· 

Op vakantie in eigen land: Overijssel

Geschreven door Marola Bastiaanse, eindbewerking en visueel design door Iris de Jong

Een ware roadtrip door Nederland, dat is wat we in de reeks 'Op vakantie in eigen land' doen. Want ja, echt, Nederland heeft ontzettend veel moois te bieden. Zo komen we vandaan aan in het waterrijke Overijssel. Van de Sallandse heuvelrug, tot hoofdstad Zwolle naar het toeristische Giethoorn. We komen er allemaal voorbij. Laat u verrassen en lees, maar ook kijk, wat voor moois Overijssel u allemaal te bieden heeft!

Over Overijssel

Deze provincie is gelegen in het oosten Van Nederland en bestaat uit vijf landstreken: De Kop van Overijssel, IJsseldelta, Salland, Vechtdal en Twente. Het heeft ook diverse hanzesteden waaronder Zwolle, Deventer en Harderwijk. Het bestaat uit een, met riviertjes en beken, doorsneden zandgrondgebied, polders en vele bos- en waterrijke gebieden. In Overijssel zijn ook vele bezienswaardigheden te bezoeken welke verspreid liggen in de vele steden en gemeentes. Daarnaast organiseren ze hier ieder jaar diverse evenementen en festivals, waaronder Geuzenpop, Dauwpop, Dicky Woodstock, het Hanzefestival, Green Vibrations, het Bevrijdingsfestival en Zwolle op het water en zijn er diverse attracktieparken zoals Hellendoorn, Waarbeek en Slagharen. Ook in deze provincie zijn er volop mogelijkheden voor een paar dagen er heerlijk tussenuit!

Zwolle

Dit is de hoofdstad van Overijssel en ligt aan het Zwarte Water, de Overijsselse Vecht en is via het Zwolle-IJsselkanaal verbonden met de Gelderse IJssel. Het is een levendige Hanzestad, met een middeleeuws centrum waar eeuwenoude gevels, de stadsmuur en –torens, de fraaie verdedigingswerken, de 600 jaar oude stadspoort Sassenpoort en de stadsgracht ons aan die tijd herinneren. Daarnaast beschikt deze stad ook over vele parken zoals de Potgieters Singel, Engelse werk en Stinspark vandaar dat Zwolle ook wel bekend staat als groene gemeente. Verder beschikt de stad over trendy, fraaie winkeltjes, diverse leuke barretjes, terrasjes en restaurants en vergeet vooral niet een van de Zwolse specialiteiten te proeven bij een bezoek aan deze stad.

Hof van Twente

Een van de best bewaard gebleven cultuurhistorische regio´s van Nederland. Eeuwen geleden zijn hier vele kastelen, landgoederen en havezaten gebouwd, waaronder kasteel Twickel, kasteel Weldam, huis Diepenheim, havezate Wegdam en Landgoed Warmeloo, die een sprookjesachtige sfeer uitstalen met hun fraai aangelegde tuinen en uitgestrekte landerijen. Heden ten dage zijn deze nog in nagenoeg dezelfde staat als toen en zijn zeker een aanrader om te gaan bezoeken. Dit kan op diverse manieren, eventueel per fiets. Er is zelfs een speciale fietsroute, de zes kastelenroute, uitgezet om al dit moois te kunnen aanschouwen.

Deventer

Deze Hanzestad behoort tot een van de mooiste steden van Overijssel. Door de ligging aan de rivier de IJssel was deze stad vroeger een belangrijk handelscentrum in het oosten van Nederland. Er zijn veel historische bezienswaardigheden uit vroegere tijden overgebleven zoals het waaggebouw De Waag, de Wilhelminafontein, het Stadhuis van Deventer en de Bolwerksmolen. De stad heeft het oudste stenen huis, de Proosdij en het oudste wandelpark, Het Worpplantsoen van Nederland. Het centrum beschikt over mooie authentieke straatjes en historische pandjes en het middelpunt hiervan is het plein de Brink waar je heerlijk kunt bijkomen van alle indrukken van deze prachtige stad op een van de vele terrasjes. 

Giethoorn

Dit idyllische waterstreekdorp, dat ook wel het Venetië van het noorden wordt genoemd is gelegen in Nationaal Park Weerribben-Wieden, een laagveenmoeras, en is alleen lopend, met te fiets of per boot te bereiken. Het is bekend door zijn bruggetjes en waterwegen. Het voornaamste verkeer vindt dan ook plaats over het water. Waar er vroeger een traditionele vaartuig gebruikt werd, de Gieterse (zeil)punter, die werd voortbewogen met een punterboom, worden de wateren tegenwoordig bevaren met gemotoriseerde vaartuigen. Het dorpje, waar alle huizen aan het water staan, is al een bezienswaardigheid op zich met zijn achttiende en negentiende-eeuwse vervenershuisjes en rietgedekte boederijen. Giethoorn moet je gezien hebben!

Nationale park Sallandse Heuvelrug

Een uniek landschap in de provincie Overijssel. Het 5000 hectare grote park is duizenden jaren geleden gevormd en bestaat, met name, uit glooiende bossen, zandverstuivingen, naarldbomen en heidelandschappen. Het is ook het leefgebied van verschillende wilde dieren zoals vossen, dassen, reeën en recentelijk is er zelfs een wolf gezien. Maak een heerlijke wandeling en dwaal over de vele paden door de bossen of stap op de fiets voor een route langs de mooiste plekken van dit park of verken het gebied ter paard. Er is ook een buitencentrum voor allerlei soorten activiteiten en hier is ook een expositieruimte, een telescoopruimte en planetarium in gevestigd. Voor een heerlijk gevoel van rust en ruimte en ontspanning in de natuur ben je hier zeker aan het goede adres.

Overijssel, een unieke provincie die van alles voorzien is, van een prachtige natuur, mooie kastelen, leuke en gezellige steden tot idyllische dorpjes. Overijssel heeft het allemaal. In deze provincie zul je niet snel verveeld raken! Uiteraard heeft de provincie nog meer te bieden dan het geen wij hier hebben vermeld. Wilt u meer weten of deze provincie met eigen ogen gaan bekijken? Neem dan contact met ons op per mail, telefoon of maak een afspraak en wij informeren u graag over deze unieke regio.

We hebben verschillende mogelijkheden om te overnachten buiten degene die hierop de kaart staan aangegeven. Vraag naar de mogelijkheden.