· 

Op vakantie in eigen land: Gelderland

Geschreven door Marola Bastiaanse, eindbewerking en visueel design door Iris de Jong

Inmiddels weten we dat iedere Nederlandse provincie uniek is op haar eigen manier. Daar waar Limburg bekend staat om haar grotten en kastelen, Brabant om de gezelligheid en carnaval, Zeeland om haar prachtige stranden, biedt Gelderland ook weer zoveel moois. Denk aan het prachtige natuurgebied De Hoge Veluwe, Paleis 't Loo en de bekende steden Nijmegen en Apeldoorn. Lees snel de onderstaande blog om meer te weten te komen over Gelderland, maar vergeet ook niet de video over de prachtige Veluwe te bekijken onderaan de pagina.

Over Gelderland

Gelegen in het oosten ons land met een oppervlakte van 5.136 vierkante kilometer is ze de grootste provincie van Nederland. Ze beschikt over vier zeer verschillende streken, de Veluwe, de Achterhoek, het Rijk van Nijmegen en het Rivierenland waar je heerlijk kunt ontspannen en mooie wandel- of fietstochten kunt maken in de bossen, vennen, heide en heuvels. Buiten de prachtige natuur heeft deze regio ook tal van steden zoals Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn en kleine dorpjes zoals Zuthpen met hun eigen historische bezienswaardigheden. Verder biedt deze regio tal van attractie- en dierenparken zoals Amusementspark Tivoli, het Dolfinarium Harderwijk, de Apenheul. In deze provincie is voor iedereen iets te beleven!

Arnhem

Dit is de hoofdstad van Gelderland. Deze stad heeft een rijke en interessante geschiedenis die zicht deels onder de grond heeft afgespeeld. Er zijn diverse ondergrondse kelders en gangenstelsels die geopend zijn voor publiek en zeker de moeite waard zijn om te gaan bezichtigen. Verder beschikt Arnhem over historische monumentale gebouwen en kun je onder andere in het Spijkerkwartier en de 7straatjes heerlijk shoppen bij de vele karakteristieke winkels met een ieder hun eigen unieke aanbod. De dag kun je gezellig afsluiten met een borreltje of een hapje op de Korenmarkt. 

Nijmegen

Deze stad, gelegen aan de rivier de Waal, is vooral bekend door de wandel vierdaagse van Nijmegen maar ze heeft nog veel meer te bieden op cultureel en gastronomisch gebied. Er wordt gezegd dat deze stad de oudste stad van Nederland is, wat goed zou kunnen, want ze beschikt over vele historische gebouwen zoals de Stevenskerk, eeuwenoude pleinen zoals de grote markt en winkelstraten zoals de Lange Hezelstraat. Ook voor de gastronomen onder ons biedt Nijmegen een groot aanbod aan restaurants en eetgelegenheden. Verder leent de omgeving van Nijmegen zich uitstekend voor wandelingen door de bossen en het heuvelrijke gebied. 

Apeldoorn

Een groene plaats doordat ze beschikt over vele parken (maar liefst negen stuks) waaronder het Oranjepark, Verzetstrijderspark en Prinsenpark. Maar uiteraard staat Apeldoorn met name bekend vanwege het feit dat het Paleis het Loo hier is gelegen en vanwege de apenheul waar je heerlijk een dagje tussen de apen kunt vertoeven of ga lekker met de kids naar attractiepark Julianatoren. Ook liggen er in Apeldoorn vier grafheuvels dichtbij het centrum, tussen de Loolaan en de Burglaan, welke te bezoeken zijn. Qua cultuur is er door de modernisering weinig meer terug te zien buiten de authentieke gevels, smalle straatjes en de Grote Kerk in het centrum maar de plaats is zeker een bezoek waard. 

Zutphen

Een middeleeuwse Hanzestad gelegen aan de Gelderse IJssel. Het heeft cultuur-historisch zeer veel te bieden, vandaar dat vele monumentale gebouwen die dit stadje rijk is op de Nationale Monumentenlijst staan. Zuthpen is ook de stad van vele intieme hofjes zoals het Ouder Bornhof, het Kloosterhof en het Luthershofje. Enkele bezienswaardigheden die je zeker niet mag overslaan aan een bezoek aan deze stad zijn de St. Walburgiskerk, uit de elfde eeuw, de Wijnhuistoren uit de zeventiende eeuw en de Drogenapstoren uit de vijftiende eeuw om vervolgens heerlijk bij te komen van alle indrukken op een van de terrasjes of in een van de cafeetjes op de hout- of Groenmarkt. Jaarlijks in september wordt hier het Chocoladefestival georganiseerd. Alles wat met chocolade te maken heeft is dan te zien in de binnenstad van Zutphen. 

De Hoge Veluwe

De groene schatkamer van Nederland. Het is voor een groot deel gevormd door water, ijs en wind. Het Nationaal park De Hoge Veluwe bestaat voornamelijk uit een grote variatie aan groen met 5500 hectaren aan bos, naaldbos, loofbos, heide, stuifzanden en landbouwgronden en er leven onder andere herten, moeflons en wilde zwijnen. Ook kun je hier het Kröller-Müller Museum en het jachthuis bezoeken. Het hele jaar worden er van allerlei activiteiten en evenementen georganiseerd zoals safari’s en wandelingen (wel of niet onder leiding van een gids of boswachter), de Dag van het Paard en niet te vergeten de diverse streekmarkten met de Veluwse specialiteiten. Een mooie omgeving voor een wandeling of fietstocht. 

Gelderland. Een provincie die buiten alle natuurschoon ook bol staat van cultuur, fijne steden, kastelen, en knusse dorpjes. Wil je cultuur snuiven, shoppen of ben je op zoek naar rust in de prachtige natuur? Het kan hier allemaal. Uiteraard is er nog veel meer te zien dan het geen wij hierboven hebben vermeld. Wilt u deze provincie met een bezoekje vereren? Neem dan contact met ons op per mail, telefoon of maak een afspraak en wij informeren u graag over deze mooie streek.

We hebben verschillende mogelijkheden om te overnachten buiten degene die hierop de kaart staan aangegeven. Vraag naar de mogelijkheden.