· 

Valencia: de stad die blijft verbazen

Geschreven door: Iris de Jong

Op zoek naar een korte trip naar een bestemming die de perfecte combinatie van zon, zee, strand biedt, maar ook nog eens over indrukwekkende bezienswaardigheden en een rijke historie beschikt? Het lijkt onmogelijk, maar het tegendeel is waar. Valencia is de stedentripbestemming die u op alle fronten positief blijft verbazen. Daarom is het hoog tijd om meer te weten te komen over deze stad, zodat u bij een bezoek aan Valencia weet wat u beslist niet over mag slaan, want er is zoveel leuks te beleven! Gaat u in dit blog vast mee langs de mooiste, interessantste en knusse plekken van Valencia?

Ciutat Vella

Valencia staat bekend om haar gezellige en mooie wijken, maar Ciutat Vella, oude stadskern, blijft toch de plek waar u moet zijn. Het is een bron van prachtige bezienswaardigheden, cultuur en historie. Geniet vanaf één van de terrassen met een sangria of paella van de gezellige en bruisende sfeer, of ga op pad en ontdek wat dit gedeelte van Valencia allemaal te bieden heeft. Maar hoe is het centrum eigenlijk ontstaan? Lang geleden, zo'n 140 jaar voor Christus is Valencia door de oude Romeinen opgericht. Vandaag de dag zijn de sporen hiervan nog steeds te zien. Zo kunt u een bezoek brengen aan het Archeologisch Museum Almoina en Palacio del Marqués de Dos Aguas, waarbij u in het verleden kunt duiken en meer ziet van alle overblijfselen uit de Romeinse tijd. Dit gedeelte van de stad gaat nooit vervelen, want op iedere hoek is wel iets te beleven. U kunt hier met gemak een paar dagen rondtrekken zonder dat de verveling ook maar een moment toeslaat, Daarnaast blijft de authenticiteit van Ciutat Vella u gegarandeerd bij.

Plaza de la Virgin

Daarnaast bevindt het mooiste plein van Valencia zich in Barrio El Carmen. Op de marmeren vloer die gelegen is op het plein bevinden zich drie indrukwekkende bezienswaardigheden, zoals het paleisgebouw van de regionale regering, de kathedraal van Valencia en Basilica de la Virgen de los Desamparados. Zoals al in de naam van de basiliek te zien is, bevatten zowel het plein als de basiliek dezelfde naam. Dat komt omdat deze allebei zijn vernoemd naar de beschermheilige van Valencia. 

 

Iedere donderdag om 12.00 is er iets bijzonders op Plaza de la Virgin. Bij de Puerto de los Apostoles vindt er een waar watertribunaal plaats. De traditie is dat door de rechters de geschillen van de waterrechten worden uitgesproken. Dit is al een eeuwenoud ritueel waar vandaag de dag nog gehoor aan gegeven wordt. Dit ritueel is tot op heden in stand gehouden met een folklore en klederdrachten. Als u er toch bent, is het zeker aan te raden om daar een bezoek aan te brengen.

Turia Park

In het noorden van Valencia bevindt zich het Turia Park. Niet alleen onder toeristen is dit een favoriete plek om te bezoeken, maar ook de lokale bevolking komt hier graag. Het park is prachtig gelegen in een groene omgeving. Dit is niet altijd zo geweest, want het park kent een rijke historie. Tot +/- 70 jaar terug was hier de Turia rivier gelegen, alleen vond er in 1957 een waar drama plaats. In dit jaar stroomde de rivier over en stond het water tot wel 2 meter hoog. Of dit al niet erg genoeg was, gingen de overstromingen ten koste van verschillende mensenlevens. Na deze ramp zou er een snelweg aangelegd worden, maar de inwoners van Valencia kwamen in opstand. Eerst de rivier weg en daar waar de rivier ooit lag een snelweg plaatsen? Mooi niet, dachten de inwoners! Daarom ontstond een waar protest. Gelukkig voor zowel de inwoners, als voor ons, is besloten er een park van te maken. Een park dat uiteindelijk zeer geliefd is en de moeite waard is om te bezoeken.

 

Uiteindelijk hebben verschillende architecten het initiatief genomen om van dit park echt iets bijzonders te maken. Nu staat het park vol met verschillende kunstwerken en bruggen. De laatstgenoemden zijn speciaal ontworpen om geluidsoverlast te beperken. Welke dan weer zijn ontworpen om het centrum van Valencia te verbinden met de bekende wijken.

Barrio del Carmen

Er is nog een oude wijk in Valencia die u beslist niet over mag slaan, namelijk Barrio del Carmen, ook wel bekend als El Carme. Deze wijk, die in het noordoosten gelegen is, komt 's avonds echt tot leven. Het is niet voor niets dat Barrio del Carmen bekend staat om haar uitgaansleven. Overdag bevindt u zich in een wijk met typische oude huizen en winkels die gekenmerkt worden door de pleinen, en smalle straatjes. Een bezienswaardigheid hier is het oude Carmenklooster, wat zich vandaag de dag heeft gevormd als het centrum van kust en cultuur. Dit is omdat deze hele wijk bekend staat om de kunst en dan vooral om haar moderne kunst. Er worden verschillende tentoonstellingen gehouden. Als u een echte kunstliefhebber bent, is het ook zeker de moeite waard om Instituto Valenciano de Arte Moderne te bezoeken.

Ruzafa

Lang was dit het beste geheim van Valencia, maar steeds meer mensen ontdekken waarom Ruzafa steeds meer in trek is. Deze wijk wordt getypeerd door de unieke vintage winkeltjes, speciale restaurants en de vele culturele activiteiten. Het is heel hip en trendy, maar ook de creativiteit spat ervan af. Dit uit zich met name in de festivals, zoals het Fallas festival. Hier worden de straten versierd met verlichting en worden evenementen georganiseerd, zoals tijdens carnaval of 'A les balconades', waarbij de balkons versierd worden met kunstwerken die gebaseerd zijn op serieuze thema's, zoals bijvoorbeeld mensenrechten. Hier komen ook veel lokale mensen genieten van wat Valencia allemaal te bieden heeft. Verder is de Mercado Ruzafa een bezoek waard. Op deze markt vindt u heerlijke lekkernijen. U kunt hier iedere dag van de week terecht, dus als u er bent, is het zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen.

Een stad binnen de stad Valencia

Ciudad de las Artes y las Ciencias, ook wel de stad van de kunst en wetenschappen genoemd is ontworpen door de architect Santiago Calatrava. Sinds 2009 is het mogelijk om hier een bezoek aan te brengen. Diverse futuristische gebouwen, zoals L'Hemisferic, L'Umbracle, Museo de la Ciencias Principe Felipe, L'Oceanografic, Palau de les Artes Reina Sofia en het Agora. Stuk voor stuk zijn de gebouwen uniek, met een bijzondere architectuur, wat ervoor zorgt dat u ze beslist allemaal gezien wilt hebben.

Valencia heeft zoveel te bieden

Er is zoveel moois en interessants te beleven in Valencia en dat op nog geen tweeënhalf uur vliegen. Bent u nieuwsgierig geworden? Dat snappen wij maar al te goed! We helpen u graag op weg met het samenstellen van een onvergetelijke stedentrip naar dé stad van kunst en wetenschap.

 

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.