· 

Op vakantie in eigen land: Limburg

Geschreven door Marola Bastiaanse, eindbewerking en visueel design door Iris de Jong

Het is wellicht iets waar u vorig jaar zomer nog niet direct aan dacht, maar vakantie in eigen land is ook zeker leuk! Daarom reizen we in de reeks 'op vakantie in eigen land' naar alle twaalf de provincies. Ditmaal zijn we in de provincie die bekendstaat om haar grotten, prachtige steden, kastelen en nog veel meer. Oftewel: Limburg is de volgende stop. Lees snek verder om te ontdekken wat voor moois Limburg u te bieden heeft.

Over Limburg

Kenmerkend is het heuvelachtige landschap in het zuidelijke deel van deze provincie. De groene glooiingen met lieflijke dorpjes, vakwerkhoeves, holle wegen en schitterende vergezichten bieden dit stukje Nederland een unieke uitstraling in het verdere vlakke land. Er is genoeg te beleven voor de natuur- en cultuurliefhebbers, waarbij je de Mergellandroute zeker niet mag overslaan. Ook de Bourgondiërs komen hier aan hun trekken, want lekker eten en drinken en van het leven genieten kunnen de Limburgers als geen ander. 

Maastricht

De hoofdstad van deze provincie heeft enorm veel te bieden voor een gezellig dagje uit. De stad heeft een lange geschiedenis en dat heeft ervoor gezorgd dat Maastricht is wat ze nu is; een stad met vele bezienswaardigheden zoals de Sint Servaasbrug, de Sint-Servaasbasiliek, het bruisende vrijthof, de Helpoort (oude stadspoort) en de gezellige markt met zijn prachtige stadhuis en de diverse musea zoals het wereldberoemde Bonnefantenmuseum en het Sint Pietersmuseum. Qua winkelen en uitgaansgeleden kom je in Maastricht niets te kort. Er zijn namelijk ontzettend veel winkels, restaurantjes, barretjes, cafeetjes en terrasjes en te vinden. Ze wordt niet voor niets de Bourgondische hoofdstad van Limburg genoemd.

Valkenburg

Ondanks dat deze stad een stuk kleiner is dan Maastricht is er hier zeker ook genoeg te zien en te beleven en daarom is het een geliefde bestemming bij toeristen. De bekendste attractie zijn toch wel de grotten waarvan de fluwelengrot en de gemeentegrot het meest bezocht worden. In deze grotten worden ook jaarlijks de kerstmarkten gehouden. Buiten de grotten biedt Valkenburg nog meer aan cultuur zoals de grendelpoort, oude stadswallen, Kasteel Valkenburg, de Romeinse Catacombe en het openluchttheater. Na een lange dag cultuursnuiven kun je ook hier heerlijk ontstpannen in een vele restaurantjes, cafeetjes of terrasjes die de stad rijk is. Zeker de moeite waard om een dagje (of meer) te bezoeken. 

Thorn

Dit stadje, gelegen op de westelijke oever van de Maas, staat bekend om haar markant witgeschilderde huisjes in het historische centrum. Vandaar de bijnaam ‘het witte stadje”. In het verleden was het een mini vorstendom waar adellijke stiftdames woonden. Het had een eigen munt en rechtspraak. Wanneer u in Thorn bent dan mag u de Abdijkerk Thorn (de Sint-Michaëlkerk) niet overslaan, een parochiekerk waarvan een deel nog uit de veertiende eeuw komt, en breng ook een bezoekje aan het Begijnhof of een van de kanunnikhuizen die gelegen zijn in de straten en steegjes van maaskeien. In het Gemeentemuseum Land van Thorn krijgt u een goede indruk van de geschiedenis van dit stadje. 

Roermond

De stad aan het water heeft een historische binnenstad met diverse bezienswaardigheden zoals de Sint-Christoffel Kathedraal, de Munsterkerk, het historische stadhuis en nog meer andere monumentale gebouwen. Daarnaast is Roermond een walhalla voor shopaholics. Buiten het centrum waar de boetiekjes gelegen zijn in historische panden beschikt ze ook nog over een outlet center, het Designer Outlet Roermond waar jaarlijks miljoenen mensen hun inkopen doen. Daarnaast zijn er in de directe omgeving diverse natuurgebieden zoals het Nationaal Park De Meinweg en de Maasplassen die zicht uitstekend lenen voor een mooie een wandeling, fietstocht of trek er eens op uit te paard. 

Arcen

In dit dorpje, wat is gelegen in Noord-Limburg en onderdeel is van het Nationaal Park de Maasduinen, kijk je je ogen uit. Het heeft het meest veelzijdig bloemen- en plantenpark van Europa, de Kasteeltuinen. Het 32 hectare grote landgoed beschikt over vele verschillende bloemen en planten in de talrijke tuinen zoals een Oosterse watertuin met woningen op palen, een Middellandse Zeetuin, een rotstuin, een golftuin, verschillende watervallen en vijverpartijen, je kunt er urenlang in ronddwalen. Arcen is een gezellig knus dorp waar je goed kan eten en drinken en hier worden het hele jaar door diverse evenementen en festivals georganiseerd zoals de Aspergemarkt in het voorjaar en eens per twee jaar het Scrooge Festival wat vele bezoekers trekt. 

Drielandenpunt

In het uiterste zuiden van Limburg ligt het plaatsje Vaals wat met name bekend is om het ‘drie landen punt’ en hier ligt ook het hoogste punt van ons verder nogal vlakke Nederland, de Vaalserberg met 332 meter hoogte. Hier grenst ons land aan België en Duitsland, vandaar ook de naam ‘Drie landen punt’. Vanuit de twee uitkijktorens, de Wilhelminatoren in Nederland en de Boudewijntoren aan de Belgische kant, heb je een prachtig uitzicht. Verder heeft dit gebied mooie wandel- en fietsroutes. Ook aan de kinderen is gedacht die kunnen heerlijk spelen op het waterspeelplein of verdwalen in het labyrint. 

 

Limburg, een heuvelachtige provincie waar je je niet snel zal vervelen. Maar wat je ook gaat doen, het Limburgse landschap zorgt altijd voor verrassingen! Uiteraard biedt deze streek nog andere steden en dorpjes die een bezoek waard zijn. Wilt u deze provincie met eigen ogen gaan bekijken? Neem dan contact met ons op per mail, telefoon of maak een afspraak en wij informeren u graag over deze unieke provincie.

We hebben verschillende mogelijkheden om te overnachten buiten degene die hierop de kaart staan aangegeven. Vraag naar de mogelijkheden.