· 

Vietnam en zijn verborgen plekken

Geschreven door: Iris de Jong

Het land dat bekendstaat om de prachtige, uitgestrekte natuur, dat lange tijd in onveiligheid heeft geleefd door de oorlog die haar sporen heeft achtergelaten, waar rijstproductie één van de belangrijkste inkomstenbronnen is en Hanoi de hoofdstad is. Ditmaal reizen we af naar het waanzinnige Vietnam dat keer op keer voor verbazing zorgt bij menig toerist. Waarom? Omdat Vietnam veel verborgen plekken heeft die het land zeer uniek maken. Daarom reizen we dit keer af naar Azië om digitaal alvast langs de mooiste plekken van Vietnam te reizen.

Algemene informatie

Het grote en lang uitgestrekte Vietnam is gelegen in het continent Azië. Het land heeft een inwonersaantal van maar liefst 95,6 miljoen inwoners. Het is dan ook niet vreemd dat Vietnam een plekje heeft bemachtigd in de top vijftien van landen met de meeste inwonersaantallen. Wanneer we het over Vietnam hebben, denken we al snel aan de vele rijstvelden. Dat is eenvoudig te verklaren, want de rijstbouw is de grootste inkomstenbron voor de Vietnamezen. De hoofdstad van Vietnam is Hanoi, waar het meestal een drukte van belang is. Tel daar ook nog eens de ruim vier miljoen toeristen bij die jaarlijks het land bezoeken. Vietnam heeft een zeer interessante geschiedenis, waarbij zij tot en met de 11e-eeuw altijd afhankelijk waren. In eerste instantie was dit van China en daarna werd Vietnam voor een groot deel onderdeel van Frankrijk. Inmiddels is dit uiteraard niet meer het geval. De hoofdstad van Vietnam, Hanoi met een inwonersaantal van 7,7 miljoen inwoners is een zeer indrukwekkende stad, die u beslist een keer bezocht moet hebben, maar daar vertellen we u later in deze blog natuurlijk veel meer over.

Halong Bay

Als u op zoek bent naar een locatie om de perfectie foto te maken, moet u beslist naar Halong Bay, ook wel de baai van de neerdalende draak genoemd. Het lijken net ongeteld veel eilandjes die oprijzen, maar in werkelijkheid zijn het gigantische rotsformaties, het is dan ook niet voor niets dat Halong bay bekendstaat als de mooiste fotolocatie van heel Vietnam. Veel bedreigde diersoorten leven in dit gebied. Iedereen wil een foto maken van de prachtige groene bergtoppen in combinatie met uitgestrekte parken. Op het water dat u voor u ziet, varen dagelijks de mooiste traditionele schepen voorbij. 

Cao Bang

Ondanks dat Vietnam steeds meer toeristen trekt, zijn er ook nog plekken waar alles nog een stuk authentieker is. De Noordelijke provincie Cao Bang is hier een goed voorbeeld van. Deze provincie staat bekend om haar onontgonnen gebieden. In het verre verleden leefden veel Vietnamezen in deze regio, maar omdat zij vooral naar het zuiden verhuisd zijn, is ook de natuur nog vrij onaangetast. Het gebied staat bekend om zijn geweldige natuur. De prachtige flora en fauna zorgen voor veel verwondering en verbazing bij menig reiziger en het is daarom ook echt de moeite waard om naar dit gebied af te reizen. Verder is het zeker aan te raden om naar de grens met China te gaan, om de Ban Gioc watervallen te bewonderen.

Ban Gioc

Als u toch in de provincie Cao Bang bent, is er een plek die u beslist niet over mag slaan: de Ban Gioc watervallen. Deze liggen op de grens met China en zijn een ware lust voor het oog. Kunt u zich voorstellen dat het lijkt alsof u naar een foto kijkt, luistert naar het geluid van klotsend water dat naar beneden valt en de geluiden van dieren die in dit gebied verblijven zorgen voor het echte besef dat u zich bij Ban Gioc bevindt? Buiten het feit dat het een geweldige locatie is om te bezoeken, bent u ook in een belangrijk deel van de Vietnamese geschiedenis. Ban Gioc staat namelijk bekend als de weg die voor bevrijding heeft gezorgd van de Japanse en Westerse bezetting. Bian Gioc doet dus denken aan vrijheid en onafhankelijkheid, ofwel het land zoals Vietnam vandaag de dag is.

Mai Chau

Wie aan Vietnam denkt, zal al snel de rijstvelden voor zich zien. Het zal dan voor velen ook een must zijn om deze velden te bezoeken. In het noordwesten is het Mai Chau rijstveld gelegen op ongeveer vier uur afstand van Hanoi. Daar waar de meeste velden in de bergen gelegen zijn, is het in Mai Chau net een tikje anders omdat de velden hier gevormd zijn door uitgerekte velden op heuvels. Dit alles zorgt voor een prachtig aanzicht. Ondanks het feit dat deze velden toch relatief bekend zijn, valt het aantal toeristen nog best mee en juist daarom is Mai Chau echt een aanrader. U kunt daardoor rustig het gebied op eigen tempo verkennen en zien wat de omgeving u te bieden heeft. 

Hanoi

De hoofdstad van Vietnam, Hanoi, ligt in het noorden. Voor velen staat de stad bekend als één van de leukste Aziatische hoofdsteden. Ze wordt dan veelal ook omschreven als een gezellige en knusse stad, maar ook met een exotisch tintje. Het Old Quarter is de plek waar u tijdens een bezoek aan Hanoi echt heen moet gaan. Het is sfeervolle plek waar in iedere straat een specifiek ambacht verkocht wordt, terwijl u omgeven wordt door scooters die continu langs u reizen. Verder kunt u hier echt heerlijk eten en alleen daarom zou het al een plek zijn om te bezoeken. Verder bevindt zich in Hanoi het Ho Chi Minh Mausoleum. Het is een imposant gebouw met een indrukwekkende geschiedenis. In 1945 las toenmalig president Ho Chi Minh de onafhankelijkheidsverklaring voor. In dit mausoleum is hij nog steeds, aangezien hij na zijn dood gebalsemd is en in een glazen kist is gelegd. Uiteraard is er nog veel meer te beleven, zoals verschillende musea, voor wie dieper in de cultuur van Hanoi én Vietnam in het algemeen wil duiken.

Ho Chi Minh City

Met een inwonersaantal van maar liefst 4,5 miljoen inwoners is Ho Chi Minh City de grootste stad van Vietnam. Wellicht denkt u dat Saigon de grootste stad was en daar heeft u helemaal gelijk in, want voorheen heette de stad zo. Daar waar u in andere delen van Vietnam echt voelt dat u zich in Azië bevindt, voelt Ho Chi Minh City als een Europese stad aan. Deze invloeden zijn ontstaan doordat Saigon de plaats was waar de Amerikaanse militairen verbleven tijdens de Vietnam oorlog en nog steeds duidelijk zichtbaar. Dit komt ook tot uiting in een groot aantal uitgaansgelegenheden en bars. Bij een bezoek aan Ho Chi Minh City is het beslist aan te raden om naar het tunnelcomplex van de Cu Chi tunnels te gaan. Dit is een oorlogsmonument van tijdens de Vietnam oorlog. Het complex is een onderdeel van een ondergronds tunnelnetwerk dat door heel Vietnam loopt. De Amerikanen wisten niet dat de tunnels dienden als schuilplaats voor de Vietnamezen. Zij wisten dat de Vietnamezen ergens moesten zitten, maar aan een heus tunnelnetwerk werd niet gedacht. Veel van deze tunnelnetwerken zijn vandaag de dag weg door bombardementen, maar het complex bij Ho Chi Minh City is nog in tact gebleven, waarbij u zelfs ook de tunnels kunt bezoeken. 

Ontdek de verborgen plekken van Vietnam

Uiteraard is er nog zoveel meer te ontdekken, te doen en beleven in Vietnam. Natuur, cultuur en historie worden afgewisseld en Vietnam zal u hierdoor geen enkel moment teleurstellen. Wij vertellen u hier graag vol enthousiasme meer over. Wellicht bevindt u zich tijdens uw volgende vakantie wel in het mooie Vietnam.

Wilt u meer informatie? Klik hier om contact met ons op te nemen.