· 

Op vakantie in eigen land: Noord-Brabant

Geschreven door Marola Bastiaanse, eindbewerking en visueel design door Iris de Jong

Deze keer blijven we in onze eigen oude en vertrouwde provincie, namelijk Noord-Brabant. We duiken in het verleden, nemen een kijkje in de grote steden zoals Den Bosch, Eindhoven en Breda. Niet te vergeten uiteraard; het carnaval, want dat mogen we in deze zuidelijke provincie uiteraard niet overslaan. Kom meer te weten over ons mooie Brabant en lees snel verder!

Over Noord-Brabant

Deze veelzijdige provincie is gelegen in het zuiden van Nederland. Vroeger was het een agrarische provincie maar omdat de gewassen niet zo goed groeiden in deze regio gingen de boeren in de industrie werken, waardoor er veel bedrijven zich vestigden in deze streek. Noord-Brabant, oftewel Brabant, heeft veel te bieden qua natuurschoon zoals het Leenderbos of het Nationaal Park de Peel maar beschikt ook over kastelen, schilderachtige dorpjes zoals Drimmelen en Zundert, historische vestingstadjes zoals Heusden en Willemstad, gezellige steden zoals ’s Hertogenbosch en Breda, de attractieparken Efteling en de Beekse Bergen, het is er allemaal. De Brabanders staan bekend als gezellig mensen die van heerlijk eten en drinken houden, het zijn dus echte bourgondiërs. De meeste Brabanders spreken dialect, je herkent hun taal aan de zachte ‘g’. 

's-Hertogenbosch

Een eeuwenoude binnenstad vol historische steegjes waar de prachtigste historische monumenten zijn te bewonderen zoals de Sint Janskathedraal en het stadhuis, dat is ‘s-Hertogenbosch oftewel Den Bosch. Deze gezellige stad is vooral bekend om de Bossche bollen, die bestaan uit soezenbeslag dat gevuld wordt met slagroom en daarna geglazuurd word met heerlijke pure chocolade, en Jheronimus Bosch, een kunstschilder die de beroemdste inwoner van deze stad was. Je kunt hier ook op de Binnendieze in een bootje onder de huizen door varen. Daarnaast is er voor de shopliefhebbers voldoende aanbod aan leuke winkels en voor de Bourgondiërs onder ons is er volop aanbod van leuke restaurants in onder andere de Korte Putstraat en de gezellige cafés in de Uilenburg. s-Hertogenbosch is zeker een aanrader voor een weekend weg!

Zundert

Het geboortedorp van de beroemde schilder Vincent van Gogh waar er nog enkele bezienswaardigheden staan die ons daaraan herinneren zoals Het Van Goghkerkje en het van Goghhuis met daarin een museum en expositie van deze schilder. Ook staat het dorpje bekend om de grootste bloemencorso van Nederland dat hier sinds 1936 ieder jaar op de eerst zondag van september plaatsvindt. De schitterende praalwagens zijn volledig uitgedost met alleen maar verse bloemen die een bepaald ontwerp voorstellen en die door de straten van het pittoreske plaatsje handmatig worden voortgeduwd door de corsobouwers. Vele bezoekers reizen massaal af naar Zundert om dit te spektakel te zien. 

Heusden

Voor liefhebbers van watersport, historie, kunst en cultuur is Heusden the place to be. Dit vestingstadje, welke is gelegen aan de Maas met haar pittoreske straatjes, historische panden, molens, Sint Catherinakerk, galerieën, authentieke winkeltjes en de zestiende eeuwse vestingwerken, die het doel hadden om het kasteel en de haven te beschermen, biedt Heusden de bezoeker tal van mogelijkheden om de dag door te brengen waarna er afgesloten kan worden met een heerlijk hapje en drankje in een van de vele restaurants die dit stadje rijk is. 

Attractieparken

 

Brabant beschikt over diverse attractieparken die zeker een bezoek waard zijn zowel voor jong en oud. De Efteling in Tilburg, waar de sprookjes tot leven komen, Safaripark de Beekse Bergen in Hilvarenbeek, waar je in Nederland het ‘echte’ Afrika beleeft, Klimrijk Brabant in Veldhoven waar je je als Tarzan in de jungle waant, Skidôme in Rucphen voor ultiem sneeuwplezier, Nexxt VR in Eindhoven, waar je virtueel uitdagingen aan gaat en het Dilemma doolhof in Bergen op Zoom, waar je keuzes moet maken voordat je de uitgang vindt. Een dagje weg naar een leuk attractiepark? Dat kan want Brabant heeft het allemaal. 

Breda

De Nassaustad van Nederland met de bijnaam ‘de parel van het zuiden’ heeft diverse historische monumenten die door de eeuwen heen goed bewaard zijn gebleven zoals de Onze Lieve vrouwekerk, de sint-Anthoniuskathedraal, Kasteel breda, het Begijnhof, het Spanjaardsgat en de haven. De stad was vroeger erg belangrijk voor Nederland en heden ten dage speelt het zeker nog een rol van betekenis op militair gebied doordat de Koninklijke Militaire Academie en het hoofdkwartier van de Koningklijke Luchtmacht hier gevestigd zijn. De stad beschikt tevens over een groot winkelhart en over talrijke terrasjes, restaurants en leuke cafés die vooral aan de Grote markt zijn gelegen. Toe aan wat ontspanning? dan zijn er net buiten Breda een aantal natuurgebieden waar je heerlijk kunt rust kunt komen of kunt wandelen of fietsen. Zeker een stad om een paar dagen te gaan verkennen.

Brabant, een veelzijdige bourgondische provincie die tal van mogelijkheden biedt op elk vlak dus er is voor ieder wat wils. Uiteraard biedt deze regio nog talkrijke andere leuke plekken om te ontdekken. Wilt u daar meer over weten of wilt u deze provincie met eigen ogen gaan bekijken? Neem dan contact met ons op per mail, telefoon of maak een afspraak en wij informeren u graag over deze bourgondische streek.

We hebben verschillende mogelijkheden om te overnachten buiten degene die hierop de kaart staan aangegeven. Vraag naar de mogelijkheden.