· 

Op vakantie in eigen land: Zeeland

Geschreven door Marola Bastiaanse, eindbewerking en visueel design door Iris de Jong

Zon, zee en strand, dat hebben wij in Nederland ook te bieden! Uiteraard hangt het wel af van het weer in ons soms zo koude kikkerlandje, maar met welk weer wij ook te maken hebben, de provincie die bekendstaat om haar uitgerekte stranden heeft ieder seizoen veel moois te bieden. Geniet van een heerlijke strandwandeling, ga cultuur snuiven in Middelburg en vergeet vooral geen kijkje te nemen bij Neeltje Jans. Ga direct met ons mee op ontdekkingsreis door het veelzijdige Zeeland!

Over Zeeland

Gelegen in het zuidwesten van Nederland is dit een speciale provincie. Dit omdat het land ín zee ligt in plaats van aan zee zoals in Noord- en Zuid-Holland en vandaar ook de naam ZEE-LAND. Zeeland is een archipel van zes schiereilanden (Tholen, Sint Philipsland, Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Zuid-Beveland en Walcheren) die met elkaar verbonden zijn door bruggen en een tunnel. Het heeft vele kleine, oude dorpjes zoals Veere en Aardenburg maar ook steden zoals Middelburg en Vlissingen. Dankzij de vele kilometers aan zandstranden en het zonnige weer trekken veel mensen naar deze provincie in de lente en zomer. 

Deltawerken Neeltje Jans

De Deltawerken zijn een verdedigingssysteem om de provincies Zeeland, Noord Brabant en het zuidelijke deel van Zuid-Holland te beschermen tegen hoogwater van de zee zodat een overstromingsramp zoals in de watersnoodramp van 1953 niet meer zo snel kan voorkomen. Na het voltooien van de Deltawerken is op Neeltje Jans een informatie- en attractiepark geopend. Hier komt de natuur, cultuur en techniek samen. Het park toont films en exposities en hier krijgt u de unieke mogelijkheid om het bouwwerk te bezoeken. Verder is er ook nog een groot Zeeaquarium (Aquapolis) en zijn er water en fun attracties voor de kids. Tevens is het mogelijk om een rondvaart te doen over de Oosterschelde. Dus geschikt voor een dagje uit voor jong en oud. 

Middelburg

De hoofdstad en grootste stad van de provincie Zeeland. Middelburg heeft zijn naam te danken aan het feit dat het ooit de middelste burcht van Walcheren was. Van oudsher is Middelburg een havenstad met een rijke geschiedenis die je heden ten dagen nog terugziet in het straatbeeld door de historische gebouwen zoals het Stadhuis, de Abdij, de Lange Jan, de Kloveniersdoelen, de markt en de andere vele rijksmonumenten. Je kan hier heerlijk verdwalen in de smalle steegjes, de gezellige pleintjes en in het oude centrum (waar je ook kunt shoppen) om daarna te gaan ontspannen in een van de vele kroegjes, restaurantjes en terrasjes waar de dorst gelest kan worden. 

Vlissingen

Vlissingen is een grote stad gelegen aan de Noordzee en de Schelde. Door deze ligging heeft is ze vaak in buitenlandse handen geweest en heeft ze een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. De bekendste trekpleister van Vlissingen is toch wel de lange boulevard met haar vele restaurantjes en terrasjes waarbij je een prachtig uitzicht hebt op de voorbij varende schepen. Aan deze boulevard staat aan de ene zijde het standbeeld van Michiel de Ruyter, die een grote rol van betekenis heeft gespeeld in ons verleden en aan de andere zijde het windorgel. Buiten de boulevard heeft Vlissingen nog meer te bieden zoals het Arsenaal, het Zeeuws maritiem muZeeum, het Het Bellamypark, wat het middelpunt van het uitgaansleven in Vlissingen is want hier zijn nagenoeg alle uitgaansgelegenheden gevestigd en het 3 daagse filmfestival “Film by the Sea” dat ieder jaar hier wordt georganiseerd. 

Veere

Deze Zeeuwse stad is in de twaalfde of dertiende eeuw ontstaan. Hier woonden in de zestiende eeuw redelijk wat Schotten vandaar ook de Schotse invloeden bij de huizen aan de kaai waaronder het Museum De Schotse Huizen. De vele historische gebouwen zoals de grote kerk (uit de veertiende eeuw), het stadhuis, de Campveerse Toren (beiden uit de vijftiende eeuw) geven een goede indruk van die tijd van weleer. De belangrijkste trekpleister is toch wel het Veerse meer wat een watersportparadijs voor surfers, kanoërs, zeilers, waterskiërs, duikers en vissers is die na hun activiteiten heerlijk kunnen neerstrijken in een van de vele cafés, terrasjes en restaurants die op de markt van Veere te vinden zijn.

 

Renesse

Renesse was een arm dorp dat voornamelijk leefde van de visserij en de geitenfokkerij totdat het toerisme hier een belangrijke rol ging spelen. Doordat het dorp beschikt over een groot zandstrand (ca zeventien kilometer) wat bestaat uit een natuurstrand, een naaktstrand en een luxe strand met diverse voorzieningen, is het uitgegroeid tot een van de populairste badplaatsen van Zeeland. Verder biedt Renesse ook tal van sportieve activiteiten zoals duiken, fietsen, paardrijden, golf, surfen etc. Veel toeristen, veelal jongeren, komen hier in de zomer hun vakantie doorbrengen waardoor er een groot aanbod van uitgaansgelegenheden te vinden is.

Zeeland, een speciale provincie die vooral bestaat uit water en dan pas land. Voor iedereen die graag een dagje strand/zee wil combineren met cultuur/historie of sportieve activiteiten op het land of in het water is het zeker de moeite waard om een poosje te vertoeven in deze heerlijk provincie. Uiteraard is er nog veel meer te zien dan het geen wij hierboven hebben vermeld. Wilt u deze provincie met een bezoekje vereren? Neem dan contact met ons op per mail, telefoon of maak een afspraak en wij informeren u graag over deze unieke regio.

We hebben verschillende mogelijkheden om te overnachten buiten degene die hierop de kaart staan aangegeven. Vraag naar de mogelijkheden.