· 

Turkse Riviera: meer dan zon, zee en strand

Geschreven door: Iris de Jong

Wie aan de Turkse Rivièra denkt, zal dit gebied snel associëren met luxe vakantieresorts waar veel reizigers jaarlijks weer genieten van de beste all-inclusive mogelijkheden met zon, zee en de mooie stranden. Dit klopt deels, maar er is zoveel meer te beleven. Dit gebied staat namelijk ook bekend om de leukste steden en lekkerste eetgelegenheden. Ditmaal reizen we af naar de zuidkust van Turkije om langs de leukste, mooiste en meest gezellige plekken die u in de Turkse Rivièra bezocht moet hebben!

Algemene informatie

Jaarlijks reizen miljoenen mensen weer af naar een van de populairste zonbestemmingen die we kennen: Turkije. Deze zonnige bestemming ligt in zowel Europa als Azië, maar de bestemmingen die wij als toerist bezoeken, liggen vrijwel alleen maar in het Europese gedeelte. Niet voor niets staat het land in de top tien van populairste vakantiebestemmingen onder Nederlanders. Het land is ontzettend veelzijdig en staat bekend om haar verscheidenheid. Met de zon die maar liefst 300 dagen per jaar schijnt, geniet u op de stranden van het ultieme vakantiegevoel, en in de steden van de rijke cultuur en gastvrije mensen. De zuidkust, beter bekend als de Turkse Rivièra is de meest geliefde strandbestemming, omdat de meest bruisende strandbestemmingen hier gelegen zijn. 

Kemer

Op ongeveer 40 kilometer afstand van het bekende Antanya ligt het groenrijke en bergachtige Kemer. Het vissersdorpje wordt omringd door het groen en blauw van het Taurusgebergte. Met de prachtige hoge bergen, het helderblauwe zeewater, heerlijke stranden en de vele attracties is het een geliefde plaats voor toeristen. De omgeving Kemer beschikt over veel archeologische gebieden. De bekendste hiervan is de Phalesis regio. Het unieke hieraan is dat u ruïnes van de oude stad kunt zien. Deze ruïnes zijn ontstaan in de zevende eeuw en gemaakt door de kolonisten van het eiland Rhodos. Vandaag de dag ziet u met name nog de oude basiliek en de overgebleven muren. Verder is in Kemer de Clock Tower op het Ataturk plein een must om te bezoeken. Het is een torentje, gemaakt wit steen, maar om de Clock Tower is ook voldoende te beleven. Zo is er wekelijks een markt waar lokale producten kunt kopen, zoals handwerk en kruiden. 

Side

De gezellige Turkse badplaats Side wordt veelal bezocht vanwege het aangename klimaat en de prachtige natuur. U treft hier kilometerslange stranden, maar ook op het gebied van cultuur is hier meer dan genoeg te beleven. Side staat namelijk bekend als historische stad die veel restanten uit de klassieke oudheid kent. Eveneens vindt u hier Griekse tempels en een Romeins theater. Hierdoor lijkt het alsof u een stap in het verleden zet. Hier vindt u de tempels van Aphollo en Athene. Deze zijn in het verleden gebouwd om deze goden te vereren. Zo werden ze ook vooral gebruikt. Inmiddels staat het echter meer bekend als geliefde locatie om foto's te maken. Verder kunt u op enkele kilometers van Side de watervallen van Manavgat vinden. Deze prachtige watervallen moet u echt gezien hebben. Als u dan toch in Manavgat bent, kunt u de omgeving verkennen waar u verschillende winkels, horecagelegenheden en een moskee kunt vinden. Voor de cultuurliefhebber is het ook erg interessant om het Side museum te bezoeken. Hier treft u hiërogliefen, wapens en sculpturen uit de Romeinse tijd. Het mooie hieraan is dat het merendeel ook echt afkomstig is uit Side. Het museum is te vinden in een voormalig Agora badhuis.

Belek

Belek is een van de populairste strandbestemmingen aan de Turkse Riviera. Er is is tegenstelling tot de andere plaatsen niet heel veel te beleven in Belek. Deze bestemming staat naast het strand- met name bekend als golf - bestemming. Wat betreft bezienswaardigheden treft u hier alleen een moskee aan. Echter kunt u voor meer activiteiten ook naar de nabijgelegen stad Serik. Deze stad is inmiddels uitgegroeid tot meer dan honderdduizend inwoners. Deze inwoners zijn wel meer conservatief en terughoudender dan de mensen die aan de kust leven. Dat komt doordat de bevolking van Serik van oorsprong vaak nomaden waren die zich in de loop der tijd op een vaste plek gevestigd hebben. Er is hier meer te vinden qua bezienswaardigheden, maar ook op het gebied van winkeltjes en horecagelegenheden ontbreekt het aan niets.

Antalya

De hoofdstad van de Turkse Riviera, Antalya, is een ook een van de vakantiebestemmingen in Turkije. De stad aan de Middellandse zee straat bekend om haar boulevard, gezellige binnenstad en warme mensen. Geniet van de bruisende stad met authentieke steegjes en verken de winkels, musea en het nachtleven. Buiten dit staat Antalya bekend om het Antalya Golde Orange Festival, waar jaarlijks duizenden bezoekers op afkomen. Maar wat is er allemaal te doen in deze bruisende stad? Ga naar het historische centrum die volledig wordt omringt door een stadsmuur. Dit gedeelte wordt ook wel Kaleiçi genoemd. U kunt hier heerlijk wandelen door de straatjes waar u onder andere de Yivli Minare Moskee kunt bezoeken, maar ook langs kunt gaan bij de leuke boetieks. De eerder genoemde moskee is hét symbool van de stad en staat beter bekend als de Ulu Cami. Letterlijk betekent dit 'Grote Moskee', welke voor iedereen te bezoeken is. Verder is het een absolute must om te Romeinse haven te bezoeken. Het is een van de mooiste monumenten uit de oudheid en gelegen in de Romeinse haven. U treft hier veel verschillende jachten, en er zijn diverse excursies die u kunt doen.  

Lara

De badplaats Lara staat tegenwoordig beter bekend als Lara Beach. Hiermee wordt het strand bedoeld dat ten oosten van Antalya ligt. In het verleden was het een vrij druk bezocht strand, maar dan wel met name door lokale inwoners. Nu is het een toeristisch strand dat in feite gelegen is in een soort buitenwijk in Antalya. Lara wordt daarom gezien als het strand welke toeristen bezoeken die verblijven in de grote luxe resorts. Wat er wel te doen is tussen de vele resorts? Er is een aantal winkelcentra waar u grote merken vindt, zoals Louis Vuitton en Prada, waar u weinig voor betaalt. De echte shopliefhebbers kunnen hier hun geluk dus niet op! 

Zoveel meer dan zon, zee en strand alleen

We kunnen er niet omheen dat de Turkse Rivièra een droombestemming is voor de strandliefhebber. Maar voor wie meer wil dan alleen zon, zee en strand, is de zuidkust ook zeker een must om te bezoeken. Verken de interessante geschiedenis, de overblijfselen uit de Griekse geschiedenis of kies ervoor de prachtige natuur te bewonderen. Uiteraard is dit slechts een greep uit alles wat er te doen en beleven is. Verken de Turkse Rivièra zelf en laat u verbazen door alles wat zij u te bieden heeft!

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.