· 

Praag: de Gouden Stad

Geschreven door: Iris de Jong

Uw hart is veroverd vanaf het moment dat u een stap in Praag zet. De stad van de 100 torens is in het bezit van de prachtigste architecturele en culturele schatten. Het is daarom ook niet voor niets dat ze bestempeld wordt als één van de mooiste steden van Europa. Mede daarom heeft de Tsjechische hoofdstad een toepasselijke bijnaam gekregen: de gouden stad. Met haar smalle straten en indrukwekkende pleinen beleeft u momenten die u nergens anders kunt beleven en voor geen goud zou willen missen. Ondanks het feit dat Praag u een rijkdom aan ervaringen en belevenissen biedt, is het nog eens een van de goedkoopste bestemmingen voor een stedentrip. Bent u er klaar voor zich te laten verrassen door al het moois dat Praag u te bieden heeft? Ga dan met ons mee naar de Gouden Stad.

Over Praag

Praha, zoals Praag in het Tsjechisch genoemd wordt, is bekend als de hoofdstad van Tsjechië en de grootste stad van de Centraal-Europese republiek Tsjechië. De stad ligt direct aan de Moldau en telt meer dan een miljoen inwoners. Dankzij dit hoge inwonersaantal is er sprake van een sterke multiculturele samenleving met veel invloeden en culturen. Na afloop van de Fluwelen Revolutie, heeft Praag zich gepositioneerd tot een van de populairste steden binnen Europa en omstreken. In andere delen van de wereld begint men ook verknocht te raken aan alles wat deze prachtige stad te bieden heeft. Naast het voordeel dat de kosten voor een stedentrip naar Praag relatief laag zijn, kent een citytrip naar deze stad nog een ander bijkomend voordeel: in net wat meer dan een uurtje vliegen, bevindt u zich in een compleet andere omgeving. Reden genoeg om een bezoek aan Praag te brengen!

Staromestske namesti

Tijdens een bezoek aan Praag is er een plek die u beslist niet over kan slaan, Staromestske namesti. Het oude stadsplein van Europa is in de 12e eeuw ontstaan en heeft samen met het historische centrum van Praag een plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO bemachtigd. Met haar indrukwekkende gebouwen in verschillende soorten stijlen, kerken en standbeelden, raakt u niet snel uitgekeken. U ziet hier bijvoorbeeld de Tynkerk, het Kinskypaleis en het Stadspaleis. Verder worden alle gebouwen in dit deel van Praag getypeerd door de kleurrijke gevels.

Karelsbrug

Het is de oudste brug van de Tsjechische hoofdstad en ook zeker toeristisch, maar toch kunt u de Karelsbrug niet overslaan. Ondanks het feit dat er veel bruggen zijn, is dit toch zeker wel de bekendste. De Karelsbrug heeft zijn naam te danken aan de keizer Karel IV die rond halverwege de 13e eeuw opdracht gaf de, 500 meter lange en 300 meter brede, brug te gaan bouwen. Aan weerszijden van de brug bevinden zich beelden die uit de 18e of 19e eeuw afkomstig zijn en aan de kop van de brug staat een enorme Gotische toren die de brug typeert. De Karelsbrug geeft alleen voetgangers de mogelijkheid om aan de andere kant te komen. Tijdens deze tocht merkt u dat veel verkopers zich op de brug bevinden om lokale kunst te verkopen of om gezellig muziek te maken, wat dan weer voor een hele goede sfeer zorgt.

Venetië van Praag: Kampa eiland

Het is het grootste eiland in de Moldau en staat bekend om haar moderne kunst. Het romantische Kampa eiland is eenvoudig te bezoeken via een trap vanaf de Karelsbrug. Een ding is zeker, als u er zo dichtbij in de buurt bent, is het een ware must om een bezoek te brengen. Niet alle toeristen hebben Kampa eiland op hun bucket list staan, wat ervoor zorgt dat het nog relatief rustig en zeer sfeervol is. Geniet op een van de vele terrasjes van de omgeving of maak een wandeling door het prachtige Kampa park. Rond de 16e eeuw stond het park met name bekend als de tuin waar de lokale bevolking hun was dagelijks bleekte, maar dat is inmiddels al lang het geval niet meer. Vandaag de dag staat het eiland met name bekend om de goede sfeer en de gezelligheid.

Boottocht

Het Venetië van Praag biedt nog zoveel meer mogelijkheden. Maak bijvoorbeeld een boottocht over het kanaal tussen Kampa eiland en Malá Strana. Op deze wijze bewondert u Praag op een totaal andere manier, waar u een prachtig zicht heeft op kleurrijke huisjes die zich om u heen bevinden. Laat u verrassen en geniet van deze mooie ervaring.

De Praagse burcht

Als er iets is wat u beslist niet over mag slaan bij een bezoek aan Praag is het HradČany wel. Nu zal er niet direct een lampje bij u gaan branden bij het horen van deze naam, maar wanneer we het over de Praagse burcht hebben, wellicht wel. Dit immense complex, bestaande uit paleizen en kastelen, is rond het jaar 880 na Christus gebouwd door de bekende hertog Borivoj. Zoals u wellicht al verwachtte, komt de huidige staat van het paleis absoluut niet overeen met hoe deze jaren geleden gebouwd is. Dat komt mede omdat de burcht in de loop der jaren uitgebreid is met paleizen en kerken, maar de bouw ook veel stil heeft gelegen door oorlogen. Misschien kunt u zich het niet voorstellen, maar hierdoor heeft de bouw meer dan zeshonderd jaar in beslag genomen. Inmiddels heeft dit er toegeleid dat de Praagse burcht, het grootste burchtgebied ter wereld is en daarnaast ook nog eens het grootste kasteel ter wereld binnen de muren heeft staan.

Oneindig veel te beleven

Dit was slechts een kleine greep uit het brede scala dat Praag u te bieden heeft aan activiteiten en bezienswaardigheden. Een stedentrip naar deze Tsjechische hoofdstad zorgt beslist voor een geweldige tijd, waarin u zich blijft verwonderen over alles wat Praag u te bieden heeft. Bekijk hier alvast de mogelijkheden voor uw volgende citytrip!

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.