· 

Sint Petersburg: Venetië van het Noorden

Geschreven door: Iris de Jong

Stap in een stad vol pracht en praal, paleizen, immense gebouwen, kastelen en tuinen. Duik in het verleden met haar rijkdom aan historische verhalen van Peter de Grote en zijn dochter. Maar geniet vooral van al het moois dat deze Russische stad u te bieden heeft. Sint Petersburg is een stad die u ooit bezocht moet hebben en geroemd wordt om de architectonische schoonheid. Niet voor niets was de missie ooit om een nog mooiere stad dan Venetië te bouwen. Reis alvast met ons mee langs de mooiste gebouwen en verhalen van Sint Petersbug!

Algemene informatie St. Petersburg

Naast Moskou is Sint Petersburg de belangrijkste stad van Rusland. Voordat Moskou de hoofdstad van Rusland werd, was Sint Petersburg dit. De stad ligt in het noordwesten van Rusland in een deltagebied aan de monding van de rivier de Neva. De stad wordt gekenmerkt door haar 18e -en 19e-eeuwse architectuur. De grachten, tuinen, parken, oneindige straten en natuurlijk de vele paleizen zijn de belangrijkste toeristische hoogtepunten. De historie van Sint-Petersburg is zeer interessant en bijzonder te noemen. Wanneer u uw eerste stap in deze stad zet, wordt u direct overweldigd door de enorme rijkdom aan frivole barokke Italiaanse façades. In het verleden werd de stad, zoals deze nu is, in moordend tempo gebouwd. Peter de Grote wilde namelijk dat Sint Petersburg niet onder zou doen aan de bekende Europese steden. Daarom werd de stad zo samengesteld dat de nieuwste Engelse, Franse en Italiaanse trends verwerkt werden in de bouw. Die bouw ging ten koste van vele mensenlevens, want de fantasie van Peter de Grote moest werkelijkheid worden. Vaak wordt Sint Petersburg dan ook gezien als Europese stad die losstaat van de rest van Rusland. Hierdoor ontstond de Romanov-dynastie. Een stijl waar het hof van Katharina de Grote de grote de leiders en denkers van die tijd ontving. Hierdoor zijn de mooiste verhalen gecreëerd, imposantste bouwwerken ontstaan en het is dan ook meer dan de moeite waard om digitaal af te reizen naar deze bijzondere Russische stad.

Paleis van Peterhof

Het Peterhof, beter bekend als het Zomerpaleis, ligt in het zuidwesten van Sint -Petersburg en direct aan de Finse Golf. In eerste instantie was dit hof vooral bedoeld voor Peter de Grote wanneer hij onderweg was naar Kronstadt, ook wel bekend als de marinebasis. Hij kwam echter snel op het idee om deze locatie een paleis te bouwen dat vele malen mooier zou zijn als het paleis van Versailles. Zo ontstond dus het Paleis van Peterhof. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was Peterhof in het bezit van de Duitsers. In deze periode is er helaas veel schade aangericht en zijn eeuwenoude kunstschatten gekaapt. Gelukkig vond er een gehele restauratie plaats na de oorlog in 1958 en zijn alle gebouwen weer in hun oorspronkelijke staat hersteld. Het paleis bevindt zich op een klif in een park waar zich oneindig veel fonteinen, beelden en paviljoenen bevinden. Een ware lust voor het oog voor menig bezoeker die zich zal verbazen over alle pracht en praal. 

Peterhof

In de stad Peterhof ligt het bekende Russische paleizen- en tuinencomplex Peterhof. Zoals hierboven al uitgelegd werd, kent Peterhof ook wel de bijnaam van 'Het Russische Versailles'. Wie meer wil weten over dit bijzondere c0mplex met haar interessante en indrukwekkende verleden, is het een ware must om het Peterhof Museum te bezoeken. Hier krijgt u een inkijkje in de verschillende paleizen, verkent u de tuinen en leert u vooral meer over hoe dit alles ontstaan is.

Kerk van de Verlosser op het Bloed

Als er één kerk imposant te noemen is, dan is het wel de Kerk van de Verlosser op het Bloed. Eigenlijk is dit niet de officiële benaming, maar onder de bewoners van Sint-Petersburg is dit wel het geval. De eigenlijke benaming is de Kerk van de Wederopstanding van Jezus Christus. Deze kerk staat ook wel bekend als de mooiste van het land. Maar waarom heeft de kerk zo'n koelbloedige naam, terwijl het een prachtig bouwwerk is? Dat ligt aan de moord op Alexander de Tweede in het jaar 1881. Zijn zoon besloot een kerk te bouwen ter nagedachtenis van zijn vader. Een kerk met de mooiste kleuren en kerktorens in de geschiedenis. Wanneer u eenmaal deze kerk heeft gezien, valt het niet te ontkennen, dat het wellicht één van de mooiste bouwwerken is in Sint Petersburg.

De Hermitage - Het Winterpaleis

Toen Peter de Grote, oftewel de Tsaar, overleed, nam zijn dochter Elisabeth de rol op zich om Sint Petersburg verder te ontwikkelen. De Tsarina nam de leiding om het winterpaleis te bouwen. Dit deed zij samen met Bartolomeo Rastrelli, die ook het Peterhof gebouwd heeft. Het Winterpaleis wordt ook wel de Hermitage genoemd en is de ware kroon op zijn werk. Daar waar in het verleden het doel was om het paleizencomplex zo ver mogelijk uit te breiden, staat de Hermitage tegenwoordig bekend als het grootste en meest veelzijdige kunstmuseum ter wereld. Ook in het verleden verzamelden zowel de Tsaar als de Tsarina al kunstwerken. Deze zijn ook te vinden in de Hermitage. Al staat het museum met name bekend om miljoenen kunstvoorwerpen met onder andere kunst uit West-Europa. Hierbij kunt u denken aan kunst van Michelangelo, Picasso, Da Vinci, maar ook aan onze eigen Rembrandt.

Ontdek het Venetië van het Noorden

Sint-Petersburg is een ware must om ooit eens bezocht te hebben. Al is het alleen maar vanwege de interessante verhalen die u ontdekt uit het verleden. Bekijk vanaf hier alvast de mooiste kunstwerken uit Sint-Petersburg door op de onderstaande video te klikken. Interesse om deze stad met eigen ogen te verkennen? Wij helpen u maar al te graag met het samenstellen van een fantastische citytrip!

Bron: YouTube

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.