· 

Tunesië: sesam open u

Geschreven door: Iris de Jong

De plek waar u even aan uw drukke leven kunt ontsnappen en volkomen kunt genieten van zon, zee, strand en nog zoveel meer! Ga richting de badplaatsen Hammamet en Monastir in het noorden, ontdek de woestijn op een kameel, ervaar de cultuur, verwonder u in de pittoreske dorpen, proef de heerlijke keuken en verken de leukste medina's met de mooiste producten in de steden of ga zelf op pad in de ongerepte natuur. Tunesië biedt u veel meer dan u op het eerste gezicht denkt. Laat u verrassen en geniet van al het moois dat Tunesië u te bieden heeft. Stap in de wereld van duizend en één nacht: sesam open u. 

Over Tunesië

Het in Noord-Afrika gelegen Tunesië is onderdeel van de kleinste staat van Maghreb, waar eveneens de staten Marokko, Libië, Algerije en Mauretanië onder vallen. Het is een zeer aantrekkelijke bestemming voor Nederlandse toeristen omdat het maar op een kleine drie uur afstand vliegen is. Zeker voor de wintermaanden is het een ideale plek om onze winterkou te kunnen ontvluchten met de warme stranden waar Tunesië over beschikt. De temperaturen komen vrijwel nooit onder de twintig graden, waardoor het een zeer aangename bestemming is om uw vakantie door te brengen. Het land beschikt verder over bijna elf miljoen inwoners en is vijf keer zo groot als Nederland. Tunesië grenst deels aan de landen Algerije en Libië, maar heeft ook natuurlijke grenzen met de Middellandse Zee en de Sahara. Verder beschikt Tunesië over een divers en gevarieerd landschap. Zo heeft Tunesië een enorme kuststrook van maar liefst 1.200 kilometer lang met prachtige zandstranden. Ook zijn er veel verschillende baaien te vinden waar u de prachtige onderwaterwereld kunt ontdekken. In het zuiden staan de bergketens erom bekend dat ze erg vruchtbaar zijn, waardoor er een groot aantal palmbomen groeit. Daarentegen is het tegenovergestelde het geval in het westen, daar is er juist sprake van droogte. Dit is merkbaar door de zoutmeren die droogstaan in dit gebied. Op het gebied van wildlife vindt u hier dieren die compleet aansluiten bij het woestijnleven. Zo komt u hier woestijnratten, slangen, hagedissen en fenneken (woestijnvossen) tegen. Ooit behoorden de panter, leeuw en het jachtluipaard ook tot het dierenrijk, maar deze dieren zijn helaas allemaal uitgestorven. Juist omdat Tunesië graag wil voorkomen dat er niet veel meer dieren uitsterven, wordt een groot deel van de fauna beschermd in Nationale parken. In de beboste gebieden vindt u vooral wilde zwijnen en vossen. Er is voldoende te zien en te beleven.

Tunis

De hoofdstad van Tunesië, Tunis, is een ware must om te bezoeken. In het verleden was Tunis een echt berberstadje en één van de grootste en invloedrijkste islamitische plaatsen. Vandaag de dag staat Tunis juist bekend om de de moderne invloeden die merkbaar zijn in het oude centrum. Tunis biedt u indrukwekkende historische gebouwen, moderne winkelcentra en een bruisend nachtleven. Hierdoor is het een aantrekkelijke bestemming voor jong en oud. Wie op zoek is naar een flinke dosis cultuur, is in de musea helemaal op zijn plek. Ga bijvoorbeeld richting het Bardo Museum, waar u de grootste verzameling ter wereld vindt op het gebied van Romeinse mozaïke voorwerpen. Daarnaast is er een groot aanbod aan archeologische vondsten uit zowel de Griekse als Romeinse tijd. Verder is de Medina in Tunis zeker een aanrader om te bezoeken. Deze medina heeft niet voor niets een plaats bemachtigd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. U kunt hier uren struinen tussen het aanbod in kleding, goudwaren, schoenen en lokale souvenirs. Verder kunt u niet om de Djemma-al-Zitouna moskee heen, beter bekend als de olijvenmoskee. De 44-meter hoge moskee is de oudste moskee in Tunis en wordt door maar liefst 185 zuilen ondersteund. Deze moskee springt in het oog en als u toch in de buurt bent, is het zonde om hier geen bezoek te brengen. Ga verder ook zeker richting de kathedraal in Byzantijns-Moorse stijl en de verschillende paleizen die zich in de hoofdstad bevinden.

Sousse

Een bezoek aan Sousse zorgt voor een aantal verrassingen, waardoor u ontdekt waarom dit zo'n leuke plaats is. Bezoek bijvoorbeeld de botanische tuin "Oasis Park El Kantaoui" met maar liefst 25.000 soorten bloemen en planten die zeer zeldzaam zijn. Zeker weten een aanrader dus. Ga verder ook zeker richting de historische gebouwen die zich in Sousse bevinden. Een belangrijk historisch gebouw is de grote moskee welke in de 16e eeuw werd gebouwd, drie eeuwen later deels werd verwoest en hierna weer gerestaureerd is. Het plein "Martyr" waar de moskee zich bevindt is sprookjesachtig mooi. Hier kijkt u uw ogen echt uit dankzij het schilderachtige uitzicht. Gaat u met uw kinderen richting Sousse? Stap dan zeker het Huis van IJs eens binnen, waar ontelbaar veel soorten ijs en desserts aangeboden worden. Het is dus een waar ijswalhalla! Verder kunt u in de buurt ook terecht bij Brau, een bar die vooral voor de ouders een interessante locatie is. Hier wordt het beste bier van Sousse geschonken en de echte bierliefhebber, moet hier dus wel eens een keer geweest zijn. De jongeren hebben hier ook de tijd van hun leven dankzij de aanwezigheid van verschillende bars, nachtclubs en discotheken. Naast het ontdekken van het nachtleven, bieden de stranden de mogelijkheid om weer tot rust te komen en energie op te doen voor de avond en nacht die volgen in de verschillende uitgaanscentra. 

Hammamet

In het oosten van Tunesië is de stad Hammamet gelegen. Deze plaats is de plaats waar u moet zijn voor zon, zee en strand. Het is niet voor niets dat Hammamet bekendstaat als de meest populaire badplaats van het Afrikaanse land. Deze populariteit zorgt voor veel drukte in de bekende badplaats, maar gelukkig hangt er altijd een gezellige sfeer. Wandel door de stad en kijk bij één van de vele souvenirwinkels voor iets leuks met jasmijn, de bloem waar de badplaats om bekendstaat. Het centrum, met de indrukwekkende binnenstad, voldoet aan het typische beeld wat u in veel Tunesische steden ziet, met de huisjes in blauw-witte stijl en een gezellige medina. Ook de jachthaven is een plek die veel toeristen trekt, maar waardoor er ook een bepaalde sfeer ontstaat. Verder bestaat de mogelijkheid om het strand een kameel of dromedarissafari te boeken. Op deze wijze verkent u Hammamet op een totaal andere manier. 

Laat u verwonderen

Stel u open voor alles wat er op u afkomt tijdens een vakantie in Tunesië. Met haar prachtige stranden en culturele activiteiten, is Tunesië een bestemming die u beslist niet tegen zal gaan vallen. Waan u in wereld waar u zich kunt onderdompelen in de indrukwekkende natuur en het gevoel van duizend-en-een-nacht. Wacht niet langer en bewonder alles wat u ziet met eigen ogen!

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.