeling door de vele historische straatjes en bezichtig de talloze monumenten waaronder de Crackstate, de Oenemastate, de Molen Welgelegen of ga een middagje shoppen in de leuke winkelstraatjes die Heerenveen rijk is en sluit af met een terrasje of een heerlijk diner in een van de vele restaurantjes. 

Friesland, een provincie vol historie, natuur en water. Voor de actievelingen op het water zeker een provincie om een keer met een bezoek te vereren, maar ook de landrotten komen niets te kort. Het heeft voor ieder wat wils. Uiteraard is er nog veel meer te beleven in Friesland. Wilt u met eigen ogen deze provincie ontdekken? Neem dan contact met ons op per mail, telefoon of maak een afspraak en wij informeren u graag over deze waterrijke regio.

We hebben verschillende mogelijkheden om te overnachten buiten degene die hierop de kaart staan aangegeven. Vraag naar de mogelijkheden.