· 

Op vakantie in eigen land: Groningen

Geschreven door Marola Bastiaanse, eindbewerking en visueel design door Iris de Jong

Er gaat niets boven Groningen! Deze slogan is niet op niets gebaseerd, want inderdaad: wat heeft Groningen veel te bieden! Ga mee naar de gelijknamige hoofdstad Groningen, ontdek het nationale park Lauwersmeer, bewonder de zeehondencrèche van Lenie 't Hart en verken Fraeylemaborg. Meer dan genoeg te zien en ontdekken dus. Lees snel verder om meer te weten te komen over Groningen en bekijk ook vooral de video om u even in de provincie te begeven.

Over Groningen

Deze provincie, welke een van de dunst bevolkte van Nederland is, is gelegen in het noordoosten van ons land, heeft hun eigen taal, het Gronings, en wordt ook wel Stad en Ommelanden genoemd. Dit, naar verluidt, omdat Groningen de stad was en de omliggende gebieden vroeger de ‘ommelanden’ werden genoemd. De provincie bestaat uit zeven regio’s namelijk Lauwersland, Westerkwartier, Hoogeland, Oldambt, Groninger Veenkoloniën, Westerwolde en Groningen en iedere regio heeft zijn eigen karakter, bezienswaardigheden waaronder vesting Bourtange, Klooster Ter Apel en beschikt over een prachtige natuur zoals Nationaal Park Lauwersmeer of het Oldambtmeer. Deze provincie is het zeker waard om te bezoeken tijdens een paar dagen weg. 

Groningen

De hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het wordt ook wel de jongste stad van Nederland genoemd. Dit omdat hier veel jongeren studeren, wel meer dan 50.000 waardoor het dus een echte bruisende studentenstad is. Voor ieder budget is er in Groningen de mogelijkheid om uit te gaan in een van de talloze kroegjes en eettentjes. Daarbij heeft deze stad ook vele cultuur historische gebouwen waaronder de Martinitoren (door de Groningers d'Olle Grieze genoemd) aan de grote Markt, musea en moderne architectuur. Verder zijn er evenementen zoals het Noorderzon festival, maar je kunt ook struinen door de vele hofjes bijvoorbeeld door het Pelstergasthuis of heerlijk shoppen in ‘de Leukste Winkelstraat van Nederland’, De Folkingestraat met leuke winkeltjes. Groningen heeft voor ieder wat wils!

Vesting Bourtange

Het prachtige vijfhoekige vestingstadje Bourtange in Westerwolde werd aan het eind van de zestiende eeuw gebouwd als verdedigingswerk tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Vroeger woonden hier militairen met hun gezin en burgers. Ook heden ten dage is dit een gewoon stadje waar gewoond en gewerkt wordt. Deze onneembare vesting van Groningen is in de loop van de eeuwen beschadigd geraakt en daarom werd in de jaren 60 door de gemeente Vlagtwedde besloten om het te reconstrueren naar de situatie van 1742, inclusief, oud Hollandse huisjes, wallen, grachten, ophaalbruggen, de school, de kerk en de molen. De reconstructie was ten einde in 1992. Ieder jaar wordt er hier, in de zomer, de historische veldslag van Prott, de Slag om Bourtange, nagespeeld.

Nationaal park het Lauwersmeer

Hier gaat de natuur zijn eigen gang. Nadat in 1969 de Lauwerszee werd afgesloten ontwikkelde het Lauwersmeergebied zich tot een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Dit is een 60 vierkante kilometer groot gebied met schitterende flora en fauna met wuivende rietvelden, bossen en water, ontzettend veel water. Vandaar dat dit Nationaal park een waar paradijs is voor watersportliefhebbers. Zeilen, kanoën, surfen, kitesurfen en zwemmen, het kan hier allemaal. In dit grote meer liggen diverse eilandjes met hun eigen jachthavens waar je heen kunt varen en dan kunt ontspannen aan een van de vele terrasjes aan het water. Ook kun je heerlijke wandel- en fietstochten maken in het park. Vogelspotters komen ook zeer zeker aan hun trekken. Vanuit de vele volgelkijkhutten kunnen ze honderden vogels bewonderen zoals de Brandgans, Euraziatische Widgeon en de Tundra Zwaan en kunnen ze uiteraard ook de prachtige zeearend zien die hier broedt.

Zeehondencrèche Lenie 't Hart

Deze zeehondencrèche in Pieterburen is een van de oudste en beste opvangcentra voor zeehonden ter wereld. Al jaren lang heeft Lenie ‘t Hart zich ingezet voor het verzorgen en opvangen van zieke en aangespoelde zeehonden. In dit onderzoeksinstituut doen ze verder nog wetenschappelijk onderzoek naar zeehonden en hun leefomgeving. Ze doen dit met veel passie en zorg voor de zeehond zodat zij door te meten, monitoren, verzorgen en het delen hun kennis wereldwijd ertoe kunnen bijdragen dat de leefomgeving van de zeehonden en de (zee)wereld verbeterd wordt. Deze zeehondencrèche is voor bezoek geopend en er worden regelmatig activiteiten georganiseerd. 

Landgoed Fraeylemaborg

Dit is een Groningse burcht uit de achttiende eeuw in Slochteren. Het is gelegen op een landgoed van ruim drieëntwintig  hectare in de Engelse landschapsstijl naar ontwerp van Blum en Roodbaard. dat zie je goed terug in, met name, het Slochterbos. De burcht is eeuwenlang bewoond door families die allemaal hun stempel op de burcht hebben gedrukt zoals de families Fraeylema, Piccardt en als laatste Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren. Het landgoed bestaat uit het schathuis, het koetshuis en een oranjerie. Momenteel is de Fraeylemaborg een museum met wisselende tentoonstelling en de inrichting van de vertrekken in de burcht zijn historisch, van rond 1950 en zijn zeker een bezoek waard. 

 

Groningen, een dunbevolkte provincie maar vol cultuur, natuur en historie. Van erop uit trekken met de fiets of een mooie wandeltocht maken tot het varen op het prachtige Lauwersmeer. Het kan hier allemaal. Uiteraard is er nog veel meer te zien dan het geen wij verteld hebben. Wilt u met eigen ogen deze provincie ontdekken? Neem dan contact met ons op per mail, telefoon of maak een afspraak en wij informeren u graag over deze mooie provincie.

We hebben verschillende mogelijkheden om te overnachten buiten degene die hierop de kaart staan aangegeven. Vraag naar de mogelijkheden.