· 

Sri Lanka: De parel van Zuid-Oost Azië

Geschreven door: Iris de Jong

Een waanzinnig landschap vol met tropische stranden die eindeloos bewonderd kunnen worden, culturele wonderen zoals boeddhistische kloosters, golvende theeplantages en de mooiste wildparken. Wij snappen wel dat Sri Lanka letterlijk 'gezegend eiland' betekent. Stap in een wereld waar u zich compleet laat overdonderen door alles wat u ziet, beleeft en ontdekt. Daarnaast blijft het niet alleen bij cultureel erfgoed en historie, want u kunt er ook voor kiezen om volledig tot rust te komen met een tropische cocktail in uw hand op het strand. Het land zorgt ongetwijfeld voor een bijzondere en unieke ervaring die u heel lang bijblijft. Laat u verrassen door dit bijzondere land tijdens deze virtuele reis langs de hoogtepunten van Sri Lanka.

Over Sri Lanka

Het, in de Indische Oceaan gelegen Sri Lanka, stond tot 1972 beter bekend als Ceylon. De echte theeliefhebber herkent deze naam als een bekende theesoort die afkomstig is uit het land. Sri Lanka ligt in Zuid-Oost Azië en heeft een oppervlakte die gelijk staat aan de Benelux bij elkaar en is zo'n anderhalf keer zo groot als ons eigen kikkerlandje. Sri Lanka kent verder zo'n negentien miljoen inwoners, waarvan twee miljoen inwoners bij 'The Greater Colombo' genoemd worden. Deze groep bestaat uit een viertal steden die zeer goed met elkaar verbonden zijn en die hiermee dus voor een enorme groei in de welvaart hebben gezorgd. Het betreft hierbij de buitensteden Mount Livinia, Sehuwela, Kote en Moratuwa. Ondanks het feit dat Sri Lanka bij de meesten direct associaties oproept van actieve vakanties en rondreizen, is de afgelopen jaren gebleken dat toeristen ook de andere kant van Sri Lanka ontdekken, namelijk de populariteit als zon- zee- en strandbestemming. Hierdoor is het een perfecte bestemming wanneer het gaat om het combineren van cultuur en natuur in het binnenland met rust en ontspanning aan de kust. Op het gebied van flora en fauna is Sri Lanka zeer divers. Veertig procent bestaat qua oppervlakte uit bebossing en velden. Daar waar het land op het gebied van natuur veel overeenkomsten kent met zijn buurlanden, is Sri Lanka met ruim drieduizend inheemse plantsoorten zeer uniek. Voor de inwoners van Sri Lanka is met name de Sri Maha Bodhi boom zeer speciaal aangezien hier een belangrijk stukje historie aan vastzit. In het verleden heeft de Indiase keizer Ashoka deze heilige boom aan Sri Lanka geschonken, waar het land hen nog steeds eeuwig dankbaar voor is. Veel toeristen bezoeken deze boom daarom ook in Anuradhapura. De fauna kent eveneens een grote verscheidenheid. De trotse inwoners van het dierenrijk op het land in Sri Lanka zijn onder andere luipaarden, olifanten, waterbuffels en verschillende apensoorten. In het water leven onder andere haaien, zeeschildpadden, dolfijnen en de unieke blauwe vinvis. Ook in de lucht is veel moois te bewonderen, zoals lepelaars, ijsvogels en arenden. 

Kandy

Deze relatief grote stad, voor Sri Lanka zijnde, is een zeer bijzondere plaats. Het is gelegen in een vallei met in het centrum een enorm meer waarin een eilandje gelegen is. Er is meer dan genoeg te doen. Zo kunt u hier indrukwekkende tempels bezoeken, de prachtige groene natuur met botanische tuinen verkennen en traditionele dansvoorstellingen bijwonen. Zo bekijkt u hier de tempel 'van de tand', beter bekend als de Sri Dalada Maligawa, waar een tand van een boeddha gelegen is. Veel toeristen komen hier dagelijks op af. Een bezoek aan een tempel combineren met het bewonderen van een fantastisch uitzicht? Ga dan naar het Bahiravokanda Vihara Boeddhabeeld, waar u geniet van een indrukwekkend panorama uitzicht over de plaats Kandy. Heeft u meer behoefte aan het rustig bekijken van een tempel in plaats van tussen de menigte met mede-toeristen? Ga dan naar de Galaladeniya Tempel. Juist doordat deze tempel nog niet zo in trek is bij de toerist, kunt u veel meer van de omgeving genieten. Indien u er van houdt om de omgeving te voet te verkennen, is het ook zeker de moeite waard om een wandeling rond het meer te maken en alles wat u zit op u in te laten werken.

Polonnaruwa

Sri Lanka kent verschillende koningssteden, waarvan Polonnaruwa er één is. De stad is in het zuiden van Sri Lanka gelegen en is in het bezit van een aantal prachtige tempels, ruïnes en enorme Boeddhabeelden. Polonnaruwa is een belangrijke historische stad, met name omdat Sri Lanka vanaf hier, in een ver verleden, werd bestuurd. De typische, oude, historische sfeer hangt hier vandaag nog, waardoor het net is alsof u een stap in het verleden zet. Het is dus een plek met veel bijzondere bouwwerken die in een hele goede staat zijn. Bovendien behoort Polonnaruwa ook tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Sigiriya

In Sigiriya, dat tevens een plaatsje op de Werelderfoedlijst van UNESCO heeft, zijn verschillende ruïnes te vinden. Het UNESCO Wereldwonder Sigiriya betekent letterlijk 'leeuwenrots'. Deze leeuwenrots had ooit de vorm van een leeuw, omdat dit zo uit de rots was gehakt, maar vandaag de dag zijn alleen de poten helaas nog maar zichtbaar. Ooit was er een enorme leeuwenkop opgebouwd met als doel de vijanden af te schrikken. In de vijfde eeuw stond er een koninklijk paleis op deze reusachtige berg. Er zijn nog overblijfselen van te zien, maar die zijn alleen nog te bewonderen door het beklimmen van een steile trap. Ooit woonden hier ook monniken en juist daarom is het ook een tempel geworden.

Ella

Er is één plek waar u beslist heen moet gaan als u in uw drukke reisschema een aantal dagen rust in wil plannen en dat is Ella. Dit bergdorpje in het zuiden van de Uva provincie is misschien wel één van de mooiste locaties om naar toe te gaan dankzij haar sprookjesachtige locatie. De wandelliefhebber geniet van prachtige wandelroutes en hikes richting bijvoorbeeld Ella Rock of Little Adam's Peak. Gedurende deze tocht ziet u de meest spectaculaire uitzichten. Wie bezienswaardigheden wil bezoeken, kan richting de verschillende tempels, bergen en watervallen gaan om al dit moois met eigen ogen te bewonderen. Verder is het goed om te weten dat Ella het populairste Hillstation heeft. Een Hillstation is een bergplaats waar het klimaat milder is en deze ligt in het Indisch Subcontinent. Des te unieker is Ella dus!

Dambulla

Met name de grotten die gelegen zijn in Dambulla, zijn zeer zeker de moeite waard om te bezoeken wanneer u in Dambulla bent. In deze grotten ziet u veel verschillende Boeddhabeelden waar u eindeloos naar kunt blijven kijken. Ook Sigiriya is in Dambulla gelegen. Op de rots zelf staat een prachtige gouden tempel. Hierdoor kunt u genieten van een waanzinnig beeld. U kunt dit bereiken door slechts een kleine heuvel op te lopen, waar u vervolgens kunt genieten van een heel mooi uitzicht. Het plaatsje zelf is niet bepaald een trekpleister, gezien het feit dat er buiten de grotten en tempel niet veel te bezichtigen valt. Het is een ideale tussenstop om zodoende door te reizen naar nabij gelegen plaatsen bij Dambulla en de omgeving te verkennen. Leuk om te weten is dat deze bezienswaardigheid ook een plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO bemachtigd heeft.

Reis verder

Sri Lanka is een zeer bijzondere bestemming, die nog in opkomst is wat betreft toerisme, en daardoor nog de authenticiteit kent, waardoor het zo´n bijzondere bestemming is. Dit is bovendien niet alles, want ook de theeplantages, tropische stranden en plaatsen, zoals de hoofdstad Colombo, zijn zeer zeker de moeite waard. Maak een afspraak en laat u informeren over alles wat Sri Lanka u te bieden heeft en ontdek de parel van Zuid-Oost Azië!

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.