· 

Rome: een schat aan rijke cultuur en historie

Geschreven door: Iris de Jong

Met haar oude architectuur en verschillende cultuurstijlen, is dit één van de oudste steden van Europa. Wanneer u uw eerste stap in deze prachtige stad zet, bent u gelijk verkocht. U wordt omringd door de prachtigste cultuurstijlen en de geschiedenis die deze stad getekend heeft tot wat het vandaag de dag nog steeds is. Het is net alsof u zich in een waar openluchtmuseum bevindt, met op iedere hoek wel iets wat terug linkt naar het verleden. Natuurlijk hebben we het nu over Rome, een bijzondere, historische stad met culturele invloeden vanuit de geschiedenis. Een stad die u beslist een keertje bezocht moet hebben, al is het alleen maar om te kunnen ervaren hoe het is om de bijzondere combinatie van de prachtigste bouwwerken met de daarbij behorende verhalen uit het verleden te ontdekken, terwijl u zich echt in het Rome van nu bevindt. Bent u nieuwsgierig geworden? Dat snappen wij maar al te goed, gaat u alvast mee langs de mooiste hoogtepunten van Rome?

Voordat we beginnen met onze tocht, is het toch leuk om wat meer te weten te komen over de stad zelf. Rome bestaat uit achttien stadsdelen met ieder hun specifieke en bijzondere kenmerken. De historie van de stad is goed merkbaar door de Romeinse invloeden van ruim duizend jaar geleden. Hierdoor spreekt het gelijk tot de verbeelding hoe deze indrukwekkende de stad is versierd met de mooiste bouwwerken en kenmerken die naar deze periode terugverwijzen. De echte geschiedenis- en cultuurliefhebber zit hier dus helemaal op zijn plek. Het grote aanbod zorgt ervoor dat u zich nooit hoeft te vervelen. Ook als u wat anders wilt doen dan het bewonderen van alle bezienswaardigheden, is Rome een echte aanrader. Op een kleine twee uur vliegen bevindt u zich in een beter klimaat en een totaal andere wereld. Ontdek de heerlijke Italiaanse keuken bij een bezoek aan Rome of één van de winkelstraten waar u zich helemaal uit kunt leven. Kortom: voor ieder wat wils!

Vaticaanstad

Wat u bij een bezoek aan Rome natuurlijk niet over mag slaan, is een trip naar het kleine, unieke en onafhankelijke staatje Vaticaanstad. Deze ministaat is een drukbezochte bezienswaardigheid, dus het is verstandig om u voor te bereiden op de drukte die er dagelijks heerst. Dat neemt niet weg dat u ongetwijfeld veel verschillende indrukken op zal gaan doen en dit het wachten meer dan de moeite waarde maakt. Vaticaanstad is voor de Katholieken een belangrijk bedevaartsoord, waarbij de Sint-Pieterskerk de eindbestemming is. Desalniettemin is het voor toeristen ook een veelbezochte bouwwerk. Het is niet voor niets dat de Sint-Pieterskerk bestempeld wordt als één van de mooiste kerken ter wereld. Het Sint-Pietersplein, waar de Sint-Pieterskerk zich op bevindt, is ook een bezienswaardigheid op zichzelf en staat bekend als één van de indrukwekkendste pleinen op onze aarde.

Campo de'Fiori/ Piazza Navona

Wilt u de echte Italiaanse sfeer proeven? Ga dan richting één van de oudste buurten van Rome, Campus Martius, waar eveneens Piazza Navona gelegen is, één van de bekende pleinen van Rome. Vlakbij Piazza Navona bevindt zich Campo de'Fiori waar elke dag een grote markt wordt opgezet. Daar kunt u alleen al heengaan voor de gezellige sfeer die er hangt. Het wordt omringd door veel verschillende terrassen op het bruisende Piazza Navona. Het plein is versierd met drie langwerpige fonteinen. Dit plein is met name bij kunstenaars in trek, maar dat neemt niet weg dat ook steeds meer toeristen ontdekken waarom een bezoek aan het Piazza Navona niet overgeslagen mag worden.

Colosseum 

Het Flavisch Amfitheater, beter bekend als het Colosseum, is misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid van Rome. Ook als u helemaal niet van plan bent het Colosseum te bezoeken, kunt u er niet omheen, want het is eenvoudigweg niet te missen. De gigantische arena was in de Romeinse tijd het grootste amfitheater van Rome. Daar waar zich vier van de verdiepingen boven de grond bevinden, zijn er ook nog twee ondergronds en is het ook mogelijk om het amfitheater te bewonderen op de manier zoals de gladiatoren dit in het verleden deden. U kunt namelijk samen met een gids ondergronds afdalen, naar het diepe en duistere hart van het Colosseum. Het bijzondere hieraan is dat ondergronds alles nog steeds zo is als in het verleden. Niks is aangetast of verbouwd, wat bovengronds wel is gebeurd doordat het Colosseum ook voor andere doeleinden gebruikt is. Het is daarom dan ook zeker een aanrader om dit bijzondere bouwwerk letterlijk vanuit twee verschillende perspectieven te bekijken.

Spaanse Trappen

 

Eén van de bekendste trekpleisters zijn toch wel de Spaanse trappen. Het is de plek waar zowel toeristen, als Romeinen graag hun tijd doorbrengen. De trappen zijn ontworpen in 1721 en leiden u, als bezoeker, naar de Frans kerk Trinità del Monti. Ondanks dat iedereen zou verwachten dat de Franse trappen een passendere benaming zouden zijn, is er gekozen voor de Spaanse trappen vanwege het aangrenzende Spaanse plein, Piazza di Spagna. In het voorjaar is het extra leuk om de Spaanse trappen te bezoeken, vooral omdat het dan helemaal versierd is met bloemen. Ook 8 december is een dag om te markeren in uw agenda als u een bezoek aan Rome brengt en de Spaanse trappen wilt zien. Waarom? Omdat op die dag de paus langskomt om bloemen bij het Mariabeeld te leggen. Die dag is daarom altijd extra feestelijk.

 

Trevi Fontein

Wellicht is het één van de meest beroemde fonteinen ter wereld; de Trevi Fontein. Elk jaar weer gooien miljoenen mensen een muntje in de fontein in de hoop dat ze opnieuw een keer in het mooie Rome terug mogen keren. In de vijftiende eeuw is het plan om een fontein te plaatsen voor het eerst geopperd. Hierbij was het doel om de Romeinse zeegod, Oceanus, een belangrijke rol te geven. Hij is zichtbaar door de schelp waar hij op staat waarboven hij door paarden voortgetrokken wordt. Dankzij de link met deze zeegod, betekende de fontein al veel voor de Romeinen. Niet veel later werd bekend dat de fontein een nog belangrijker element in zich heeft wat het uniek maakt. Het water vanuit de Trevi Fontein werd namelijk bestempeld als het zoetste, lekkerste en beste water van Rome. Nog meer bekendheid werd er gegenereerd toen de film 'La Dolce Vita' werd opgenomen, waarbij de Trevi Fontein een belangrijke plek inneemt. Het geld dat in de Trevi Fontein wordt gegooid, stelt Rome beschikbaar aan verschillende goede doelen. Wanneer u zich bedenkt dat er miljoenen mensen muntjes ingooien, kunt u zich voorstellen dat de goede doelen hier heel erg blij mee zijn, Dus mocht de mythe niet waar zijn dat als u een muntje in de fontein gooit u Rome opnieuw zult bezoeken, weet u wel dat met iedere kleine bijdrage de wereld weer een stukje mooier gemaakt wordt.

 

Twijfel niet langer

Zoals u waarschijnlijk al wel verwacht, is dit slechts een kleine greep uit alles wat er te zien en te bewonderen is in het mooie Rome. Vergeet bijvoorbeeld de gezellige winkelstraten of de andere pleinen niet, want u zult gegarandeerd verstelt staan van alles wat Rome u te bieden heeft. Wie weet zit u tijdens uw volgende citytrip in het fantastische Rome!

 

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.