· 

Tanzania en Zanzibar: Afrika op haar mooist

Geschreven door: Iris de Jong

Kent u het gevoel dat u compleet overweldigd wordt door al het moois wat u in uw omgeving ziet? Dat is exact het gevoel dat u ook krijgt bij een bezoek aan Tanzania. Laat u wakker maken door het geluid van tetterende olifanten, geniet van de zonsopgang terwijl u de schilderachtige natuur aanschouwd, geniet gedurende dag van een flinke dosis, natuur, cultuur of strand met een cocktail in uw hand en vier het einde van de dag met de mooiste herinneringen. We zijn weer in Afrika beland en ditmaal reizen we digitaal af naar Tanzania, en pakken ook het tropische eiland Zanzibar mee in onze rondreis. Bent u er klaar voor om Afrika op haar mooist te zien? Lees dan snel verder.

Over Tanzania en Zanzibar

Het land Tanzania ligt in Afrika en grenst onder andere aan Congo, Rwanda, Uganda, Kenia en Malawi. De hoofdstad was in het verleden Dar es Salam, maar nu Dodoma. Naast de hoofdstad kent Tanzania nog een aantal grote steden zoals Arusha en Mwanza. Waar veel mensen zich niet bewust van zijn, is dat er een aantal eilanden zijn die ook nog deel uitmaken van Tanzania, hierbij kunt u denken aan Pemba, Mafia en het meest bekende Zanzibar. Wie aan Tanzania denkt. zal het land waarschijnlijk direct associëren met de waanzinnige wildlife. Er zijn dan ook een aantal hele mooie parken waar u onder andere de Big Fife, zoals de olifanten, leeuwen, jachtluipaarden, buffels en neushoorns kunt bewonderen. Verder staat Tanzania bekend als een relatief arm land, maar wel met een zeer rijke bodem. Hierbij kunt u denken aan goud, diamanten en olie. Daarentegen beschikt het land helaas niet over de middelen om iets met deze grondstoffen te doen. Wellicht beschikt de bevolking niet over veel financiële middelen, maar ze beschikken over een enorm rijkdom aan cultuur en natuur, waar iedere toerist telkens weer van kan genieten. 

Kilimanjaro

Met een hoogte van 5.895 meter, is de Kilimanjaro de hoogste berg van Afrika. Tevens is dit ook nog de hoogste berg die vrijstaand is. De Kilimanjaro behoort daarnaast tot de UNESCO Werelderfgoedlijst. Veel actieve reizigers beklimmen de Kilimanjaro en zien dit als een onvergetelijke en bijzondere ervaring die ze nooit meer zullen vergeten. De klim staat garant voor een bijzondere tocht met zeer afwisselende landschappen, van een graslandschap tot een tropisch regenwoud met slingerende apen, tot gletsjers met sneeuw. Het is een ervaring die u telkens weer doet verbazen. 

Serengeti National Park

Voor iedere safariliefhebber is het Serengeti National Park een plek die bij een bezoek aan Tanzania hoog op de bucketlist staat. Het is niet voor niets het bekendste nationale park ter wereld waar eveneens een flink aantal natuurfilms opgenomen zijn. Zoals de naam al duidelijk maakt, is de naam afgeleid van het het Masai-volk. Letterlijk betekent de naam 'eindeloze vlaktes', dat vinden wij een heel passende benaming gezien het feit dat het park een oppervlakte van bijna 15.000 kilometer kent waar zich elke dag weer een ander natuurspektakel afspeelt. Wellicht denkt u dat het Serengeti National Park het grootste natuurpark van Tanzania is, maar niets is minder waar, want dat is Selous National Park. Bent u er klaar voor om tijdens een safari het echte Afrikaanse leven zelf te ervaren? Te genieten van het gebrul van leeuwen, van het tetteren van olifanten en uw omgeving te zien als een waar levend schilderij? Dan is Serengeti National Park een ware must om te bezoeken.

Masai Volk

Het is voor velen waarschijnlijk de bekendste stam van Afrika; de Masai. De Masai is oorspronkelijk afkomstig uit de Nijl Vallei. Inmiddels staat de Nijl Vallei bekend als het land Soedan. Hierdoor behoren zijn, net zoals een aantal minder bekende stammen, tot de oorspronkelijke bewoners uit de regio. Het Masai Volk is in de zeventiende eeuw geëmigreerd van de Nijl Vallei naar het grensgebied van Kenia en Tanzania. Eveneens het gebied waar ook de bekende parken zich bevinden, zoals het Serengeti National Park waar we het hierboven over hadden. Het bijzondere aan de Masai is dat zij bekendstaan om het feit dat zij al eeuwenoude tradities naleven. In tegenstelling tot andere stammen, leven zij deze vandaag de dag nog steeds na. De belangrijkste traditie is dat deze stammen met hun vee trekken langs wildlife in de bekende nationale parken.

Ngorogoro

Eenmaal in Tanzania, is er buiten het Serengeti National Park, nog een ander park wat zeker de moeite waard is om te bezoeken. We hebben het hier nu over de Ngorogoro-krater, wat een ook een heel bijzondere krater is, gezien het feit dat het een caldera is. Een caldera is een komvormige krater die gevormd wordt door vulkanische activiteit. De Ngorogoro-krater is hiermee de grootste caldera krater ter wereld. U kunt deze krater in het noordwesten van Arusha vinden. Zoals nu bekend is, zijn de vulkaanresten zo'n 3 miljoen jaar geleden ontstaan. Onderzoekers zijn ervan overtuigd dat deze vulkaan ooit zo hoog geweest moet zijn als de Kilimanjaro en daarnaast dat de breedte van 16 kilometer te danken is aan hete lava die de krater uit is gelopen en dus niet door hulp van de mens. Buiten het feit dat het een zeer bijzondere krater is om te bezoeken, staat het ook bekend als een waanzinnig natuurgebied waar de mooiste wilde dieren leven. Het gebied heet officieel de Ngorogoro Conservation Area. Hier leven onder andere neushoorns, flamingo's en leeuwen en cheeta's. Een leuk weetje over dit prachtige gebied: het is benoemd als een van de zeven Afrikaanse wonderen.

Dodoma

Je zou van een hoofdstad verwachten dat dit één van de meest ontwikkelde en welvarende steden van het land is. In het geval van Dodoma is dit echter niet het geval. Dodoma is sinds 1973 de hoofdstad, hiervoor was het - het in het westen gelegen Dar es Salaam. Dodoma beschikt over ongeveer 325.000 inwoners. Het is een relatief kleine stad en daarom is er niet heel veel te beleven. Wel kunt u verschillende moskeeën bezoeken, zoals de Gaddafi moskee of het Nyerere plein bezoeken.

Zanzibar

Het is een ware droombestemming, Zanzibar. Het, voor Tanzania gelegen, eiland is in het bezit van een betoverende mix aan Arabische, Indische en Aziatische invloeden. U kunt hier genieten op de prachtigste stranden, snorkelen of duiken in de adembenemende mooie onderwaterwereld, genieten van het lekkerste eten in de mooiste visrestaurants, cultuur snuiven in de hoofdstad en tot rust komen. Veel mensen bezoeken Zanzibar met name om te genieten van een strandvakantie. Daarom is het helemaal de moeite waard om één van de mooiste stranden van het eiland te bezoeken. Nungwi, gelegen op het noordelijkste puntje van het eiland, is zo'n voorbeeld van een vissersdorpje met een parelwit strand met een azuurblauwe zee. U kunt hier zelfs verblijven in een guesthouse waar u de schildpadden bij zonsondergang kunt bewonderen. Zo'n 25 kilometer van het Nungwi treft u Matemwe waar u fantastisch kunt snorkelen en duiken. U ziet de mooiste vissen zwemmen in het kleurrijke koraalrif. Als u toch op Zanzibar bent, dan is er één restaurant waar u eigenlijk wel even langs geweest moet zijn; The Rock. Het restaurant wordt ook wel als één van de meest spectaculaire en bijzondere restaurants ter wereld beschreven. The Rock bevindt zich namelijk, zoals de naam ook wel zegt, op de top van een rots in de zee. Als het eb is kunt u hier over een zandpad naar toe lopen. Is het vloed? Dan is er een kleine boot die continu heen en weer vaart. Zanzibar is een fantastische bestemming om te combineren met uw reis naar Tanzania en zal u op geen enkele wijze teleurstellen!

Klaar voor het Afrikaanse avontuur?

Afrika is een continent vol verscheidenheid en tropische verrassingen, dat laat Tanzania maar al te goed zien. Als u dan ook nog naar Zanzibar reist, is de droomvakantie al helemaal compleet. Deze combinatie staat garant voor een onvergetelijke en mooie reis die u altijd bij zult blijven. Wij helpen u maar al te graag om deze fantastische vakantie vorm te geven en werkelijkheid te maken!

 

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.